Για αυτό το ιστολόγιο

Σκέψεις και δεδομένα που νομίζω πως βοηθάνε να βρούμε την πραγματική μας κοινωνική θέση ... και να αποκοπούμε απο τον ρόλο που θέλουν να μας επιβάλουν.
Ας πετάξουμε απο πάνω μας το "κουστούμι" που μας έχουν φορέσει. Δεν είναι στα μέτρα μας. Μας πνίγει.


Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Αντι-ιμπεριαλισμός ... δεν γίνεται απο ιμπεριαλιστές. Απο λαούς γίνεται.


   Απο τότε που οι αμερικάνοι (και οι λοιποί δυτικοί) ... "κατάπιναν" αμάσητη την "καταδρομική" επιχείρηση του Πούτιν στην Κριμαία χωρίς να ανοίξει μύτη ... έγινε ξεκάθαρο πως μπαίναμε σε μιά νέα φάση. Την φάση προπαρασκευής του ιμπεριαλιστικού πολέμου ... ενός γενικευμένου ή πολλαπλών τοπικών, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει. Η ένταση, ή επέκταση και ο συγχρονισμός της παγκόσμιας κρίσης ... θα καθορίσουν τις εξελίξεις.
   Επίσης μας έγινε ξεκάθαρο πως οι δυτικοί απο εκείνο το σημείο ... επίσημα αποδέχτηκαν την Ρωσία του Πούτιν σαν συμμέτοχο στο παιχνίδι. Με λίγα λόγια ... άρχισαν να το "παίζουν" και αυτό το παιδάκι. Να το παίζουν στο γνωστό παιχνίδι που τα αμερικανάκια στις μέρες μας τις περισσότερες φορές (για να μην πώ όλες) ... επιδιώκουν να το τερματίζουν με έναν διαμελισμό σε κρατίδια που σαν παγκόσμιοι κυρίαρχοι ελπίζουν πως θα τα ελέγχουν καλύτερα με πολιτικοοικονομικά μέσα ... χωρίς τα "επώδυνα" στρατιωτικά που κάθε τόσο γεμίζουν τις USA με φέρετρα. Αυτή όμως η λύση ... χρειάζεται και χωροφύλακες ... που κι΄αυτοί γυρεύουν το κάτι τις τους για τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

