Για αυτό το ιστολόγιο

Σκέψεις και δεδομένα που νομίζω πως βοηθάνε να βρούμε την πραγματική μας κοινωνική θέση ... και να αποκοπούμε απο τον ρόλο που θέλουν να μας επιβάλουν.
Ας πετάξουμε απο πάνω μας το "κουστούμι" που μας έχουν φορέσει. Δεν είναι στα μέτρα μας. Μας πνίγει.


Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Το σχέδιο ήταν “τέλειο” ... αλλά βαρύ κι ασήκωτο για μερικούς


   Ο Γιάνης ξαναμίλησε !!!

    Τι μας είπε ?? Πως είχε ένα σχέδιο σωστό και πρόστυχο ... αλλά έπεσε κάπως βαρύ στον Αλέξη τον Τσίπρα τον πρωθυπουργό !!! Ο αποφασισμένος Γιάνης είχε μπλέξει με κάτι ... παιδιά που δεν έγιναν ... άνδρες. Που λύγισαν την κρίσιμη στιγμή. 

   Ο Γιάνης παράτησε την διδασκαλία στο Τέξας και ήρθε για να συμβάλει στην ανόρθωση της χώρας ... ήρθε να συμβάλει στην υπόθεση της αριστεράς ... παρότι όπως δηλώνει ... διαφωνούσε με το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ !!! Ας τον παρακολουθήσουμε ... “Ήταν κάτι το οποίο με είχε ανησυχήσει γιατί ενώ είχαμε συμφωνήσει οτι θα αναλάβω ένα σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης σε περίπτωση που ο Σύριζα σχηματίσει κυβέρνηση και είχα θέση ως όρο την άμεση εμπλοκή μου στην εκπόνηση της πολιτικής του Σύριζα ... το έμαθα απο τις εφημερίδες και όταν το διάβασα αμέσως συνειδητοποίησα οτι υπάρχει μια πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ μιάς λελογισμένης πολιτικής διαπραγμάτευσης και αυτού του προγράμματος. Υπήρχαν ανακρίβειες μέσα ... υπήρχαν λαϊκισμοί ... Το οτι θα πάρεις δισεκατομμύρια απο το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να τα ρίξεις στην ανάπτυξη, για να καλύψεις τα κόκκινα δάνεια χωρίς διαπραγμάτευση ... αυτό ήταν κάτι το οποίο δεν έστεκε στην βάση των κανονισμών και των διαδικασιών της ΕΕ”. Δηλαδή κύρ´ Γιάνη μας ?? Έβλεπες πως το πρόγραμμα του Σύριζα είναι μιά κοροϊδία στον λαό και παρ´ όλα αυτά δέχτηκες να γίνεις υπουργός οικονομικών ?? 
   Την απάντηση την έδωσε στον Παπαχελά ...  
   -“Έτσι δεν είναι η πολιτική ??”  
   Και έγινε υπουργός !!!  

   Ποιό ήταν το σχέδιο του αριστερού Γιάνη ?? Μήπως να μας βγάλει απο το ευρώ ... Μήπως να σκίσει τα μνημόνια ?? ΟΧΙ βέβαια ... το σχέδιο ήταν πολύ πιό απλό ... “Εάν είχαμε την αναδιάρθρωση του χρέους στην αρχή ... ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ, μέσα απο έξυπνα swaps όπως έλεγα επι υπουργείας μου ... και ταυτόχρονα ένα χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα ... δηλαδή χαμηλή λιτότητα για να εξαφανισθεί αυτό το όνειδος της συνεχούς επιταχυνόμενης λιτότητας ... Μετά εγώ προσωπικά - νομίζω είχα πείσει και τον πρωθυπουργό - είμασταν ανοιχτοί σε ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ όσο αφορά τις μεταρρυθμίσεις, όσο αφορά το ασφαλιστικό, όσο αφορά την φορολόγηση ...”  
   Το είχαμε καταλάβει !!! Λίγοι όμως.  

