Για αυτό το ιστολόγιο

Σκέψεις και δεδομένα που νομίζω πως βοηθάνε να βρούμε την πραγματική μας κοινωνική θέση ... και να αποκοπούμε απο τον ρόλο που θέλουν να μας επιβάλουν.
Ας πετάξουμε απο πάνω μας το "κουστούμι" που μας έχουν φορέσει. Δεν είναι στα μέτρα μας. Μας πνίγει.


Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Οταν η αβεβαιότητα αναιρεί την βεβαιότητα ... είσαι καμένος απο χέρι (με βεβαιότητα)

Ο Νίκος Ζαχαριάδης
   Αν απο την ιστορία βγάζεις κάποια συμπεράσματα που σε βοηθάνε να πάρεις αποφάσεις σήμερα ... τότε η ιστορία είναι εργαλείο. Διαφορετικά είναι, απλά, μιά πολύ γοητευτική απασχόληση. Έτσι ξεκίνησα να ψάχνω τυχαίες ημερομηνίες στην αρχή ... αργότερα πιο στοχευμένα ... στα ψηφιοποιημένα αρχεία του Ριζοσπάστη. Θα τα βρείτε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Εφημερίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ-Ψηφιακή Βιβλιοθήκη). Ειδικά για τον Ριζοσπάστη σε αυτή την βιβλιοθήκη θα βρείτε αρχεία της περιόδου απο το ... 1917 ως το 1983 !!!
   Ήταν αρχή του 1934 ... στις 12 Γενάρη έγινε η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Δεν έχει καμμία σημασία για την σημερινή ανάρτηση για το ... εάν εκείνη η Ολομέλεια δικαιώθηκε απο τις εξελίξεις ή ... εάν οι αποφάσεις πάρθηκαν μέσα σε ένα κλίμα έντονης διαπάλης μέσα στην Κομμουνιστική Διεθνή ή ... εάν ο Ζαχαριάδης πραγματικά συμφωνούσε με εκείνες τις αποφάσεις ή απλά τηρώντας σαν κομμουνιστής τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό τις υπεράσπιζε χωρίς να συμφωνεί. Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα τρομερά ενδιαφέροντα ζητούμενα ... μιάς άλλης ανάρτησης.

   Για την ώρα θα περιοριστούμε στο ουσιώδες ... Στην ανάλυση που έκανε το ΚΚΕ για την ελληνική κοινωνία στις παραμονές ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου. Εκείνη πάντως η Ολομέλεια διαπίστωνε πως η Ελλάδα βρίσκεται στις ... «χώρες με μέσο επίπεδο ανάπτυξης του καπιταλισμού ... με σημαντικά υπολείμματα μισοφεουδαρχικών σχέσεων στην αγροτική οικονομία ... με όχι τελειωμένο ακόμα τον αστικοδημοκρατικό μετασχηματισμό». Με βάση αυτή την ανάλυση ... το ΚΚΕ τότε συμπέρανε πως υπάρχουν στην Ελλλαδα οι συνθήκες για μία ... «επανάσταση των εργατών και αγροτών που θα έχει αστικοδημοκρατικό χαρακτήρα με τάσεις γρήγορης μετατροπής σε προλεταριακή σοσιαλιστική επανάσταση». 

   Ξανατονίζω πως δεν εξετάζουμε τώρα, το εάν ήταν σωστή η τοποθέτηση οτι ... η επανάσταση θα είχε αστικοδημοκρατικό χαρακτήρα ή το κατά πόσο μια τέτοια θέση την πλήρωσε κατόπιν το κομμουνιστικό κίνημα με την επικράτηση του οπορτουνισμού και του συμβιβασμού που αυτός πάντα κουβαλάει.
   Λίγες μέρες μετά απο την 6η Ολομέλεια (24 ως και 26 Γενάρη του 1934 στην δεύτερη σελίδα) ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει μια "συζήτηση" του Ζαχαριάδη με ένα απλό μέλος του κόμματος που διατυπώνει ερωτήσεις σε σχέση με τις αποφάσεις. Είπαμε πως ο Ζαχαριάδης υπερασπίζεται τις αποφάσεις της Ολομέλειας ... χωρίς σε αυτό το σημείο να μας ενδιαφέρει εάν συμφωνούσε με αυτές ή όχι. Πάντως τα κείμενα αυτά αποτελούν ... πραγματικό μαρξιστικό-λενινιστικό φροντιστήριο.