   Στην Ουκρανία ο Πούτιν ... αμέσως άρχισε να παίζει το παιχνιδάκι του διαμελισμού, γνωρίζοντας βεβαίως πως θα παίξει με τους σκληρούς ιμπεριαλιστικούς κανόνες ... που δεν τους διακρίνει κανένα πνεύμα fair play. Γνώριζε πως τον παίζουν ... αλλά αν μπορούν θα του κόψουν το οξυγόνο. Στο παιχνίδι όλα επιτρέπονται. Αμερικάνοι αγκαλιά με την "πολιτισμένη" Ευρώπη ... στην δυτική Ουκρανία, σε συνεργασία με κάθε λογής ντόπιο φασισταριό, χύνοντας αίμα επιβάλουν την "δυτική εκφασισμένη δημοκρατία"... ανεχόμενοι τον Πούτιν να κάνει παιχνίδι στο ανατολικό μέρος της (να ζήσουμε να την θυμόμαστε) Ουκρανίας. Τα πάντα είχε το παιχνίδι ... και κατά μέτωπο μάχες και ένα κάρο προβοκάτσιες και φύτρες λαικού κινήματος και συσκέψεις κορυφής και συμφωνίες ανακωχής και παραβιάσεις της ανακωχής και εμπάργκο και "μάχες" για το φυσικό αέριο και απαγορεύσεις ΚΚ και μισθοφορικές φασιστικές ομάδες (... και απο την μεριά του Πούτιν παρακαλώ !!!) και ακραίο εθνικισμό και περήφανες λαικές φωνές και και και ...
   Ο Πούτιν ... διευθύνει αυτή την στιγμή το παιχνίδι των συμφερόντων της ρώσικης αστικής τάξης ... που καταλαβαίνει πως δεν διαθέτει στην δεδομένη φάση την απαραίτητη ισχύ για μιά κατά μέτωπο αναμέτρηση με τον δυτικό ιμπεριαλισμό ... ακόμα και σε συμμαχία με Κίνα, Ιράν και τα λοιπά BRICS. Αφενός δεν διαθέτει την απαιτούμενη ισχύ και αφετέρου οι επίδοξοι σύμμαχοι δεν έχουν καμμία διάθεση να σπάσουν αμετάκλητα όποιες σχέσεις έχουν μέχρι τώρα πετύχει με τους δυτικούς και να θυσιάσουν όσα πλεονεκτήματα έχουν κερδίζει (Κίνα, Ιράν). Ολοι αυτοί λοιπόν ελπίζουν στην διαμορφωμένη παγκόσμια κατάσταση της αμερικάνικης κυριαρχίας ... να πετύχουν καλύτερο μεράδι στην μοιρασιά.  Αυτός είναι ο ευσεβής πόθος τους ... αλλά η εξέλιξη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης καθόλου δεν αποκλείει γενίκευση και αντιπαράθεση.
   Η ρώσικη αστική τάξη δεν είναι καθόλου σίγουρη για το ότι ο Πούτιν θα καταφέρει να ολοκληρώσει την διαδικασία ... και έχει ρίξει απο δίπλα του τον Μεντβέντεφ και προφανώς οι ρώσοι αστοί επεξεργάζονται και άλλες εναλλακτικές επιλογές. Ο Πούτιν καθόλου δεν φαίνεται να είναι ο παντοδύναμος "τσάρος" που θέλει να μας δείξει πως είναι. Ουτε η ρώσικη αστική τάξη είναι ένα συμπαγές μπλόκ συμφερόντων ... το κάθε τμήμα της στρέφεται εκεί που κάνει δουλειές. Μήπως δεν θα υπάρχουν τμήματα της ρώσικης αστικής τάξης ... που καλοβλέπουν τα απώτερα αμερικάνικα σχέδια ... διαμελισμού ακόμα και της σημερινής Ρωσίας (μετά το ανελέητο πετσόκομμα της ΕΣΣΔ) ??? Η ρώσικη αστική τάξη βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα. Να παλέψει την επερχόμενη πολιτική, οικονομική (και ίσως στρατιωτική) κλιμάκωση σαν εθνικά συμπαγής αστική τάξη ... ή να το σκορπίσει το χωριό και ότι αρπάξει ο κώλος του κάθε ρώσου καπιταλίστα ?? "Εθνική" αντίσταση της ρώσικης αστικής τάξης με το ρίσκο του αφανισμού σε μιά ακραία κλιμάκωση ... ή ο "επώδυνος" διαμελισμός για να σώσουν το τομάρι τους. Μήπως και στην Κίνα ... αποκλείεται να τεθούν τέτοια διλήμματα ?? Και ποιός μας εξασφαλίζει πως τα αμερικανάκια δεν θα αναγκασθούν να θέσουν παρόμοια διλήμματα και στην Ενωμένη Ευρώπη ... παρότι ακόμα το παλεύουν "ενωτικά" ?? Οι καταστάσεις θα γίνονται όλο και πιό έκρρυθμες. Διαμορφώνεται μιά κατάσταση στην οποία ο λαός ... θεωρητικά μπορεί να αναδειχθεί βασικός παίχτης, κάτι που δεν φαίνεται να είναι πιθανό για τις δυτικές κοινωνίες  στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Μιά κατάσταση ... λενινιστικού αδύναμου κρίκου της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας !!! 
   Με λίγα λόγια οι καπιταλιστές παγκόσμια, βρίσκονται σε μιά φάση "συνεννόησης" εν μέσω σκληρών ανταγωνισμών ... προσπαθώντας να ξεπεράσουν την κρίση χωρίς μεγάλες εντάσεις ... στα διαπραγματευτικά τραπέζια και στις μοιρασιές των περιφεριακών συγκρούσεων. Για την ώρα τους κανόνες του παιχνιδιού τους ορίζουν οι αμερικάνοι ... και όλοι οι άλλοι συμπεριφέρονται σαν να έχουν ... ξεκοκαλίσει τον Κάουτσκι !!! Ελπίζουν όλοι στο "ειρηνικό" ξεπέρασμα της κρίσης, στον "παγκόσμιο ειρηνικό" καπιταλισμό ... ενώ ξέρουν πως η καταστασή τους θεραπεύεται οριστικά με πόλεμο.     

