Για αυτό το ιστολόγιο

Σκέψεις και δεδομένα που νομίζω πως βοηθάνε να βρούμε την πραγματική μας κοινωνική θέση ... και να αποκοπούμε απο τον ρόλο που θέλουν να μας επιβάλουν.
Ας πετάξουμε απο πάνω μας το "κουστούμι" που μας έχουν φορέσει. Δεν είναι στα μέτρα μας. Μας πνίγει.


Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Στρατηγική και τακτική στο ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα (II)

   Ο αφοπλισμός του ΕΛΑΣ επιδείνωσε ακόμα παραπέρα τον ταξικό συσχετισμό δυνάμεων που είχε διαμορφωθεί με την εδραίωση της εγγλέζικης κατοχής και την έκβαση του Δεκέμβρη του ΄44.

   Μετά την συμφωνία της Βάρκιζας εκδηλώθηκαν προσπάθειες διάλυσης του ΕΑΜ με αποτέλεσμα το ΚΚΕ να καταλήξει στην πρόταση για ... μετατροπή του ΕΑΜ σε πολιτικό συνασπισμό κομμάτων !!! Οι προσπάθειες διάσπασης του ΕΑΜ στόχο είχαν την δημιουργία εαμογενούς πολιτικού σχηματισμού ή κόμματος με σοσιαλρεφορμιστικό ιδεολογικοπολιτικό στίγμα. Στην ουσία ήταν προσπάθειες απομόνωσης του ΚΚΕ απο την ΕΑΜική μάζα και ταυτόχρονα προσπάθειες παρέλκυσης της συντριπτικής πλειοψηφίας της λαϊκής μάζας - ειδικά μετά τον Δεκέμβρη '44 - ... σε αντί-ΚΚΕ αντανακλαστικά. Στις αρχές 4/1945 ... αποχώρησαν απο το ΕΑΜ οι Τσιριμώκος και Σβώλος. [Να θυμίσω οτι σε εκείνη την μετατροπή του ΕΑΜ σε συνασπισμό πολιτικών κομμάτων ... τότε ακριβώς μας προέκυψε στο ΕΑΜ, εκτός απο άλλα πολλά φυντάνια, ... και ο μπαμπάς Κύρκος !!!] Ουσιαστικά η μετατροπή του ΕΑΜ σε συνασπισμό κομμάτων είχε ήδη δρομολογηθεί με απόφαση της 11ης Ολομέλειας του ΚΚΕ (αρχές 4/1945). Ήταν αποτέλεσμα της επιμονής του ΚΚΕ ... ακόμα ... στην τήρηση της συμφωνίας της Βάρκιζας, της οριστικής εγκατάλειψης σχεδίων ένοπλου αγώνα και της επιστροφής στους μαζικούς λαϊκούς πολιτικούς αγώνες ... παρά τα εξόφθαλμα σημάδια ειλημμένων αποφάσεων απο την ελληνική αστική τάξη σε συμφωνία με τους Εγγλέζους ... για την εξαπόλυση της μαύρης τρομοκρατίας και του μονόπλευρου εμφύλιου σαν προπαρασκευαστικού σταδίου της οριστικής λύσης. Ακόμα η μετατροπή του ΕΑΜ σε συνασπισμό κομμάτων είχε και άλλες συνέπειες. Και θετικές και αρνητικές. Οι θετικές φάνηκαν αμέσως με την ανάταση του μαζικού λαϊκού κινήματος που φαινόταν να μπαίνει σε μια νέα φάση ανασύνταξης και ανάπτυξης των δυνάμεών του. Σταθμός σε αυτή την πορεία αναμφισβήτητα υπήρξε ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς του '45. Ήταν όμως και το αποτύπωμα της κομματικής και της λαϊκής πίστης στους "εύκολους" κοινοβουλευτικούς δρόμους που βεβαίως σημείωσαν σημαντική παρόξυνση ... μετά την οριστική αποτυχία των προσπαθειών πολυδιάσπασης και διάλυσης του ΕΑΜ. Έτσι κι αλλοιώς η ιστορία μας μαθαίνει οτι πάντα ... τα "δύσκολα" μαχαίρια είναι τα δίκοπα. Οι αρνητικές συνέπειες έχουν σχέση με το οτι ... αυτή η μετατροπή του ΕΑΜ σε συνασπισμό κομμάτων (ακόμα και στο στενό οργανωτικό επίπεδο να το δεί κάποιος) ... άρχισε να στερεί απο το ΕΑΜ τον χαρακτήρα κοινωνικής συμμαχίας εργατών, αγροτών, μεσαίων στρωμάτων και διανόησης (οι αστοί δεν πηγαίναν στο ΕΑΜ, είχαν άλλες "εναλλακτικές") ... οι οποίοι άσχετα απο την παλιά τους πολιτική τοποθέτηση συσπειρώθηκαν γύρω απο το ΕΑΜ και τους στόχους του ... εμφανώς ενάντια στους μεταπολεμικούς σχεδιασμούς όλων των προπολεμικών κομμάτων απο τα οποία προέρχονταν πολιτικά. Αυτή η ελπιδοφόρα πολιτική μεταστροφή της μάζας και αυτός ο χαρακτήρας κοινωνικής συμμαχίας του ΕΑΜ ... αποκλειστικά διαμορφώθηκαν απο την δράση και την επιρροή του ΚΚΕ και των κομμουνιστών. Η μετατροπή του ΕΑΜ σε συνασπισμό κομμάτων ... ακριβώς αυτόν το κοινωνικό χαρακτήρα άμβλυνε την ίδια στιγμή που φούντωνε ... με την πολιτική "κάλυψη" του ΚΚΕ ... τις παλιές πολιτικές αρρώστιες του λαού. 

   Στα τέλη Μάη του '45 επέστρεψε στην Αθήνα, από το στρατόπεδο Νταχάου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ν. Ζαχαριάδης. Η επιστροφή του σκόρπισε κύμα ενθουσιασμού στις λαϊκές μάζες. Ο Ζαχαριάδης εκείνη την στιγμή επέλεξε πολιτικά να μην ανοίξει κύκλο λαθολογίας, τουλάχιστον ανοιχτά, στο εσωτερικό του ΚΚΕ και κατ´επέκταση και στο εσωτερικό του λαϊκού κινήματος. Δεν ήταν δυνατόν λίγες μέρες μετά την επιστροφή του Ζαχαριάδη ... το κόμμα και ο λαός να ακούσει την γνώμη του για την μέχρι τότε πολιτική του ΚΚΕ ... όποια και αν ήταν αυτή. Επέλεξε ... και καλά έκανε ... οτι πεί να τον πεί με πράξεις καθοδήγησης του ΚΚΕ και του λαού. Ο Δεκέμβρης και η Βάρκιζα ήταν τετελεσμένα γεγονότα. Το ΚΚΕ έπρεπε να έχει συνέχεια ... αλλά συνέχεια που διορθώνει ή τουλάχιστον περιορίζει την καταστροφή που προκάλεσαν τα λάθη. Τα λάθη έτσι διορθώνονται ... δεν "διαγράφονται". Σε αυτό το πνεύμα ... την Κυριακή 17 Ιούνη του '45 το ΠΓ έδωσε στη δημοσιότητα το Σχέδιο Προγράμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας, το οποίο συζητήθηκε και εγκρίθηκε στη συνέχεια από τα κόμματα και τα όργανα του ΕΑΜ. ... "η Λαϊκή Δημοκρατία είναι η εξουσία που εκφράζει τη στενή μαχητική συμμαχία των εργατών, αγροτών, επαγγελματιών, βιοτεχνών, διανόησης ... Είναι ένας καινούριος τύπος δημοκρατίας, όπου η εξουσία είναι στα χέρια του λαού, όπου σταματά η πολιτική καταπίεση από μέρους των εκμεταλλευτών". Στο ίδιο πνεύμα ο Ζαχαριάδης συναίνεσε να δημοσιευτεί στον Ριζοσπάστη η απόφαση της 11ης Ολομέλειας για την αποκήρυξη και διαγραφή του Άρη Βελουχιώτη ... μια μέρα πριν. Το Σάββατο 16 Ιούνη του 1945. Ήταν η ίδια μέρα που ο Άρης ... παρότι είχε χαράξει πορεία προς νότο πιστεύοντας πως μιά συνάντηση με τον Ζαχαριάδη μπορεί να αλλάξει την κατάσταση ... "αφέθηκε" στην Μεσούντα. Παρότι η απόφαση για τον Αρη πάρθηκε απο την ΚΕ πρίν ακόμα επιστρέψει στην Ελλάδα ο Ζαχαριάδης ... ο ίδιος αργότερα έκανε την αυτοκριτική του για το ζήτημα του Αρη ... "Ηταν άξιος καπετάνιος. Λαϊκός αγωνιστής. Ηταν και έμεινε θρύλος. Αξιος αρχηγός του ΕΛΑΣ. Ενα ατίθασο και λογικό παλικάρι. Ηταν ο νέος Καραϊσκάκης με την πιό πλατιά έννοια σε πανελλαδική κλίμακα ... Τον θυσίασα μπροστά στο τείχος της τότε ΚΕ του ΚΚΕ. Εχω βαριά ευθύνη γι΄αυτό κι έχω ασήκωτο βάρος στη συνειδησή μου. Επρεπε να του μηνύσω να μπεί στην Αλβανία και θα΄ταν αργότερα ο φυσικός αρχηγός του ΔΣΕ." 