Ερώτηση: Τι ήταν, σύντροφε, εκείνο που έκανε το κόμμα μας ακριβώς σήμερα να θέσει και να λύσει το ζήτημα αυτό του χαρακτήρα της επανάστασης ;
Απάντηση: Όπως ξέρεις, τόσο η Κ.Δ. και η 13η Ολομέλεια της Ε.Ε. όσο και το κόμμα μας σ’ όλα τους τα ντοκουμέντα τονίζουν ότι βαδίζουμε προς γερούς και αποφασιστικούς ταξικούς αγώνες. Όλα τα γεγονότα του τελευταίου δίχρονου στη χώρα μας απόδειξαν περίτρανα τη σωστότητα της γραμμής αυτής. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι μέσα σε τέτοιες συνθήκες το ζήτημα: τι επανάσταση θα κάνουμε και πως θα την κάνουμε, αποχτά για ολόκληρο το επαναστατικό κίνημα πολύ επίκαιρη σημασία. Γι’ αυτό ακριβώς και η 6η Ολομέλεια έβαλε και έλυσε το σπουδαιότατο αυτό ζήτημα.
Ερώτηση: Ως τα σήμερα το ζήτημα αυτό δεν ήταν ξεκαθαρισμένο;
Απάντηση: Η αλήθεια είνε τούτη: το 4ο συνέδριο του κόμματός μας [10-15 Δεκέμβρη του 1928] είπε ξερά-ξερά ότι ο χαρακτήρας της επανάστασης στη χώρα μας θάνε αστικοδημοκρατικός. Η 3η Ολομέλεια στις αρχές του 1930 μίλησε για προλεταριακή επανάσταση στη χώρα μας, που θάχε να λύσει παράλληλα και σειρά αστικοδημοκρατικών καθηκόντων, διακήρυξε όμως την ανάγκη για το κόμμα μας να μελετήσει σοβαρά όλο το ζήτημα. Αυτό ακριβώς έκανε η 6η Ολομέλεια.
   
   Είναι προφανές πως μέσα σε μιά παγκόσμια κατάσταση που θύμιζε ανεμοδείχτες σε θύελλα ... οι κομμουνιστές προσπαθούσαν να κάνουν την σωστή ανάλυση που θα τους οδηγούσε στην σωστή επαναστατική στρατηγική και κατ´επέκταση σε αποτελεσματικές τακτικές. Δεν θα ασχοληθούμε τώρα με τις αβεβαιότητες και τους προβληματισμούς των κομμουνιστών εκείνης της περιόδου ... αλλά με τις στέρεες βεβαιότητες στις αναλύσεις τους. Με τα ζητήματα που είχαν ήδη λυμένα. Και σε αυτό το σημείο υπάρχει πολύ ζουμί ... για σήμερα.
   
   Ο Ζαχαριάδης σε αυτά τα κείμενα υπερασπίζεται την θέση της Ολομέλειας περί του αστικοδημοκρατικού χαρακτήρα της επανάστασης ... βασισμένος σε υπαρκτά ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας. Σοβαρά τσιφλικάδικα κατάλοιπα, ισχυρή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας απο το ξένο κεφάλαιο, 70% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού αφορά την αγροτιά, άλυτα αστικοδημοκρατικά πολιτικά προβλήματα, μοναρχία κλπ κλπ Αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα του ελληνικού καπιταλισμού ... που έμπαινε στην μονοπωλιακή φάση ανάπτυξης του χωρίς λυμένα τα αστικοδημοκρατικά προβλήματα ... οδηγούσε την ελληνική αστική τάξη να αδυνατεί να "λειτουργήσει" με τον παλιό προοδευτικό της αντιφεουδαρχικό προμονοπωλιακό χαρακτήρα. Ας παρακολουθήσουμε για λίγο τον Ζαχαριαδη ... "Σύμφωνα με τη διδασκαλία του Λένιν, πρέπει να ξεχωρίζουμε βασικά τις αστικοδημοκρατικές επαναστάσεις στην προϊμπεριαλιστική εποχή από τις αστικοδημοκρατικές επαναστάσεις στη δική μας εποχή, που είνε εποχή του ιμπεριαλισμού, της πτώσης της κεφαλαιοκρατίας και των προλεταριακών επαναστάσεων. Η διαφορά αυτή είνε ουσιαστική, γιατί η αστική τάξη στην περίοδο της ανόδου της, θέλοντας να ξεκαθαρίσει το δρόμο της προώθησής της, έσπαζε και παραμέριζε τα φεουδαρχικά εμπόδια. Και τότε όμως ακόμα, μπροστά στον κίνδυνο της απειλής των λαϊκών μαζών, η αστική τάξη έπνιγε στο αίμα κάθε επαναστατική εκδήλωση των μαζών αυτών, αφού πρώτα τις χρησιμοποιούσε για τους δικούς της σκοπούς. Στη δική μας όμως ιμπεριαλιστική εποχή χαρακτηριστικό είνε το ότι η αστική τάξη ψάχνει, μπροστά στον κίνδυνο της επανάστασης, να βρει στήριγμα στις πιο αντιδραστικές δυνάμεις και έτσι αντί να χτυπά και να εκμηδενίζει τα φεουδαρχικά υπολείμματα, συμμαχεί μ’ αυτά ενάντια στην επαναστατική απειλή των εργαζομένων. Παντού η αστική τάξη προδίνει την επανάστασή της κατά των φεουδαρχικών υπολειμμάτων και συμμαχεί, έρχεται σε συμβιβασμό μ’ αυτά ενάντια στην επανάσταση. Η αστική τάξη μαζί με τους τσιφλικάδες συγκρατεί, παρεμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας ακριβώς για να διατηρήσει την κυριαρχία της." ... "Και ύστερα από το 1922 και την ανακήρυξη της «δημοκρατίας», σε εποχή δηλαδή που το προλεταριάτο ξεπροβάλλει με την επαναστατική του πρωτοπορεία στο στίβο των κοινωνικών αγώνων και παλεύει απειλητικά ενάντια στην αστική τάξη και την κυριαρχία της, έχουμε μια αδιάκοπη πορεία αντιδραστικοποίησης και εκφασισμού της αστικής «δημοκρατίας», που επιταχύνθηκε τεράστια μέσα στις συνθήκες της καταστροφικής οικονομικής κρίσης και της γοργής επαναστατικής ανόδου και τείνει σήμερα προς την εγκαθίδρυση της ανοιχτής φασιστικής διχτατορίας, με την οποία οι εκμεταλλευτές πιστεύουν ότι θα μπορέσουν καλλίτερα να εφαρμόσουν την πολιτική τους της πείνας και του πολέμου."
   