   Ενα κρίσιμο πεδίο που συνδέει άμεσα την κατάσταση στην Ρωσία με τον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό είναι και η Συρία. 
   Παραδοσιακά οι Ρώσοι είχαν σχέσεις με τους Ασαντ και διατηρούν βάσεις στα ΒΔ της χώρας (περιοχή της Latakia και στο λιμάνι Tartous). Ολη η γραμμή της Βόρειας Συρίας ... είναι σύνορα με την Τουρκία. Εκεί γίνεται της κακομοίρας. 
   Απο τα Δυτικά προς τα Ανατολικά ... ακριβώς δίπλα στην περιοχή των ρώσικων συμφερόντων αρχίζει περιοχή ελεγχόμενη απο την δυτικοθρεμμένη αντιπολίτευση ως το Χαλέπι. Οι πληθυσμοί της περιοχής είναι κυρίως Τουρκμένοι ... επομένως η Τουρκία τους βλέπει σαν ζώνη ζωτικών συμφερόντων της ... η συριακή αντιπολίτευση σαν κρίσιμη, ισχυρή της βάση ... και οι ισλαμοφασίστες (ISIS) σαν σύμμαχο-συγκοινωνούν δοχείο με την συριακή αντιπολίτευση όπως σε ολόκληρη την Συρία. Κάτι δηλαδή σαν τούρκοISIS. 
   Ακολουθεί μιά μαύρη ζώνη ελεγχόμενη απο τους ισλαμοφασίστες ... και αποτελεί το μεγάλο χωνί αμφίδρομης εποικοινωνίας με την Τουρκία του εκλογικά αναβαθμισμένου Ερντογάν. Απ΄αυτό το χωνί κυρίως γίνεται (όχι μόνο) το λαθρεμπόριο πετρελαίου που ελέγχει το ISIS και το εμπορεύεται σε συμφέρουσες τιμές με κάθε ενδιαφερόμενο ... ακόμα κι΄αν είναι στα χαρτιά "εχθρός". Οι κακές γλώσσες λένε πως και δικά μας λαθρεμπορικά φυντάνια ψωνίζουν απο εκεί. Ο υιός Ερντογάν ... φέρεται να είναι μέγας λαθρέμπορος αυτού του δρόμου. Ενα γεγονός με μεγάλη βαρύτητα είναι πως εκτός απο τα λαθρεμπορικά έσοδα του ISIS (εξοπλισμοί - κέρδη των δυτικών βιομηχανιών όπλων) ... είναι και ένας πολιορκιτικός κριός πίεσης των πετρελαιάδων της Ρωσίας ... που όσο πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου στενάζουν ανυπόφορα. Επίσης απο αυτό το χωνί ... περνάει ένα τεράστιο τμήμα των εξοπλισμών του ISIS.
   Ανατολικότερα είναι η κουρδική περιοχή ... που αποτελεί χοντρό πρόβλημα για την Τουρκία αλλά και για τον ISIS που εκεί έχει φάει τα μούτρα του αγρίως. 
Υιός Ερντογάν ... με δυό ισλαμοφασιστόφατσες. Δεν το έχω διασταυρώσει
.
   
   Στα τέλη Σεπτέμβρη του 2015 στα πλαίσια του ΟΗΕ οι Πούτιν και Ομπάμα ... συνέφαγαν και τα είπαν ένα χεράκι. Την επομένη ακριβώς άρχισαν οι ρώσικοι βομβαρδισμοί στην Συρία και λίγες μέρες μετά είχαμε μια ποιοτική κλιμάκωση με βομβαρδισμούς απο την Κασπία θάλασσα (χίλια χιλιόμετρα) !!! Οι διακηρύξεις του Πούτιν ήταν λάβρες κατά του εγκληματικού ISIS και άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν τα σενάρια χερσαίων επεμβάσεων. 
   Είχαμε δηλαδή μπροστά στα μάτια μας μιά φαινομενική σύγκλιση της Ρωσίας με τις ΗΠΑ ... που μέχρι τότε βομβάρδιζαν στην περιοχή με την συνδρομή Γάλλων, Καναδών και Αυστραλών. Απο πρώτη ματιά μπορούμε να συμπεράνουμε ... πως οι Ρώσοι μπλέχτηκαν στις δουλειές των αμερικάνων ... χωρίς αυτοί να ενοχληθούν ιδιαίτερα και κυρίως να μην χρησιμοποιήσουν κανέναν απο τους δεκάδες τρόπους (απειλές) που έχουν λόγω της θέσης τους στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα ... για να αποτρέψουν αυτή την εμπλοκή. Μιλημένα πράγματα !!!
Απο την συνάντηση στα τέλη Σεπτέμβρη
   Ομως μια τέτοια "συμμαχία" προσέγγισης με την ανοχή των αμερικάνων ... ενώ θα έπρεπε να ησυχάζει την παγκόσμια κοινότητα ... στην ουσία ήταν ένα νέο ποιοτικό στοχείο στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που στην πράξη οξύνει τις αντιπαραθέσεις και κάνει την περιοχή να βρωμάει μπαρούτι. 
   Πρώτα-πρώτα η προσέγγιση αυτή ... αγρίεψε την Τουρκία ... που υπολογίζει με όχημα τον ISIS να ξεμπλέξει με το κουρδικό και να πατήσει πόδι στην μελλοντική συριακή-ιρακινή διευθέτηση (πετρέλαια της περιοχής, νερά της περιοχής, δρόμοι αγωγών, ελεγχόμενες ζώνες ασφαλείας προς το Ισραήλ και το Ιράν κλπ κλπ). Η παρεμβολή του ρώσικου παράγοντα είναι προφανές πως της χαλάει πολλούς υπολογισμούς. 
   Ο παράγοντας Ισραήλ για την ώρα παραμένει σιωπηλός ... αλλά σίγουρα έχει και αυτός παρόμοια μπερδέματα με την ρώσικη παρέμβαση ... Παλαιστινιακό, Λίβανος, Ιράν, τύχη της Συρίας και του Ασαντ, διευθέτηση Ιράκ. Αναλογικά ισχύει κάτι παρόμοιο και με τους άλλους παράγοντες της περιοχής ... όπως η Ιορδανία, τα αμερικανόδουλα καθεστώτα των σείχηδων της χερσονήσου και το διαμελισμένο ρημαδιό που άφησαν πίσω τους οι δυτικοί στην θέση του πρώην Ιράκ. 
   Είναι όμως γεγονός πως σε ένα τέτοιο καζάνι που κοχλάζει ... σαν της Μέσης Ανατολής ... τα αμερικανάκια δέχτηκαν την ρώσικη παρέμβαση. Γιατί άραγε ?? Είναι αναμφισβήτητο πως απο την εποχή των αραβικών ανοίξεων οι αμερικάνοι έχουν βάλει μπροστά την οριστική διευθέτηση της Μέσης Ανατολής. Απο τότε το ΚΚΕ φωνάζει και δείχνει το δάσος ... με τα σχέδια της "Μεγάλης Μέσης Ανατολής" που αφορούν τη διασφάλιση της πρόσβασης των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων στις πηγές ενέργειας και στα νέα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, τον έλεγχο μιας μεγάλης περιοχής που αποτελεί «πέρασμα» για το εμπόριο και τις μεταφορές ... και όλοι κοιτάνε το δάχτυλο και τους τελετουργικούς αποκεφαλισμούς των βαρβάρων του ISIS. Του ισλαμοφασιστικού οργάνου που εξόπλισαν οι αμερικάνοι, οι ευρωπαίοι, το ΝΑΤΟ και όλοι οι ντόπιοι συμμαχοί τους ... με στόχο να ξεμπλέξουν με τον Ασαντ, τον κρατικό και στρατιωτικό του μηχανισμό, όπως επίσης και με τις αντιστάσεις του συριακού λαού ... για να προχωρήσουν τα σχεδιά τους για την δημιουργία της απολύτως ελεγχόμενης Μεγάλης Μέσης Ανατολής (... διασφάλιση της αστικής εξουσίας ... αλλαγή συνόρων όπου χρειάζεται, διαμόρφωση νέων κρατών. ... αστικός εκσυγχρονισμός των αστικών καθεστώτων της περιοχής).
   