Σε αυτό το πνεύμα συζητήθηκε τότε και η θεωρία των δύο πόλων του Ζαχαριάδη. Ο Ζαχαριάδης καταλάβαινε το παγκόσμιο παιχνίδι εκείνης της στιγμής και έβλεπε πως η ΣΕ, έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί οι καταστάσεις, δεν μπορούσε να κάνει ιδιαίτερη "ελληνική" πολιτική. Η διατύπωση της θεωρίας αυτής παρότι ... ταίριαζε με την στάση της ουδετερότητας που έγινε κανόνας αργότερα στο κομμουνιστικό κίνημα στην λογική της ειρηνικής συνύπαρξης και παρότι εξομοίωνε κατά κάποιο τρόπο την ΣΕ με την ιμπεριαλιστική Αγγλία ... δεν έπαυε να είναι μιά προσπάθεια ρεαλιστικής minimum αντιπρότασης του ΚΚΕ απο την μεριά του λαϊκού συμφέροντος προς την εμφανή αντισοβιετική πολιτική-υστερία της ελληνικής αστικής τάξης.

Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη (16/6/45) με την δημοσίευση της απόφασης της 11ης Ολομέλειας για τον Αρη.
   12η Ολομέλεια ΚΕ του ΚΚΕ (25,26,27/6/45) ... Συζητήθηκε και εγκρίθηκε το Πρόγραμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας. Έγινε αποδεκτή απο την ολομέλεια η λογική Ζαχαριάδη περί των δύο πόλων. Συζητήθηκε η προετοιμασία του 7ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Για την αντιμετώπιση της δολοφονικής τρομοκρατικής δράσης της Δεξιάς, η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ έριξε το σύνθημα της οργάνωσης της μαζικής λαϊκής αυτοάμυνας. Η Ολομέλεια εξέλεξε το ΠΓ του ΚΚΕ ... αποτελούμενο από τους Ν. Ζαχαριάδη, Γ. Σιάντο, Γ. Ιωαννίδη, Μ. Παρτσαλίδη, Β. Μπαρτζιώτα και Χρ. Χατζηβασιλείου. 
   Η τοποθέτηση του Ζαχαριάδη σε αυτή την ολομέλεια ... κατα τη γνώμη μου δείχνει ... την πίστη του Ζαχαριάδη πως η τακτική των Ενιαίων Μετώπων σωστά εφαρμοσμένη μπορούσε να αποτελέσει προθάλαμο της δικτατορίας του προλεταριάτου και όχι απλά την φαντασίωση εθνικής ενότητας, ενδιάμεσων σταδίων συνεξουσίας με την αστική τάξη και τελικά την δικαιολογία για υποχώρηση μπροστά στην αστική τάξη ... άσχετα εαν υπήρχαν τότε αναλύσεις για τμήματα της αστικής τάξης αντιδραστικά και εξαρτημένα απο το ξένο κεφάλαιο σε αντίθεση με άλλα τμήματα που είχαν συμφέροντα ενάντια στην εξάρτηση απο το ξένο κεφάλαιο ... τα "πατριωτικά" τμήματα της αστικής τάξης !!! (απο τα οποία σήμερα δεν μας έχουν μείνει ούτε τα ίχνη τους) ... "Τι έφταιξε όμως και τα πράγματα πήγαν ζαβά; Αδικα πασχίζουν, όσοι ψάχνουν να βρουν την αιτία σε μικρολάθη και στραβοτιμονιές στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Τέτοια λάθη είναι αναπόφευκτα σε μια τόσο μεγάλη πλατιά και πρωτότυπη προσπάθεια. Ομως αυτά δεν επηρέασαν την απόλυτα σωστή βασική γραμμή του (...) Ούτε ο Λίβανος