   Να λοιπόν το πρώτο οριστικά λυμένο θέμα για τους Έλληνες κομμουνιστές της εποχής του μεσοπολέμου. Έστω και αν είχαν καταλήξει για τον αστικοδημοκρατικό χαρακτήρα της επανάστασης ... ταυτόχρονα είχαν καταλήξει και σε ένα ακόμα ουσιώδες ζήτημα: Η ιμπεριαλιστική ελληνική αστική τάξη που αντιδραστικοποιείται (όπως βέβαια ολόκληρη η παγκόσμια αστική τάξη) ... δεν έχει κανένα προοδευτικό ρόλο να παίξει στην επερχόμενη αστικοδημοκρατική επανάσταση. Την πρωτοπορία θα την είχαν η εργατική τάξη και τα συμμαχικά φτωχά αγροτικά στρώματα ... απο εκεί και οι εκτιμήσεις για τάσεις γρήγορης μετατροπής της επανάστασης σε προλεταριακή-σοσιαλιστική. Τα βασικά αστικοδημοκρατικά προβλήματα (τσιφλικάδικα κατάλοιπα, αναδιανομή γής, εξάρτηση απο το ξένο κεφάλαιο κλπ) θα τα έλυνε η επαναστατική εξουσία των εργατών-αγροτών ... και όχι καμμία κοινοβουλευτική συμμαχία με τα καταπιεζόμενη τάχα απο το ξένο κεφάλαιο ελληνική αστική τάξη !!! Να πως περιέγραψε σε εκείνα τα κείμενα ο Ζαχαριάδης μιά νικηφόρα πορεία της ελληνικής επανάστασης ... "Τις φτωχομεσαίες αγροτικές μάζες πρέπει να τις τραβήξουμε με το μέρος μας και αυτό, αν θέλουμε να νικήσουμε, δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Αυτό απαιτεί ανάλογο καθορισμό της στρατηγικής και ταχτικής μας. Και αυτό κάνει σήμερα το Κ.Κ.Ε. Στηριζόμενο το προλεταριάτο στην πραγματική ανάλυση της κατάστασης στη χώρα και του συσχετισμού των ταξικών δυνάμεων, καθορίζει ότι ξεσηκώνοντας παλλαϊκή εξέγερση κατά της τσιφλικάδικης εκμετάλλευσης στο χωριό και κατά του ληστρικού ξένου κεφαλαίου (και όχι εννοείται μόνον ενάντια σ’ αυτά) απομονώνοντας απ’ τις μάζες μέσα στην πάλη αυτή και τον σύμμαχο των τσιφλικάδων και του ξένου κεφαλαίου κεφαλαιοκρατία, και στερεώνοντας την παλλαϊκή αυτή εξέγερση με την εξουσία των Σοβιέτ, δηλ. την επαναστατική-δημοκρατική διχτατορία των εργατών και αγροτών, θα εξασφαλίσει με την στέρεη υποστήριξη και των συμμάχων του, το γρήγορο πέρασμα στην απαλλοτρίωση και της αστικής ιδιοχτησίας, δηλ. το γρήγορο πέρασμα στη σοσιαλιστική επανάσταση. Αυτό είνε το στρατηγικό μας πλάνο. Με αυτό η εργατική τάξη, το ΚΚΕ εξοπλίζονται, γερά."
   