   Ομως ... πέντε χρόνια τώρα στην Συρία ... τα έχουν βρεί μπαστούνια, γεγονός που επιβάλει αλλαγή τακτικής για την επιβολή των σχεδίων τους. Πρέπει να σημειώσουμε πως απο την αρχή της συριακής κρίσης ... Ρώσοι και Κινέζοι ... φάνηκαν αποφασισμένοι να μην χάσουν τόσο εύκολα τις ζώνες συμφερόντων τους όπως έγινε στην Λιβύη. Απο το σημείο που η συριακή κρίση φαινόταν να τελματώνει για τους δυτικούς ... άρχισαν να εξετάζονται διάφορα σενάρια σταδιακής αποχώρησης του Ασαντ μέσω μιας πολιτικής μεταβατικής φάσης. Αρχισαν δηλαδή οι δυτικοί να διευρευνούν και λύσεις που θα απαιτούσαν και λίγο νεράκι στο αρχικό τσαμπουκαλίδικο κρασί τους. Στην ουσία οι δυτικοί μετά απο αρκετά χρόνια βρήκαν μπροστά τους έναν λαό που τους ανάγκασε ... τουλάχιστον να αλλάξουν σχέδια. Εναν λαό που στήριξε τον Ασαντ παρά τα σοβαρά προβλήματα της διαχείρησης της αστικής εξουσίας ... πολέμησε τους ισλαμοφασίστες που εκμεταλλεύονταν αισχρά τον πλούτο της χώρας που διέλυαν ... αντιστάθηκαν !!! 
   Ομως αυτό δεν σημαίνει καθόλου πως ο Ασαντ και ο μηχανισμός του ... θα είναι αποδεκτό στοιχείο και μέρος της τελικής λύσης που θα θελήσουν να επιβάλλουν οι δυτικοί ... εκτός εαν υπογράψει "δηλώσεις μετανοίας και υποταγής". Το μέλλον του Ασαντ ... και απο την μεριά του συριακού λαού να το εξετάσεις (ένας λαός πολυδιασπασμένος, ματωμένος, τσακισμένος, τρομοκρατημένος  χωρίς μαζικό συνειδητοποιημένο κίνημα - άσχετα εαν τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει βήματα στην λαική οργάνωση - δέχεται εύκολα λύσεις που του επιβάλλονται χωρίς να έχει το κουράγιο να παλέψει οργανωμένα για το πραγματικό του συμφέρον) ... φαντάζει πολύ δυσοίωνο. Με λίγα λόγια ... ήδη ο Ασαντ φαίνεται πως είναι ένα καμμένο χαρτί για όλους ή το μελλοντικό ανδρείκελο των δυτικών.
   Παρόλα αυτά έχει διαμορφωθεί μιά κατάσταση ... η επίλυση της οποίας δεν μπορεί να προχωρήσει για το αμέσως επόμενο διάστημα χωρίς τον Ασαντ. Ποιός είναι εκείνος ο παράγοντας που μπορεί να μιλήσει με τον Ασαντ και τον μηχανισμό εξουσίας στην Συρία ?? ... ποιός είναι εκείνος ο παράγοντας που μπορεί να εγγυηθεί στον Ασαντ και στην κάστα του ορισμένα ελάχιστα απαιτούμενα για την διαδικασία αποχώρησής του ?? ποιός είναι εκείνος ο παράγοντας που μπορεί να εγγυηθεί προς όλες τις πλευρές πως ο Ασαντ θα γίνει υπάκουο παιδάκι εαν για την υλοποίηση των σχεδίων των δυτικών αποφασισθεί πως πρέπει ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ?? ... ποιός είναι εκείνος ο παράγοντας που ελπίζουν πως μπορεί να "συσπειρώσει" γύρω του και κατ΄επέκταση να ελέγξει πολιτικά το τμήμα του συριακού λαού που αντιστάθηκε στους δυτικούς ?? ... ποιός είναι εκείνος ο παράγοντας που σε μιά τέτοια διαδικασία θα εξασφαλίσει παράλληλα στους δυτικούς την βασική υλοποίηση των σχεδίων τους χωρίς οδυνηρές υποχωρήσεις ?? ... ποιός είναι εκείνος ο παράγοντας που μπορεί να καλμάρει και να δώσει εγγυήσεις σε έναν άλλο σοβαρό παίχτη της περιοχής που έχει λόγους να βλέπει με καχυποψία τα δυτικά σχέδια, δηλαδή το Ιράν ?? 
   Δεν είναι ο αμερικάνικος παράγοντας, δεν είναι κανένας δυτικός, δεν είναι κανένας γείτονας της Συρίας !!! 
   Είναι η Ρωσία !!!                  