   Και ήρθε εκείνη η ώρα και ο Γιάνης κάθησε στην υπουργική πολυθρόνα. Και σαν καλός και προνοητικός υπουργός ρώτησε το επιτελείο του για το τι υπάρχει στα ταμεία ... “η απάντηση ήταν ... κύριε υπουργέ ... έχουμε καιρό ... έχουμε δώδεκα μέρες. Το γεγονός οτι φτάσαμε μέχρι τον Ιούνιο καταφέρνοντας να πληρώσουμε και μισθούς και συντάξεις και το Δ.Ν.Τ και άλλους πιστωτές ήταν ένας άθλος”.  
   Να ένα ακόμα λεπτό σημείο !!! Βρισκόμασταν τον Γενάρη του ´15 με την πιό φρέσκια “αριστερή” κυβέρνηση ... που σκίζονταν πως σκοπός της ήταν να μας απαλλάξει απο τα μνημόνια ... αλλά το οικονομικό επιτελείο ... πλήρωνε αβέρτα το Δ.Ν.Τ την ίδια στιγμή που ετοίμαζε ... σκληρή διαπραγμάτευση που αν ήταν πραγματικά σκληρή θα άφηνε τα ταμεία άδεια !!! 

   Όμως η σκληρή διαπραγμάτευση είχε προετοιμασθεί μήνες πριν τις εκλογές του Γενάρη. Διηγείται ο Γιάνης πως Τσίπρας και Δραγασάκης ... έξι μήνες πριν τις εκλογές το είχαν ρωτήσει ... πως θα εξασφαλίσουμε οτι θα έχουμε την απαραίτητη διαπραγματευτική ισχύ για να μπορέσουμε να πετύχουμε μιά έντιμη συμφωνία. 
   Μήπως λέει ψέματα ο Γιάνης ?? Οτι 6 μήνες πριν τις εκλογές ... Τσίπρας και Δραγασάκης είχαν αποφασίσει τον “έντιμο” συμβιβασμό ?? Μήπως αυτές τις αποφάσεις δεν τις είχαν πάρει χαμπάρι άλλες μορφές της “αριστεράς” ... όπως ο Λαφαζάνης και η Ζωή ?? 
   Η ζωή σε αυτό το σημείο πάντως ... απλά επαληθεύει τον Γιάνη.  
 
Γιατί άραγε οι ΣΚΑΙδες ... αισθάνθηκαν την ανάγκη της ... γονικής συναίνεσης ??
   Και πιό ήταν το σχέδιο που ανέλαβε να εφαρμόσει ο Γιάνης ??
Δύο βασικά εργαλεία περιλάμβανε το σχέδιο (λέει ο Γιάνης) ... Το πρώτο εργαλείο είχε σχέση με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχει ο Ντράγκι ... τα 27 δίς. “Προβλέπαμε απο την αρχή οτι το κυπριακό μοντέλο της ασφυξίας μέσα απο την απειλή κλεισίματος των τραπεζών θα το αντιμετωπίσουμε. Εάν μια κεντρική τράπεζα έλθει να σου κλείσει τις τράπεζες - ξέρετε γιατί δημιουργήθηκαν οι κεντρικές τράπεζες ? ... για να κρατούν τις τράπεζες ανοιχτές - όχι να τις κλείνουν” !!! Γιάνη ... αχ Γιάνη ... θέλεις να πιστέψουμε πως είσαι τόσο αθώος ??  
   Συνεχίζει ο Γιάνης ... “Έχεις κάθε δικαίωμα, έχεις υποχρέωση να απαντήσεις σε αυτή την απίστευτα επιθετική κίνηση λέγοντας οτι ... κοίταξε να δείς εάν κλείσεις τις τράπεζες εγώ δεν μπορώ να σου αποπληρώνω τα ομόλογα τα οποία σου χρωστώ ... είναι του ελληνικού δημοσίου ... θα κάνω μια αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων ... δεν θα τα κουρέψω ... θα τα στείλω στο 2032 ... ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΛΟ. ΕΝΑ ΟΠΛΟ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ... αλλά ενώ είχαμε συμφωνήσει (εννοεί με τον Τσίπρα και τους άλλους) πως στην περίπτωση που μας κλείναν τις τράπεζες θα το χρησιμοποιούσαμε ... τελικά αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων οτι αυτή η συμφωνία δεν ήταν σοβαρή γιατί στην κρίσιμη στιγμή ... μειοψήφισα. Σε αυτό το σημείο ξεκαθάρισα πως η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη” !!! 
   Το υποθετικό πρώτο όπλο της “αριστερής” κυβέρνησης ... το αχρήστεψαν οι Τσίπρας και Δραγασάκης ... λέει ο Γιάνης. Είναι κάποιος που δεν τον πιστεύει ??  
   Το δεύτερο όπλο της διαπραγμάτευσης. “Δεν υπήρχε καμμιά σκέψη για διπλό νόμισμα ... ξέρετε έχω χάσει πολλούς φίλους στην αριστερά επειδή είμαι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ ... ΔΕΝ ΔΙΑΝΝΟΗΘΗΚΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ... αυτό όμως που έλεγα απο το 2013-2014 είναι οτι έπρεπε να υπάρχει ένα δεύτερο παράλληλο σύστημα πληρωμών παράλληλο των τραπεζών”. Περιγράφει ένα σύστημα συναλλαγών εκτός τραπεζικού συστήματος με βάση το taxis και το ΑΦΜ που υποτίθεται θα εκβίαζε τον Ντράγκι και την Μέρκελ να δώσουν μιά λύση !!! Σε αυτό το σημείο η αφέλεια ... βαράει κόκκινο ... και οι εξελίξεις απέδειξαν πως το όπλο του Γιάνη ... ήταν απλώς ένα νεροπίστολο. Όλοι το κατάλαβαν όταν οι ευρωπαίοι σύμμαχοι τους έκαναν να ... χεστούν πατόκορφα ... βάζοντας θέμα Grexit !!! 
   Πάπαλα τα όπλα !!! Πάπαλα ... το σχέδιο !!! 