φταίει. Γιατί και αν έλειπε, είτε και αν ήταν χειρότερος, η χάρτινη συμφωνία του δε θα μπορούσε ν' αλλάξει τίποτε το ουσιαστικό στο δοσμένο συσχετισμό δυνάμεων μέσα στη χώρα (...) Αυτού βρίσκεται η βασική αιτία για την εξέλιξη που πήραν τα πράγματα στην Ελλάδα μετά το διώξιμο των Γερμανών. Η Αγγλία δεν τίμησε το λαό μας, που τόσο αίμα έχυσε γι' αυτήν. Δεν τίμησε τον ηρωικό ματοβαμμένο αγώνα, την περηφάνια και την αξιοπρέπειά του και βοήθησε μονάχα τους εσωτερικούς εχθρούς του (...) Η αντίδραση εσωτερικά δε νίκησε, γιατί δεν έχει το λαό μαζί της (...) Την ήττα και την υποχώρησή μας την επέβαλαν όχι εσωτερικοί λόγοι (...) Μας την επέβαλε η ένοπλη παρέμβαση που έκαναν εξωελληνικοί παράγοντες." Μπορεί να πεί κάποιος πως ο Ζαχαριάδης ... "αθωώνει" την συμφωνία του Λιβάνου στο πλαίσιο της απόφασης να μην φουντώσει την λαθολογία και την εσωστρέφεια στο ΚΚΕ. Σωστό είναι αυτό ... αλλά ο Ζαχαριάδης λέει ταυτόχρονα και μια άλλη συντριπτική αλήθεια. Μπορεί η προηγούμενη ηγεσία του ΚΚΕ να συναίνεσε να μπεί η υπογραφή του ΕΑΜ σε λαθεμένες συμφωνίες ... που δεν ανταποκρίνονταν καθόλου στον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων, άρα ήταν επιζήμιες συμφωνίες υποχώρησης του κινήματος απέναντι στην αστική τάξη ... αλλά οι συμφωνίες δεν αλλάζουν τον διαμορφωμένο ταξικό συσχετισμό !!! Τον συσχετισμό τον άλλαξε η εγγλέζικη επέμβαση. Αυτό δεν είναι μιά φτηνή δικαιολογία του Ζαχαριάδη για τα λάθη του ΚΚΕ που προηγήθηκαν. Ήταν μια ευθεία παραδοχή του Ζαχαριάδη πως οτι λάθη, υποχωρήσεις και οπορτουνιστικοί συμβιβασμοί και να έγιναν στην υλοποίηση της τακτικής των μετώπων ... ήταν αναστρέψιμα !!! Εμμέσως πλην όμως σαφέστατα ο Ζαχαριάδης λέει ... πως απο την στιγμή που έφυγε ο τελευταίος Γερμανός απ´την Ελλάδα δεν είχε καμμία δουλειά κανένας Εγγλέζος στην χώρα. Η εγγλέζικη κατοχή απο τα πράγματα ακύρωνε κάθε συμφωνία. Απο το σημείο αυτό και μετά πας στην ταξική μάχη του "Δεκέμβρη" ... πριν τον Δεκέμβρη ... πριν προλάβουν να συγκεντρωθούν οι εγγλέζικες δυνάμεις και οργανωθούν οι συμμορίες της αντίδρασης. Πας στην ταξική μάχη με την διάταξη των δυναμεών σου και την δράση τους ... βασισμένη στη στέρεα απόφαση να τσακίσεις αντίδραση και Εγγλέζους έτσι όπως έκανες και με τους Γερμανούς. Δεν χρησιμοποιείς ποτέ την αντικειμενικά κρίσιμη καμπή της ταξικής μάχης ... σαν μέσο πίεσης σεβασμού συμφωνιών εκ μέρους της αστικής τάξης, συμφωνιών που η ίδια η αστική τάξη και η εγγλέζικη κατοχή είχαν ακυρώσει στην πράξη. Τι έλεγε δηλαδή ο Ζαχαριάδης εκείνη την χρονική στιγμή σαν κριτική για την τακτική του ΚΚΕ πριν την Βάρκιζα ??  