   Το πως αυτό το επαναστατικό πλάνο ... κατέληξε στην Βάρκιζα μας το έδειξαν οι εξελίξεις της επόμενης δεκαετίας. Πάντως το απλό μέλος του ΚΚΕ ... που σε εκείνη την συνέντευξη κάνει τις ερωτήσεις ... το έτρωγαν απο την πρώτη στιγμή τα φίδια.
Ερώτηση: Με την απόφαση της 6ης Ολομέλειας δεν υπάρχει κίνδυνος να έχουμε οππορτουνιστικές εκδηλώσεις στο κόμμα μας;
Απάντηση: Βεβαιότατα. Υπάρχει πριν απ’ όλα ο βασικός κίνδυνος να διαστρεβλωθεί η απόφαση από δεξιά οππορτουνιστικά στοιχεία που θα την εξηγήσουν σα συνθηκολόγηση μπροστά στην αστική τάξη. Μπορεί να βρεθούν οππορτουνιστές που θα πουν: μια και η επανάσταση θάνε αστικοδημοκρατική, πρέπει ν’ αφήσουμε την αστική τάξη να την κάνει και μετά παλεύουμε μεις ενάντιά της. Η γραμμή αυτή είνε η ίδια με τη «λαϊκή δημοκρατία» του 1923 και την «αριστερή ή πραγματική δημοκρατία» του 1926 που υποστηρίχτηκαν τότε από τις καθοδηγήσεις του κόμματος και από πολλά στελέχη. Οι Σιδέρηδες και λοιποί οππορτουνιστές, που υποστήριζαν τη «λαϊκή δημοκρατία» και παράδιναν το κόμμα και την εργατιά στην αστική τάξη, την υπότασσαν σ’ αυτή και έτσι πρόδιναν την επανάσταση. ... Τέτοια φιλελευθεροππορτουνιστική διαστρέβλωση της γραμμής του κόμματος μπορεί να παρουσιαστεί και σήμερα και θα πρέπει να καταπολεμηθεί αμείλιχτα ...
Ενα screenshot απο τον Ριζοσπάστη εκείνων των ημερών
   Ο συντροφάκος - το απλό μέλος - δεν καταλαβαίνει ... επιμένει ... πως διάολο θα κάνουμε αστικοδημοκρατική επανάσταση χωρίς και ενάντια στην αστική τάξη ;;;
Ερώτηση: Πως θα κάνουμε αστικοδημοκρατική επανάσταση, αφού η εξουσία που θ’ ανατραπεί ανήκει στην αστική τάξη;
Απάντηση: Όπως είπαμε, ο καπιταλισμός αναπτύχθηκε σε μας σε στενή συμμαχία με τους τσιφλικάδες. Πολιτική έκφραση της συμμαχίας αυτής ήταν και είνε ο κυβερνητικός αστικοτσιφλικάδικος συνασπισμός, που με διάφορες εσωτερικές ανακατατάξεις, μα διατηρώντας πάντα το βασικό του χαρακτήρα και περιεχόμενο, μας κυβερνά μέχρι σήμερα. Εννοείται λοιπόν πως η επανάσταση για να πραγματοποιήσει τα καθήκοντά της, θ’ ανατρέψει το κυβερνών αυτό αστικο-τσιφλικάδικο μπλοκ, δηλαδή θα στραφεί ενάντια στην πολιτική κυριαρχία της αστικής τάξης και θα την ανατρέψει. Βέβαια η επανάσταση κατά τον κοινωνικό της χαρακτήρα είνε αστικοδημοκρατική, μα ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΕΙΝΕ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ.
   
   Εγώ προσωπικά δεν βρίσκω μέσα στην ιστορία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος ... καλύτερη απάντηση απο το παραπάνω απόσπασμα σε όλους εκείνους τους σημερινούς αριστερούς καραγκιόζηδες ... που κόβουνε τις φλέβες τους για το προπολεμικό ΚΚΕ που οικοδόμησε το μεγαλείο του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, σε αντιδιαστολή βέβαια με το σημερινό σεχταριστικό, απομονωμένο ΚΚΕ !!! Καραγκιόζηδες ... εκείνο το ΚΚΕ με εκείνο το επαναστατικό πρόγραμμα ... έχτισε την εθνική αντίσταση ... και όχι με σουαρέ στα αστικά σαλόνια και συνεργασίες στα αστικά κοινοβούλια. Άσχετα εάν στην πορεία εξέλιξης των γεγονότων οι ιδεολογικοί πρόγονοι αυτών των σημερινών καραγκιόζηδων οδήγησαν εκείνο το επαναστατικό κίνημα ... σε απανωτούς συμβιβασμούς και στην ήττα. Θα βγάζουν φλύκταινες οι σημερινοί ψωροθεωρητικοποιητές της αποτυχημένης στην πράξη τακτικής των ενιαίων μετώπων ... με τον "σεχταρισμό" του Ζαχαριάδη !!!
   