   Η Ρωσία ... επεμβαίνει με την αμερικάνικη συγκατάθεση Ομπάμα ... ο οποίος παρεμπιπτόντως έχωσε τον Πούτιν στο παιχνίδι συμπεριφερόμενος στους δυτικούς συμμάχους ... σαν να είναι υπαλληλοί του. Ο Πούτιν στρέφεται ενάντια στο ISIS, δίνει πολύτιμες ανάσες στον στρατιωτικό μηχανισμό του "δαίμονα" Ασαντ και ενώ κοπανάει και τα συγκοινωνούντα με τον ISIS "δοχεία" της συριακής αντιπολίτευσης ... τα αμερικανάκια μαζί με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ... δεν βγάζουν άχνα. Ο Πούτιν ταυτόχρονα μιλάει με Ασαντ για διάφορα σενάρια (ποιός ξέρει ??) και παράλληλα με τους Ιρανούς ... γεγονότα που κάνουν τον Ερντογάν να σκυλιάζει βλέποντας τα σχεδιά του να μην παίρνουν την έγκριση των αμερικάνων για την νέα φάση. Ο Ερντογάν καταλαβαίνει πως στην νέα φάση - όσο το ISIS δεν μπορεί να τελειώσει την δουλειά και η χρησιμοτητά του περιορίζεται - οι Αμερικάνοι παρότι δεν έχουν αποφασίσει να εξοντώσουν οριστικά το ISIS ... έχουν αποφασίσει να περιορίσουν και να ρεγουλάρουν διαφορετικά την δράση του για την επόμενη φάση γεγονός που ακυρώνει σε σημαντικό βαθμό τους σχεδιασμούς της Τουρκίας. Μέσα σε όλο αυτό το μπλέξιμο οι Τούρκοι - με τις πλάτες του ΝΑΤΟ - αρχίζουν να παίζουν τα γνωστά παιχνιδάκια ... με γκρίζες ουδέτερες ζώνες, με αυθαίρετες μεταφορές συνόρων, με no flight ζώνες ... με στόχο να περιορίσουν όσο μπορούν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ρώσων και του κυβερνητικού στρατού. 
Με λίγα λόγια φαίνεται πως οι εξελίξεις  ανάγκασαν τους αμερικάνους να βάλουν στο παιχνίδι τους ρώσους απο τους οποίους σε τελευταία ανάλυση ... "αγοράζουν" στρατιωτικές επιχειρήσεις έναντι ανταλλαγμάτων. 