Οτι έλεγε ο Άρης τον Νοέμβρη του ´44 !!! Μόνο που μετά την Βάρκιζα και τον αφοπλισμό ... οι συσχετισμοί είχαν αλλάξει δραματικά. Στο μυαλό του Ζαχαριάδη, της υπόλοιπης ηγεσίας του ΚΚΕ και της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού ... τώρα πιά ... ο πολιτικός αγώνας πρόβαλε σαν η μόνη (σχεδόν) διέξοδος. Η ελληνική αστική τάξη και οι εγγλέζοι όμως είχαν ήδη πάρει άλλες αποφάσεις.  
   Παραθέτω παρακάτω τμήματα εκείνου του προγράμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας (απο το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη της 17/6/45) ... για να πάρουμε μιά ιδέα για το τι πράγμα μιλούσαν. Είναι ξεκάθαρο πως μιλούσαν για μία άλλη μορφή εξουσίας ... που δεν θα ήταν όμως η προλεταριακή διχτατορία. Ηταν η συμμαχία εργατών, αγροτών, μεσαίων στρωμάτων και διανόησης. Ηταν μιά λαϊκή εξουσία που φιλοδοξούσε να αφαιρέσει την πολιτική εξουσία απο τα χέρια των πλουτοκρατών εφαρμόζοντας βαρύ λαϊκό έλεγχο, βαρειά φορολογία στο κεφάλαιο, κρατική επέμβαση στον οικονομικό σχεδιασμό, εκτεταμένες εθνικοποιήσεις (τράπεζες, μεταφορές, ενέργεια κλπ), κρατικό έλεγχο στο εξωτερικό εμπόριο και ταυτόχρονα κατάργηση προνομίων ξένων επιχειρήσεων σε σχέση με τις ελληνικές ... αλλά χωρίς να καταργεί την ατομική ιδιοκτησία (στα μέσα παραγωγής). (Στους πολύ παρατηρητικούς δεν θα ξεφύγει η αναφορά στους “πατριώτες βιομήχανους” !!!). Διαγραφή εξωτερικών χρεών, απαλλαγή της αγροτιάς απο τα χρέη, κατάσχεση τσιφλικιών και μοναστηριακής γής και μοίρασμα στους αγρότες. 
   Και εδώ μπαίνει το ερώτημα ... Μπορούσαν σε εκείνη την συγκυρία της βιομηχανικά υπανάπτυκτης ακόμα Ελλάδας, με άλυτα τα αστικοδημοκρατικά προβλήματα της αγροτιάς κλπ και την αστική εξουσία να στηρίζεται στον μοναρχοφασισμό και στην εγγλέζικη κατοχή ... οι κομμουνιστές να προτείνουν στον λαό πολιτική λύση άμεσης διχτατορίας του προλεταριάτου ... την ίδια στιγμή που επέλεξαν τον μαζικό πολιτικό αγώνα και εγκατέλειπαν τον ένοπλο αγώνα στο επίπεδο τουλάχιστον της πολιτικής διακήρυξης ?? Θα ήταν σαν να προτείνουν στον λαό ... μια ειρηνική διχτατορία του προλεταριάτου !!! Σε αυτό το σημείο δεν εξετάζουμε εάν πραγματικά υπήρχαν οι αντικειμενικές συνθήκες για οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Ελλάδα (??) εκείνη την στιγμή, ούτε εαν το επέτρεπε ο διαμορφωμένος συσχετισμός ... αλλά τον πολιτικό χειρισμό της κατάστασης εκ μέρους του ΚΚΕ μετά τον Δεκέμβρη και την Βάρκιζα. Απο την άλλη μεριά ο Ζαχαριάδης καταλάβαινε πως το ΚΚΕ εκείνη την στιγμή δεν έπρεπε να ξαναπέσει στην λούμπα της "εθνικής ενότητας" και της συνεννόησης με την αστική τάξη, που είχε φέρει την καταστροφή. Πρότεινε το πρόγραμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας ... που παρότι περιέγραφε κάτι σαν ένα ενδιάμεσο στάδιο εξουσίας ... έδινε στον λαό ένα πολιτικό όραμα μιάς ανεξάρτητης Ελλάδας που θα αποδυνάμωνε την αστική εξουσία και θα έφερνε τον λαό πιό κοντά στον σοσιαλισμό. Πρότεινε κάτι που μοιάζει ... έτη φωτός πιό προοδευτικό και επαναστατικό απο αυτό που εννοούν οι σημερινοί οπορτουνιστές σαν "ενδιάμεσο στάδιο εξουσίας" ... πρότεινε κάτι που δεν υπήρχε περίπτωση να είναι αποδεκτό ούτε απο τον τελευταίο αστό ... αποκάλυπτε στον λαό την αστική εξουσία και τους υπηρέτες της ... πρότεινε στην ουσία τον προθάλαμο της εργατικής εξουσίας. 