   Θα αφήσω παρακάτω ολόκληρη την περιγραφή του Ζαχαριάδη ... για τα βήματα της εκδήλωσης της αστικοδημοκρατικής και της μετατροπής της σε προλεταριακή ... χωρίς καμμία επιμέρους ή συνολική κριτική. Σε γενικές όμως γραμμές όμως κρίνω απαραίτητο να σημειώσω πως τελικά σε μιά τέτοια ευφυή μαρξιστική-λενινιστική ανάλυση σαν του Ζαχαριάδη ... δεν θα είχε κάποιος να κάνει καμμία κριτική σήμερα ... εάν αυτή η ανάλυση και αυτό το πλάνο ... δεν έμπλεκε αργότερα στα δίχτυα των ενιαίων μετώπων + την δράση του ανεξέλεγκτου οπορτουνισμού ... απουσία του Ζαχαριάδη. Το κατά πόσο αυτό το επαναστατικό πλάνο της 6ης Ολομέλειας ... ιεραρχώντας την εργατοαγροτική συμμαχία σαν τον πρωτεύοντα παράγοντα ... άνοιγε δρόμο στον οπορτουνισμό περισσότερο απο ένα άλλο επαναστατικό πλάνο ... που θα αξιολογούσε πως το ελληνικό προλεταριάτο εκείνης της εποχής βρισκόταν σε ένα πλέγμα αντικειμενικών συνθηκών που θα του επέτρεπαν να αναλάβει μόνο του την επαναστατική διαδικασία ... παραμένει ζητούμενο. Άλλο όμως αυτό ... και άλλο πάνω σε τέτοιους προβληματισμούς να επιχειρείς να αλλάξεις στην ψύχρα ... ένα όποιο επαναστατικό πλάνο ... με ένα ενδιάμεσο στάδιο ανακούφισης της αστικής εξουσίας πασπαλισμένο με μεγαλεία ενιαίων μετώπων.
"Δηλαδή το προλεταριάτο, ξεσηκώνοντας τη φτωχομεσαία αγροτιά στην επανάσταση, διεξάγει και δίνει σειρά αποφασιστικών αγώνων, μαζικών πολιτικών απεργιών, μαζικών αγροτικών καθόδων και εξεγέρσεων, οργανώνει και κηρύττει την γενική απεργία και την ένοπλο εξέγερση, ιδρύοντας μέσα στην πορεία της πάλης τα εργατικά και αγροτικά συμβούλια (Σοβιέτ) σαν όργανα και φορείς της ένοπλης εξέγερσης. Τα Σοβιέτ αυτά παίρνουν την εξουσία σ’ όλες τις πόλεις και τα χωριά, οργανώνουν την εργατοαγροτική τους κυβέρνηση, που πραγματοποιώντας την επαναστατική δημοκρατική διχτατορία των εργατών και αγροτών, συντρίβει την αντίσταση των εκμεταλλευτών και πραγματοποιεί τα καθήκοντά της: δίνει τη γη στην αγροτιά χωρίς καμμιά επιβάρυνση και εξαγορά, καταργεί όλα τα χρέη της, εκμηδενίζει όλους τους εκμεταλλευτικούς οργανισμούς (Α.Σ.Ο., συγκέντρωση σταριού κτλ.). διώχνει απ’ την Αγροτική και τους Συνεταιρισμούς τους εκμεταλλευτές της φτωχομεσαίας αγροτιάς και τους κάνει όργανα πραγματικής εξυπηρέτησής τους, απαλλοτριώνει το ξένο κεφάλαιο και τις ξένες εταιρίες υπέρ του εργαζομένου λαού και της εργατοαγροτικής του εξουσίας, καταργεί κάθε εθνική καταπίεση των μειονοτήτων, στις οποίες αναγνωρίζεται το δικαίωμα και του κρατικού αποχωρισμού, εφαρμόζει παντού το 7ωρο για τους εργάτες και 6ωρο για τους νέους και τον εργατικό έλεγχο στην παραγωγή, δίνει ανθρώπινο μεροκάματο στους εργάτες και πλήρεις κοινωνικές ασφαλίσεις σε βάρος των εργοδοτών και του Κράτους. Με τους εργοδότες θα εφαρμοστούν ομαδικά συμβόλαια εργασίας, που θα εξασφαλίζουν τα συμφέροντα των εργατών. Οι άνεργοι και οι πρόσφυγες θα πάρουν καλή στέγη. Θα δοθούν πλήρεις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στις οργανώσεις των εργαζομένων. Θα εξοπλιστεί όλος ο εργαζόμενος λαός. Θα πνιγεί κάθε αντεπαναστατική απόπειρα. Η κεφαλαιοκρατία θα διωχθεί απ’ όλα τα διευθυντικά οικονομικά πόστα: μεταφορές, τράπεζες κτλ. Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια θα χτυπηθούν αιματηρά. Όλοι οι δασμοί και φόροι στα είδη πρώτης ανάγκης και τη φτωχολογιά θα καταργηθούν. Θα χωρίσει την εκκλησία απ’ το κράτος κτλ. κτλ. Όπως βλέπεις, η επανάσταση αστικοδημοκρατική είνε μόνο στα καθήκοντα που λύει αμέσως. Μα ταυτόχρονα είνε και εργατοαγροτική, γιατί την πραγματοποιεί η εργατική τάξη και οι εργαζόμενες μάζες ενάντια στην αστική τάξη, τους τσιφλικάδες και τους τσορμπατζήδες (κουλάκους), που απ’ την πρώτη μέρα, απ’ τα σήμερα, χτυπούν την επανάσταση, γιατί το συμφέρο τους είνε συνταυτισμένο με τους τσιφλικάδες-τοκογλύφους-τράπεζες-εμπόρους κτλ., γιατί μαζί με όλους αυτούς γδέρνουν τις φτωχομεσαίες μάζες. Μα την τέτοια κατεύθυνση στην επανάσταση, μόνον το προλεταριάτο μπορεί να την δώσει, γιατί το προλεταριάτο απ’ τα τώρα, εξασφαλίζοντας τη συμμαχία της φτωχομεσαίας αγροτιάς και της φτωχολογιάς των εθνικών μειονοτήτων και των πόλεων, και στερεώνοντάς την ατράνταχτη διαμέσου της αστικοδημοκρατικής επανάστασης και με τη σοβιετική εξουσία, βάζει το ζήτημα της πάρα-πέρα πορείας της επανάστασης, της μετατροπής της σε σοσιαλιστική. Δίνοντας τη γη στον αγρότη, το προλεταριάτο του λέει: «Μια και πήρες τη γη, πρέπει να πας μπροστά, αλλοιώτικα αναπότρεπτα θα τσακιστείς και θα ριχτείς πίσω απ’ τους τσιφλικάδες και την μεγαλοαστική τάξη. Δεν είνε δυνατό να πάρεις τη γη και να την κρατήσεις χωρίς καινούργιες καταχτήσεις, χωρίς την καταφορά καινούργιου και ακόμα πιο αποφασιστικού χτυπήματος ενάντια στην ατομική ιδιοχτησία πάνω στη γη γενικά. Στην πολιτική, όπως και σ’ όλην την κοινωνική ζωή, το να μη προχωρείς μπροστά σημαίνει να ριχτείς πίσω» (Λένιν). Και τον τραβά μπροστά, στην μετατροπή της επανάστασης σε σοσιαλιστική, στην απαλλοτρίωση και της αστικής ατομικής ιδιοχτησίας, στην σοσιαλιστική ανοικοδόμηση, στον εθελοντικό, αυτοπροαίρετο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ίδιας της φτωχομεσαίας αγροτιάς που θα πειστεί απ’ τη ζωή ότι άλλος δρόμος σωτηρίας δεν υπάρχει και που απ’ το προλεταριάτο θα βοηθηθεί στη δουλειά αυτή με όλα τα τεχνικοοικονομικά μέσα και με τη πιο σταθερή πολιτική καθοδήγηση."
   