   Και τότε ... ΜΠΟΥΜ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ !!! Η ουσία είναι οτι ένα ιμπεριαλιστικό όργανο (ISIS με καθοδήγηση ή κάτω απο στραβά μάτια δεν έχει σημασία) ... χτύπησε τάχα ένα ιμπεριαλιστικό κέντρο ... σκοτώνοντας απλούς ανθρώπους. Τρομοκρατία στην Ευρώπη ... το όχημα για κάθε μορφής αυταρχισμό. Οταν βρίσκουμε παπά ... μας βολεύει να θάψουμε πέντε-έξι. Οι πρώτες απόψεις ... πως οι χερσαίες εισβολές είναι αναπότρεπτες. Κι΄όμως ... άμεσα βγήκε ο Ομπάμα και μας είπε πως δεν είναι απαραίτητες για την ώρα. Εκεί αρχίζει μιά νέα "προσέγγιση" της Ευρώπης (Γαλλία) με την Ρωσία. Στην Αττάλεια ... κάτω απο την μύτη του τούρκου ... ο Πούτιν αρχίζει να "τραγουδάει" για ένα κάρο χώρες που στηρίζουν το ISIS ... βομβαρδίζει και κάτι φάλαγγες με βυτιοφόρα ... καταστρέφει και ένα διυλιστήριο. Τούρκος έγινε ο τούρκος. Κάπως έτσι φτάσαμε στην κατάρριψη του ρώσικου Su-24. Προφανώς ο Ερντογάν δεν έχει τα άντερα να ρίξει το ρώσικο μαχητικό ... χωρίς την έγκριση του ΝΑΤΟ !!! Οτι σχέδια προσπαθεί να υλοποιήσει η Τουρκία ... δεν έχουν κανένα νόημα χωρίς την σύνδεσή της με το ΝΑΤΟ. Αλλο αυτό και άλλο ... να περιμένουμε μετά απο αυτό το περιστατικό την βέβαιη όξυνση και την έκρηξη ενός ρωσοτουρκικού πολέμου. Αυτό είναι αφέλεια. Οι αμερικάνοι έχουν μοιράσει ρόλους ... σαν σε υπαλλήλους ... και στους ρώσους και στους τούρκους. Με το να "επιτρέψουν" την κατάρριψη του Su-24 ... εγκλωβίζουν την Τουρκία σε μιά ακόμα αντιπαράθεση, αδυνατίζουν την θέση της και επομένως ελέγχουν αποτελεσματικότερα τις όποιες τούρκικες "πρωτοβουλίες" ... και ταυτόχρονα μετράνε τις ρώσικες αντιδράσεις, αναβαθμίζουν την συμμετοχή της Ρωσίας στο κόλπο και ταυτόχρονα την "δένουν" σε συναινετικές (δηλαδή στα αμερικάνικα μέτρα) λύσεις τόσο στην Συρία όσο και στην Ουκρανία. 

   Πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες ... αλλά δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία σε μιά δήλωση του Πούτιν.
   "Θέλουν να κάνουν το ΝΑΤΟ να υπηρετεί την ISIS" !!!!! 
   Ποιος κύριε Πούτιν μας ?? ... οι κακοί Τούρκοι ... το καλό και αγγελικό ΝΑΤΟ ?? 

   Αυτά τα ολίγα για χωνέψουμε πως ... αντιιμπεριαλισμός δεν γίνεται απο ιμπεριαλιστές αλλά απο λαούς ΜΟΝΟ. Οι ιμπεριαλιστές ... ΜΟΝΟ την λεία μοιράζουν. Και όταν δεν μπορούν να τα βρούν στην μοιρασιά ή δεν υπάρχει αρκετή λεία ... δεν διστάζουν να βάλουν μπροστά τις κρεατομηχανές του πολέμου. 

      
   

    

8 σχόλια:

 1. Συγχαρητηρια για την αναρτηση σου. Πιανει ολο το πλεγμα των Ενδοιμπεριαλιστικων αντιθεσεων. Ακομα και σε σημειο που τμημα της Αστικης ταξης θελει τον διαμελισμο καοι της Ρωσιας οπως εγινε με την ΕΣΣΔ για τα δικα τους συμφεροντα. Εξαιρετικος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. http://laikhexousia.blogspot.gr/2015/11/blog-post_58.html

  γραφεις : " βρήκαν μπροστά τους έναν λαό που τους ανάγκασε ... τουλάχιστον να αλλάξουν σχέδια."
  να θυμισω και την πρωτοφανη κι ελπιδοφορα τοτε κινητοποιηση των λαων .Μεγαλες διαδηλωσεις σε Γερμανια ,Γαλλια ,ΗΠΑ ,Αυστραλια ,Καναδα ακομα και Κουβα και Βενεζουελα ...μιλω για πριν δυο χρονια που μαζευονταν οι Ρωσικοι ,Κινεζικοι και ΝΑΤΟικοι στολοι εξω απο την Κυπρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βεβαίως κάνεις καλά και υπογραμμίζεις τις όποιες ... έστω και εμβρυικές διεθνιστικές αντιδράσεις των λαών. Η αντίδραση των άλλων ... θα είναι ο σταθεροτερος και ισχυρότερος σύμμαχος του κάθε λαού που θα αποφασίσει να πάρει την τύχη στα χέρια του.

   Διαγραφή
 3. Με την τελευταία σου πρόταση (που είναι σωστή) ακύρωσες όλο το υπόλοιπο κείμενο. Εάν τα είχαν βρει οι ιμπεριαλιστές θα είχε λήξει ο πόλεμος. Εφόσον ο πόλεμος συνεχίζεται, δεν τα έχουνε βρει. Δεν κολλάει το "σικέ", "βαλτοί από τους Αμερικάνους", κοκ. που υπονοείς για την ρωσική επέμβαση.