   Ήμουνα ιδιαίτερα αρνητικός να πάρουμε χρήματα απο τον Βλαντιμίρ Πούτιν ... δεν ενεπλάκην εγώ σε καμμιά τέτοια προσπάθεια ... είχα πεί στον πρωθυπουργό ... έστω οτι παίρνουμε πέντε δις για τον αγωγό τι θα τα κάνουμε ? Απλά η τρόικα θα καθυστερήσει και άλλο την διαπραγμάτευση μέχρι να εξαντληθούν” !!!  
   Παρ´ όλο οτι ήξεραν λοιπόν πως όταν τελειώσει το ρευστό ... αρχίζουν οι επικύψεις ... αυτοί πλήρωναν ... όπου το κράτος χρώσταγε. Αυτό είναι και η βασικότερη απόδειξη πως δεν είχαν κανένα απολύτως σχέδιο (ούτε κάν τα άντερα) για ρήξη ... παρ´ ότι περί αυτού σκίζουν τα ιματιά τους όλοι οι ευρώδουλοι του ντουνιά. 
   “Με την Κίνα υπήρξε μιά άτυπη συμφωνία για επενδύσεις, άμεσες επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς και παράλληλα μια πιστωτική γραμμή για την ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που εμείς αρχίσουμε να εκδίδουμε ομόλογα. ... Στόχος μας ήταν να δείξουμε πως η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να συνάψει πιστωτικές συμφωνίες με άλλες χώρες, έτσι ώστε να αυξήσουμε την πίεση στην ΕΚΤ για να κάνει το καθήκον της. Αυτή η συμφωνία επήλθε ... ΑΝΕΤΡΑΠΗ ΟΜΩΣ ... με ένα τηλεφώνημα απο το Βερολίνο στο Πεκίνο !!! 
-Είστε σίγουρος ??  
-Οσο μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος που πιστεύει τον κινέζο πρωθυπουργό” !!!  
   Αν σε αυτό το σημείο λέει ... απλά τις προσδοκίες της τότε κυβέρνησης ή πραγματικά είχε υπάρξει τέτοια συμφωνία ... κανείς δεν ξέρει. Αλλά και να υπήρχε ... Φτωχέ αθώε και μόνε καουμπόη Γιάνη !!! ... Καπιταλισμό το λέμε ... και μάλιστα μονοπωλιακό !!! Ιμπεριαλισμό το λέμε Γιάνη. Τι περιμένατε δηλαδή ?? Τους κινέζους να βοηθήσουν να απαλλαγούμε απο τον ευρωπαικό εκβιασμό ?? Τους κινέζους να ρισκάρουν τις δουλειές τους με την Μέρκελ για χάρη της Ελλάδας ?? Τους κινέζους να ρισκάρουν το grexit που επιδίωκε ο Σόιμπλε (και το γερμανικό κεφάλαιο που εκπροσωπεί) την ίδια στιγμή που την Ελλάδα την χρησιμοποιούν μόνο σαν πύλη για την Ευρώπη ?? 
   Πάπαλα λοιπόν, πάπαλα το σχέδιο, πάπαλα και οι συμμαχίες !!!  