   Με το που "έφτασε" η σημερινή καπιταλιστική οικονομική κρίση στα μέρη μας ... και άρχισε να βρέχει μνημόνια ... ταυτόχρονα άρχισαν να βγαίνουν απ´τα μπαούλα κάτι παλιές και "χρήσιμες" θεωρίες. "Νεοαποικιοκρατία" ... "αποικία χρέους" ... "- Μα τι λέτε ?? Μπορεί μιά αποικία να είναι ιμπεριαλιστική χώρα?? Ποτέ των ποτών !!!"
Όλοι καταλαβαίνουμε που θέλουν να καταλήξουν αυτές οι θεωρίες ... που στα μέρη μας πλασάρονται σαν μοντέρνες. Να πόσο μοντέρνες είναι ... Ρωτάει λοιπόν, το 1934 παρακαλώ, εκείνος ο συντροφάκος - το απλό μέλος, τον Ζαχαριάδη ... Ερώτηση: Πως μπαίνει το ζήτημα της εξάρτησης της Ελλάδας απ´το ξένο κεφάλαιο, και μπορούμε να μιλάμε τώρα πιά για ελληνικό ιμπεριαλισμό; [Παραθέτω την απάντηση του Ζαχαριάδη ... καθαρογραμμένη σε μορφή εικόνας]
   Και όμως, οι σύγχρονοι "αριστεροί" και απο κοντά ο συρφετός των ναυαγίων του μαρξισμού-λενινισμού ... βάλθηκαν και πάλι να ... ξαναλύσουν τα λυμένα !!! 
   Τότε που ο Ζαχαριάδης έγραφε αυτά τα κείμενα ... ήταν η εποχή που ο ιμπεριαλισμός είχε δυό χοντρές δουλειές να τελειώσει. Να ξαναμοιράσει την πίτα ... και να "εξαφανίσει" την Σοβιετική Ένωση ... που είχε γεννηθεί στο προηγούμενο μοίρασμα της πίτας. Ήταν η εποχή που στους χάρτες ετοιμαζόταν να χαραχτούν ξανά τα νέα σύνορα με το αίμα των λαών. Δεν είχαν περάσει ούτε δεκαπέντε χρόνια απο τότε που ο ελληνικός λαός, οι γύρω λαοί και οι μικρασιάτες είχαν πληρώσει ακριβά τα μεγαλεία της Μεγάλης Ελλάδας που τους σέρβιραν ο "αναμορφωτής" Βενιζέλος και το παλάτι. Η ιμπεριαλιστική Ελλάδα είχε ταίσει με αίμα και δυστυχία τον ... εθνικισμό των νέων συνόρων.

   Και σήμερα που αρχίζει το χάραγμα των νέων συνόρων ... κάθε αστική τάξη ... σε λίγο θα τάζει ξανά "συνοριακά" μεγαλεία σε βάρος άλλων λαών με όχημα τον εθνικισμό ... την ίδια ώρα που θέλει να έχει τα χέρια της λυμένα για να παίξει στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική ρουλέτα "κομμάτια" της χώρας για το δικό της συμφέρον με όχημα τον κοσμοπολιτισμό. 
Να γιατί ... οι επίδοξοι λύτες των λυμένων ... καμώνονται πως τους είναι ακατανόητη η θέση του ΚΚΕ. Δεν τους βολεύει στην δική τους "λύση".
 