  Η επέμβαση της Ρωσίας έγινε όταν μετά από 5 χρόνια ηρωικής αντίστασης, εξουθενωμένη πλέον, κατέρρεε κυβέρνηση. Έγινε δλδ. την ύστατη στιγμή. Δεν υπήρχε λόγος οι ΗΠΑ να βάλουν και τους Ρώσους στο παιχνίδι της μοιρασιάς της λείας. Και αν υπήρχε δεν ήταν ο "παραγκωνισμός του Άσαντ" από "φίλη" δύναμη. Δεν ξέρω, προσωπικά δεν με καλύπτει το κείμενο.

  Geyer

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οταν οι ιμπεριαλιστές τα ¨βρίσκουν¨ ... είναι χοντρό λάθος να περιμένει κάποιος πως ο πόλεμος ... τελείωσε. Ή το ανάποδο ... συνεχίζεται ο πόλεμος ... άρα δεν τα έχουν βρει οι ιμπεριαλιστές. Είναι μια αντιιστορική και επικίνδυνα απλοϊκή ματιά. Και κυρίως αντιδιαλεκτική. Το τέλος, την αρχή ή την συνέχιση του πολέμου ... δεν την καθορίζουν τα διαπραγματευτικά τραπέζια ... αλλά η αναπόφευκτη τάση του μονοπωλιακού καπιταλισμού να γεννάει πολέμους. Πριν τον 2ο παγκόσμιο ... η συμφωνία των ιμπεριαλιστών στο Μόναχο ... δεν απέτρεψε τον πόλεμο, έτσι όπως πολλοί αφελείς νόμισαν. Τοτε οι δυτικοί συμφώνησαν με τους ναζί ... με την σιγουριά πως θα τους στρέψουν ενάντια στην ΕΣΣΔ και ταυτόχρονα πανηγύριζαν πως απέτρεψαν τον πόλεμο. Οι ναζί συμφώνησαν με τους δυτικούς για να πάρουν το πολύτιμο δωράκι τους (την Τσεχοσλοβακία, χώρος, ενέργεια και βιομηχανία) και για να κερδίσουν χρόνο εξοπλισμού. Οι δυτικοί αποδείχθηκαν ... οι αφελείς της ιστορίας οταν πίστεψαν πως οι ναζί θα επιτεθούν στην ΕΣΣΔ ... με τα δυτικά νώτα τους ακάλυπτα. Να λοιπόν μια στιγμή που οι ιμπεριαλιστές τα ¨βρήκαν¨ ... και αυτό δεν ήταν το τέλος του πολέμου ... αλλά η βέβαιη εκρηξή του. Εάν ψάξεις την ιστορία του ιμπεριαλισμού ... θα βρείς πολλές τέτοιες ¨συμφωνίες¨ μεταξύ λύκων που σε λίγο ο ένας θα επιχειρήσει να κατασπαράξει τον άλλον θυσιάζοντας όλοι τους λαούς τους.
  Αν η κυβέρνηση Άσαντ κατέρρεε και η Ρωσία επενέβη με δίκη της πρωτοβουλία ... ΕΝΑΝΤΙΑ στα σχέδια των ΗΠΑ, ΧΩΡΙΣ το ΝΑΤΟ να αντιδράσει ... αυτό σημαίνει ... ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ. Αυτή την αδυναμία ... ΔΕΝ την βλέπω πουθενά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ πιθανό το ΝΑΤΟ να περίμενε έναν πόλεμο φθοράς για την Ρωσία στην Συρία και δεν ήταν διατεθειμένο να ρισκάρει έναν παγκόσμιο πόλεμο εκείνη την χρονική στιγμή.

  Η διαφωνία μας βρίσκεται σε ένα σημείο που είναι όμως κομβικό για την δική σου θεώρηση των πραγμάτων:

  "Η ρωσική επέμβαση στην Συρία έγινε με την συγκατάθεση των ΗΠΑ"

  Συγνώμη αλλά αυτό πρέπει να το αιτιολογήσεις όπως και προσπάθησες να κάνεις στο κείμενο. Αλλά τα επιχειρήματα που έδωσες είναι αδύναμα:
  1) Πούτιν και Ομπάμα συναντήθηκαν μερικές μέρες πριν την επέμβαση
  2) Χάρη στην ρωσική επέμβαση μπορεί να γίνει ο παραγκωνισμός του Άσσαντ, ενώ οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις τότε ηττόταν σε όλα τα μέτωπα και έπαιζαν τις τελευταίες εφεδρείες τους.

  Δεν με καλύπτει. Επίσης η παρομοίωση με την συμφωνία του Μονάχου είναι άστοχη.