   Με λίγα λόγια βλέπουμε ως εδώ έναν Βαρουφάκη ακραιφνή ευρωκατευθυνόμενο ευρωλάγνο ... που απλά πρότεινε μιά τάχα τσαμπουκαλίδικη διαπραγμάτευση ... που τάχα θα έφερνε μιά καλύτερη συμφωνία. Ενα τάχα πιό μαλακό ... τρίτο μνημόνιο. Η απόδειξη για όλα αυτά ... είναι μόνο και μόνο ... πως ο Γιάνης θεωρεί τεράστια επιτυχία ... την συμφωνία του Φλεβάρη ... δηλαδή το χαλί του 3ου μνημονίου !!! Κάπως έτσι φτάσαμε στο Eurogroup της 25/6/2015 ... που πέφτει ο τελικός εκβιασμός ... ή μνημόνιο ή κλείνουν οι τράπεζες. “Την επόμενη μέρα ο κύριος Τσίπρας μας μάζεψε στις 9 το πρωί στο ξενοδοχείο που μέναμε ... να μας ανακοινώσει πως θα γυρίσει στην Αθήνα να προκηρύξει δημοψήφισμα. 
Παπαχελάς: Εκείνη την ώρα ξέρατε οτι θα κλείσουν οι τράπεζες ? 
Βαρουφάκης: Προφανώς. Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να σας πώ ... παρά το γεγονός οτι εγώ διαφωνούσα με τους συνεχείς συμβιβασμούς χωρίς αντάλλαγμα είχα πλησιάσει τον πρωθυπουργό και μπροστά σε άλλους του είχα πεί ... εαν θέλεις να υποχωρήσεις, εαν θέλεις να συνθηκολογήσεις ... κάντο ... πρωθυπουργός είσαι ... εγώ διαφωνώ ... αλλά κάντο με μιά έντιμη ομιλία προς τον ελληνικό λαό. ... Του είχα πεί ... Αλέξη δεν πρέπει να σύρουμε τον ελληνικό λαό σε δημοψήφισμα ζητώντας το ΟΧΙ για να πούμε το ΝΑΙ, θα είναι πλήγμα για την αριστερά. ... Η απαντησή του ήταν ... οτι δεν μπορώ να πώ οτι συνθηκολογώ !!! Και ο πρωθυπουργός Τσίπρας αυτό ακριβώς έκανε. Δεν μπόρεσε να πεί οτι συνθηκολογεί ... αλλά συνθηκολόγησε. Δεν τόλμησε ούτε καν να σκεφτεί να εφαρμόσει έστω για την τιμή των όπλων κανένα απο τα κύρια “όπλα” του Βαρουφάκη – δηλαδή τα νεροπίστολα – παρ΄ότι όλη η διαπραγματευτική τακτική απο τον Φλεβάρη μέχρι τον Ιούνη ήταν βασισμένη στα νεροπίστολα.