11 σχόλια:

  1. Πάλι διαμάντι έβγαλες. Το κρατάω στο Αρχείο. Ακόμα και έτσι δεν μίλαγε για Στάδιο. Περιμένω την Ανάρτηση που αναφέρεις σχετικά με το αν συμφωνούσε η Οχι ο Ζαχαριάδης. Αφιερωμένο στην ....ΛΕΥΚΆΔΑ.... ΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟ ΑΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ......ΟΒΕΡ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιούς λαούς της Μακεδονίας και της Θράκης εννοούσε ο Ζαχαριάδης;
    Τσέχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σλάβους Ελληνες Βούλγαρους Τούρκους κ.α Μιλάνε Ζαχαριάδης Μπελογιάννης για Ελληνικό Σερβικό και Βουλγαρικό Ιμπεριαλισμό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Σύμφωνα με την απογραφή του 1928, οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα (Σλαβομακεδόνες, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι και Αρμένιοι) αριθμούσαν 320.575 άτομα. Από τα 320.575 άτομα, ποσοστό 5,1% του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, οι Σλαβομακεδόνες ήταν 98.759 άτομα, οι Μουσουλμάνοι 86.506, οι Εβραίοι 63.200, οι Αρμένιοι 33.634, οι Κουτσόβλαχοι 19.703 και οι Αρβανίτες 18.773 (ΚΟΜΕΠ, 1935, τεύχος 16, σελ. 740)
      Εκτός όμως απο αυτούς τους πληθυσμούς προφανώς ο Ζαχαριάδης εννοεί και την σχετικά εντονότερη εκμετάλλευση που συνέβαινε στους πληθυσμούς της Μακεδονίας και Θράκης όπου τα φεουδαρχικά στοιχεία παρέμεναν έντονα μετά την απομάκρυνση των Τούρκων σε σχέση βέβαια με τον πληθυσμό της παλιάς Ελλάδας όπου είχαν συμβεί κάποια βήματα της αγροτικής μεταρρύθμισης.

      Διαγραφή
    3. Αντίβαρο. Λέει μέσα εκπληκτικά πράγματα που είναι Αγνωστα. Το 4ο Συνέδριο έβαζε Αστικοδημοκρατική Επανάσταση ΣΚΕΤΟ.... Αρα η 6η Ολομέλεια ήταν βήματα μπροστά που όμως δεν προχώρησαν λόγω Δικτακτορίας Μεταξά και το Σμπαράλιασμα του Κόμματος που ακολούθησε. Και έρχεται ο Καπετάν Γιώτης στην 3η Συνδιάσκεψη του 1950 και λέει. Ο ...παρτσαλίδης.... πρέπει να εξηγήση σε όλο το κόμμα γιατί αλλάξανε το πρόγραμμα της 6ης ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ του 1934 μετά το 1937 και χάσαμε την Εξουσία το 1944. Δηλαδή μας λέει οτι επι Δικτακτορίας Μεταξά ο Οπορτουνισμός εκμεταλευόμενος τις Διώξεις επανέφερε το πρόγραμμα στο 1928..... ΟΒΕΡ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Καινούργια κατορθώματα και απόλυτο κατάντημα για τους Μανιαδάκηδες Αραβανή Πετρόπουλο Καλαματιανό και σία..... Ο ....σταλινικός.....Αραβανής παραβρέθηκε και μίλησε σε ημερίδα της ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΙΚΗΣ ανταρσύα. Πρέπει λέει να μπει Στρατηγικός στόχος η Εξοδος απο την Ε.Ε και η επιστροφή στον Εθνικό Σοσιαλισμό μέσα απο μια Αριστερή κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού. Το οτι αυτό θα είναι καταστροφή για τον λαό ΜΟΥΓΚΑ. Τι τον νοιάζει άλλωστε τον Μικροαστούλη. Το 1922...λέει η 3η Κ.Δ απευθύνθηκε για συνεργασία στην 2η Διεθνή και αυτό είχε λέει θετικά αποτελέσματα για την ΕΣΣΔ και το Κ.Κ. και αναρωτιέται γιατί δεν μπορεί και σήμερα να γίνει συνεργασία πολιτικών Κομματων. Καταρχήν το 1922 όταν έγινε αυτό ο ΛΕΝΙΝ ήταν χτυπημένος με Απανωτά Εγκεφαλικά και παράλυτος. Τα αποτελέσματα όλων αυτών τα είδαμε τα ζήσαμε και καταστρέψανε την ΕΣΣΔ και το Δ.Κ.Κ. Συνέχισε Γεράσιμε ο Βόθρος με τα Σκατά δεν έχει πάτο. Ευτυχώς για τους Κομμουνιστές το ΚΚΕ ξεβρώμισε απο την Σαπίλα σας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Ειτε H εσφαλμενη αναλυση της πραγματικοτητας φταιει, ή ο πολιτικος ρεαλισμος, μια φορα ο Ζαχαριαδης ενω (οπως λεει) ειχε παντα αλλη αποψη, δεν μπορεσε νωριτερα να την κανει πλειοψηφια στο κομμα. Ειχαν στο μυαλο βεβαια (και σωστα) την δυσμενη διεθνη κατασταση, την σταθεροτητα της συμμαχιας ομως των αστων με τους ξενους συμμαχους δεν την εβλεπαν; Αραγε με ποιους θα εκανε συμμαχια το ΚΚΕ 44-49, με τους συνεργατες των γερμανων, με τους σταθερους συμμαχους των ηπα, και των αγγλων;
    Οι οπορτουνιστες βεβαια, ανακαλυπτουν ακομα αστικοδημοκρατικα καθηκοντα και αναλογες συμμαχιες.