  Φιλικά,
  Geyer

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η αναφορά στην ¨συμφωνια¨ του Μονάχου δεν έγινε σαν παρομοίωση της σημερινής κατάστασης στην Συρία. Είναι ένα ιστορικό παράδειγμα για το τι μπορεί να σημαίνουν οι συμφωνίες των ιμπεριαλιστών σε σχέση με την έκβαση ενός πολέμου. Όσο αφορά την Συρία και την ρωσική παρέμβαση ... εάν το ΝΑΤΟ είχε απλά αποφασίσει να κάνει τα στραβά μάτια (δηλαδή χωρίς καμμία προσυνεννόηση ΗΠΑ Ρωσιας) σε μια ρωσική ανάμειξη με απώτερο υπολογισμό της φθορά της Ρωσίας ... λογικά θα περιμέναμε οι αμερικανοί να έχουν προνοήσει για κάποιες δικλείδες ασφαλείας ... πως τέτοια ρωσική παρέμβαση δεν θα ανατρέψει τους δικούς τους σχεδιασμούς. Τουλάχιστον η θέση τους στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα τους του επιτρέπει. Ή λοιπόν ο Πούτιν και η ρωσικη αστική τάξη ... έδωσε αυτές τις εγγυήσεις ... ή οι αμερικανοί είναι ... αδύναμοι ή αφελείς. Για αδύναμους δεν τους κόβω. Αφελείς που νομίζουν πως θα ελέγξουν τον ρωσικό κίνδυνο επιτρέποντας του να μπουκάρει ανεξέλεγκτα ... μέσα σε ένα μπάχαλο όπου καθένας παίζει το παιχνίδι του ???
   Και απο την μεριά της Ρωσίας να το δεις ... πουθενά δεν στοιχειοθετείται πως η Ρωσία έχει αποφασίσει και ετοιμαστεί για την σοβαρότατη πιθανότητα μια γενικευμένης κλιμάκωσης με αντίπαλο το ΝΑΤΟ ... επειδή αυτό θα σήμαινε κάθε παρέμβαση της στην Συρία χωρίς και ενάντια στην αμερικανική ¨εγκριση¨.
   Όσο αφορά τον Άσαντ. Ο μηχανισμός του Άσαντ δεν βρισκόταν στα πρόθυρα μιας ήττας ... έτσι απλά. Στα πρόθυρα μιας ήττας βρισκόταν ο μηχανισμός του Ασαντ ... απο ένα ιμπεριαλιστικό όργανο ... τον ISIS ... που όλοι μαζί εξόπλισαν ... αλλά κινδύνευε στην νέα κατάσταση που πήγαινε να διαμορφωθεί να τον ¨οικιοποιηθεί¨ σχεδόν ολοκληρωτικά ο ένας παράγοντας της περιοχής : η Τουρκία ... ίσως και ενάντια στα συμφέροντα του άλλου πιστού συμμάχου των ΗΠΑ : του Ισραήλ. ... ίσως ενάντια στο παιχνίδι που στρώνουν οι ΗΠΑ με το Ιράν. ... ίσως ... ίσως ... ίσως.
   Σε όλο αυτό το μπλέξιμο ... γνώμη μου είναι πως ο μηχανισμός του Άσαντ (εφ´ όσον δεν κατέρρευσε με προσπάθειες πέντε ετών) αποκτά διαφορετική χρησιμότητα για τους αμερικανούς που λίγα χρόνια πριν ... απόκτησαν κάποια σοβαρά προβληματάκια με την καταστροφή του μηχανισμού του Σανταμ Χουσειν ... και φαίνεται πως έχουν αντλήσει κάποια διδαγματάκια.

   Διαγραφή
 6. Γιατί είναι αφελής στάση; Το ΝΑΤΟ έχει την θετική εμπειρία του Αφγανιστάν, ενώ τώρα κατόρθωσε να καθηλώσει Ρωσία και Ιράν σε πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα (Ουκρανία,Συρία) και (Ιράκ,Συρία,Υεμένη).

  Τέσπα στα υπόλοιπα συμφωνώ. Ίσως να ανέχτηκε την επέμβαση της Ρωσίας για να μειώσει την επιρροή των υπόλοιπων περιφερειακών δυνάμεων όπως ανέφερες στο τελευταίο μήνυμά σου. Πιο λογική επιχειρηματολογία μου μοιάζει αυτό.

  Φιλικά,
  Geyer

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1. Δεν σχολιάζω σχολιαστές ... εκτός επιλεγμένων περιπτώσεων. Περιπτώσεων με ζουμί και ουσία και σε σχέση πάντα με το θέμα της ανάρτησης
2. Δεν με ενοχλούν τα μπινελίκια ... αρκεί να περιέχουν πολιτική ουσία
3. Επαναλαμβανόμενα στερεότυπα μηνύματα ... δεν προσφέρουν τίποτα
4. Οχι οτι τα ψευδώνυμα προσφέρουν κάτι σημαντικό ... αλλά χρειάζονται σαν ελάχιστη βάση "συννενόησης". Προτιμούνται τα ψηφιακά !!!
5. Μακρυά απο εδώ φασιστικά και κρυφοφασιστικά "τραγουδάκια" με την μορφή άποψης
6. Επιφυλάσσομαι για τον χειρισμό των τρόλ και των ερειστικών επιτηδείων ... κατά περίπτωση
7. Αλλο πολιτική αντιπαράθεση ... και άλλο παθολογικός αντικομμουνισμός. Η διαφορά βγάζει ... μάτι