   “Μετά το αποτέλεσμα 62% στο ΟΧΙ ... όταν μπήκα στο Μαξίμου ένοιωσα μια ηλεκτρισμένη αρνητική ατμόσφαιρα ... οχι απεναντί μου μόνο ... αλλά και γενικότερα. Η αναντιστοιχία μεταξύ του κλίματος ευφορίας στους δρόμους με το κλίμα εδώ στο Μαξίμου. 
-Υπήρχε φόβος, ανησυχία ?  
-Εννοιωσα σα να μπήκα σε μιά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, σε μιά δυσάρεστη ατμόσφαιρα. Οταν κάποια λεπτά αργότερα είδα τον πρωθυπουργό στο γραφείο του ... είμασταν οι δυό μας ... ... Μου εκδήλωσε την αποφασή του ... ουσιαστικά της συνθηκολόγησης, της αποδοχής αυτού που θα μας έδιναν ... παίρνοντας αυτό το 62% ελάτε τώρα και πέστε μας τι να κάνουμε”. Ο Τσίπρας ανακοίνωσε στον Βαρουφάκη πως την άλλη μέρα θα κάνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με στόχο ... “την συναίνεση για να μετατραπεί η δυναμική του δημοψηφίσματος σε μία συμφωνία που ουσιαστικά είναι μιά συνθηκολόγηση άνευ όρων στην τρόικα ... Ηθελε να με πείσει οτι δεν υπάρχει εναλλακτική. Μας έχουν εγκαταλήψει και συμμαχοί μας μέσα στην κυβέρνηση που θέλουν μιά οικουμενική κυβέρνηση για να μετατρέψει το οχι σε ναι ... αίσθηση φόβου ... αίσθηση παράδοσης”.  
Το βράδυ του δημοψηφίσματος: Σακί φαρμάκι ο Φλαμπουράρης την ώρα που τον αγκαλιάζει ο ενθουσιασμένος Γιάνης.
   Την άλλη μέρα ο Βαρουφάκης ... παραιτήθηκε !!! Τουλάχιστον ήταν πιό “τίμιος” απο κάτι Λαφαζάνηδες, Στρατούληδες και Ζωίτσες ... που κρύφτηκαν στις ποντικότρυπες μέχρι να ψηφιστεί το “αριστερό” μνημόνιο. Βέβαια παρόμοια “μαλακία” με εκείνη που τον έδερνε και τότε τον δέρνει και σήμερα ... θα αρχίσει ... λέει ... πανευρωπαική καμπάνια απο το Βερολίνο ... για τον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαικής Ενωσης !!!! Γιάνη ... αχ Γιάνη !!! Θα εκδημοκρατίσεις ... το τέρας βρε κουτό ???  
   Παρ΄όλα αυτά ο Γιάνης ... έκανε μιά εύστοχη σούμα. Ο Σόιμπλε δεν ήθελε (έντιμη) συμφωνία. Τον Ιούνη του ΄14 είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στον Σαμαρά για να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο ... τον άφησε στην τύχη του ανοίγοντας τον δρόμο στον Σύριζα και στο 3ο μνημόνιο. Στερνή μου γνώση να σ΄είχα πρώτα !!! 
   Να λοιπόν ... η παταγώδης επιβεβαίωση του ΚΚΕ που τότε φώναζε ... πως το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Τσίπρα ... δεν είναι θέση για τον λαό ... είναι θέση που στα χέρια του Τσίπρα θα γίνει λαιμητόμος για τον λαό. Φώς φανάρι είναι τώρα πιά ... πως τον Τσίπρα ... τότε τον βόλευε η επικράτηση του ΝΑΙ ... ας θυμηθούμε πως είχε ξαμολήσει τους μισούς ΑΝΕΛηνες και όλο το παπαδημουλαίικο να φλερτάρει με το ΝΑΙ. Χώρια που με την επικράτηση του ΝΑΙ ... δεν θα είχε τον κώλο να κουνηθεί κανένας απο το λαφαζαναίικο !!!
   Μετά την συνέντευξη Βαρουφάκη η κυβέρνηση του απάντησε ... πως οι κυβερνητικές επιλογές ... επανεγκρίθηκαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 !!! Ο ορισμός του κυνισμού ...του συμβολαίου της βρώμικης δουλειάς ενάντια σε έναν λαό που ... έβγαλε μόνος του τα μάτια του !!! 
   Σε αυτό βέβαια το "ξεμάτιασμα" ο ίδιος ο Γιάνης ... ομολογεί (στην αρχή της συνεντευξής του στον Παπαχελά) ... πως έβαλε το επιδέξιο χεράκι του ... ... ιδίως με την εμπλοκή την δική μου στις ΗΠΑ όπου ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα, όσο αφορά την θέση με το euro, έγινε μεστός, περιεκτικός και θα έλεγα ιδιαίτερα πειστικός σε κύκλους της δύσης, των ΗΠΑ, της ΕΕ και γενικότερα”. 
    

   Σαν σήμερα το 1924 ... μας "χαιρέτησε" ο Βλαδίμηρος. Μην ξεχνιόμαστε.
   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Δεν σχολιάζω σχολιαστές ... εκτός επιλεγμένων περιπτώσεων. Περιπτώσεων με ζουμί και ουσία και σε σχέση πάντα με το θέμα της ανάρτησης
2. Δεν με ενοχλούν τα μπινελίκια ... αρκεί να περιέχουν πολιτική ουσία
3. Επαναλαμβανόμενα στερεότυπα μηνύματα ... δεν προσφέρουν τίποτα
4. Οχι οτι τα ψευδώνυμα προσφέρουν κάτι σημαντικό ... αλλά χρειάζονται σαν ελάχιστη βάση "συννενόησης". Προτιμούνται τα ψηφιακά !!!
5. Μακρυά απο εδώ φασιστικά και κρυφοφασιστικά "τραγουδάκια" με την μορφή άποψης
6. Επιφυλάσσομαι για τον χειρισμό των τρόλ και των ερειστικών επιτηδείων ... κατά περίπτωση
7. Αλλο πολιτική αντιπαράθεση ... και άλλο παθολογικός αντικομμουνισμός. Η διαφορά βγάζει ... μάτι