    Να πουμε ομως οτι υπευθυνος για την ολοσωστη γραμμη της διεθνους που μιλαει για προλεταριακη επανασταση που γρηγορα λυνει τα αστικοδημοκρατικα καθηκοντα, ηταν ο Ζηνοβιεφ, τον οποιον ο Σταλιν μετεπειτα εκτελεσε ως Τροτσκιστη. οποτε ή ηταν λαθος η γραμμη ή δεν επρεπε να γινει ολο αυτο το κυνηγι μαγισσων μεσα στο κομμα.

    Περο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 1935 στην 3η Κ.Δ επικρ΄λατησε ο ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ με τους Μπολσεβίκους Μειοψηφία. Αλλαξαν την Νικηφόρα γραμμή του ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΥ με τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ με την 5η Φάλαγγα που κατέστρεψε τα πάντ διαλύοντας την Κ.Δ το 1943 λόγω Ευρωκομμουνισμού. Πουθενά δεν έγινε Σοσιαλισμός με τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ. Μόνο στην Αν.Ευρώπη ο Κόκκινος Στρατός έδωσε την δυνατοτητα στους λαούς να οικοδομήσουνε Σοσιαλισμό Αποτρέποντας την 5η Φάλαγγα με το να πνίξει τα πάντα ΄οπως το 1918 20. Στην ΕΣΣΔ το κόμμα των ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ έχωντας την εξουσία έκανε δυο ΕΛΙΓΜΟΥΣ διέσπασε τους Καπιταλιστές και νίκησε. Για την Κ.Δ είμαι στο πλευρό της ΕΣΣΔ σήμαινε π.χ ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Απελευθερωτικός αγώνας χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ και την Εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Με ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ. Το 1937 αποκαλύφθηκε Συνομωσία Απο τους ΖΙΝΟΒΙΕΦ ΜΠΟΥΧΑΡΙΝ ΤΡΟΤΣΚΙ σε συνεργασία με τον Χίτλερ για την ανατροπή των Μπολσεβίκων. ΟΒΕΡ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Επίσης η Ελλάδα είναι ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΩΡΑ απο το 1911.... οταν ο Ελληνικός Σέρβικος Βουλγαρικός Ιμπεριαλισμός Ορμησαν στην Μακεδονία Θράκη με της Εθνότητες που ζούσαν αιώνες εκει και τους Σφάξανε. Ν.Μπελογιάννης το Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα. 2ο και 3ο Γράμμα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΟΒΕΡ........ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Aυτα που λεει η 6η το 1935 ταχει πει αυτολεξεί στο 6ο συνεδριο της Διεθνους το 1928 με ειδικη παρθεση των αστικοδημοκρατικών προβλημάτων και για την ελληνικη....''ιδιαιτεροτητα'' Δεν ξερω αν συμμετειχαν στην συνταξη των αποφασεων οι τοτε απεσταλμένοι Χαιντας, Ευτυχιαδης, Κολοζωφ.

    Παρεμπιπτόντως και οι 2 πρωτοι αναφερομενοι εκτελεστηκαν από το Σταλιν (μεταξυ πολλων αλλων ασημων και διασημων).-


    Pero

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε η Ελλάδα είναι ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΩΡΑ απο το 1911.... τα περιγράφει αναλυτικά ο Μπελογιάννης και ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ. Η 5η Φάλαγγα που επικράτησε στην Κ.Δ το 1935 και κατέστρεψε τα πάντα με τα πολιτικά μέτωπα στην ΕΣΣΔ συνομώτησαν Ζινόβιεφ Μπουχάριν Τρότσκι σε συνεργασία με τον Χίτλερ για την ανατροπή των Μπολσεβίκων. Πήραν απο την Σοβιετική Εξουσία αυτό που τους άξιζε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

1. Δεν σχολιάζω σχολιαστές ... εκτός επιλεγμένων περιπτώσεων. Περιπτώσεων με ζουμί και ουσία και σε σχέση πάντα με το θέμα της ανάρτησης
2. Δεν με ενοχλούν τα μπινελίκια ... αρκεί να περιέχουν πολιτική ουσία
3. Επαναλαμβανόμενα στερεότυπα μηνύματα ... δεν προσφέρουν τίποτα
4. Οχι οτι τα ψευδώνυμα προσφέρουν κάτι σημαντικό ... αλλά χρειάζονται σαν ελάχιστη βάση "συννενόησης". Προτιμούνται τα ψηφιακά !!!
5. Μακρυά απο εδώ φασιστικά και κρυφοφασιστικά "τραγουδάκια" με την μορφή άποψης
6. Επιφυλάσσομαι για τον χειρισμό των τρόλ και των ερειστικών επιτηδείων ... κατά περίπτωση
7. Αλλο πολιτική αντιπαράθεση ... και άλλο παθολογικός αντικομμουνισμός. Η διαφορά βγάζει ... μάτι