Τι άλλο καλύτερο είχε να κάνει το ΚΚΕ ??
 

 
   ► 7ο Συνέδριο ΚΚΕ (1-6/10/1945) ... κινήθηκε πάνω στις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας. Το συνέδριο στην λογική του μαζικού πολιτικού αγώνα εκτίμησε οτι δύο ήταν οι δρόμοι για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της χώρας. Από τη μια ο δρόμος που έδειχνε το μέτωπο της πλουτοκρατίας, της χρηματιστικής ολιγαρχίας, του δοσιλογισμού και της μοναρχοφασιστικής αντίδρασης. Αυτό το μαύρο μέτωπο στηριζόταν στη δύναμη του αγγλικού ιμπεριαλισμού, είχε ταυτότητα συμφερόντων μαζί του, δεν είχε λαϊκό έρεισμα, ήθελε να κρατήσει αναλλοίωτο το εκμεταλλευτικό καθεστώς στη χώρα και την εξάρτηση από τον ιμπεριαλισμό και στις συγκεκριμένες συνθήκες για να μπορέσει να επιβληθεί, δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει ούτε τις στοιχειώδεις αστικοδημοκρατικές ελευθερίες. Από την άλλη πλευρά ήταν το μέτωπο της λαϊκής δημοκρατίας, που συσπειρωνόταν γύρω από το ΕΑΜ και το ΚΚΕ, αποτελούσε το πλειοψηφικό λαϊκό ρεύμα στη χώρα, αγωνιζόταν για την εθνική ανεξαρτησία, την ανεξάρτητη κοινωνικοοικονομική και πολιτική ανάπτυξη της χώρας, για την κατοχύρωση και τη διεύρυνση των λαϊκών δημοκρατικών ελευθεριών, για ένα νέο τύπο δημοκρατίας με επικεφαλής την εργατική τάξη και τους συμμάχους της κι όλα αυτά ενταγμένα στην προοπτική του σοσιαλισμού. Ακόμα το συνέδριο ασχολήθηκε και με ένα άλλο σοβαρό ζήτημα ... Το αν και ποιες δυνατότητες είχε η χώρα να αναπτύξει βαριά βιομηχανία. Το Συνέδριο απάντησε καταφατικά στο θέμα αυτό. Αξιοποιώντας επιστημονικά πορίσματα προοδευτικών αλλά και αστών επιστημόνων, κατέρριψε τη θεωρία της "ψωροκώσταινας" και αποκάλυψε στα μάτια του λαού την θεωρία της "μεγάλης ιδέας" και των ιμπεριαλιστικών βλέψεων, που προέβαλε η άρχουσα τάξη, με το επιχείρημα πως ο λαός και η χώρα, για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την υπανάπτυξη, έπρεπε να κατακτηθούν νέα εδάφη και να μεγαλώσει η εσωτερική αγορά !!! Το συνέδριο βέβαια έκανε και μιά σημαντική προειδοποίηση για τα παρακάτω ... «Ο πολιτικός συνασπισμός του ΕΑΜ έκανε κάθε δυνατή υποχώρηση για τη συνένωση των προσπαθειών όλων εκείνων που εναντιώνονται στις βίαιες, πραξικοπηματικές λύσεις και δεν θα σταματήσει αυτές τις προσπάθειές του - εφόσον όμως δεν θα σταματήσει η δολοφονική τρομοκρατική δράση κατά του λαού, νόμιμο δικαίωμα άμυνας είναι η χρησιμοποίηση των ίδιων μέσων από το λαό, για την απόκρουση της αφηνιασμένης τρομοκρατικής δράσης του μαύρου μετώπου, ΣΑΝ, Χ, και Σίας». 
   Μπορεί το 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ να ήταν μιά πολιτική διακήρυξη ανάπτυξης του μαζικού λαϊκού κινήματος που καλλιεργούσε κάποιες ελπίδες στις λαϊκές μάζες για την επίτευξη μιας άλλης εξουσίας με ειρηνικό δρόμο ... αλλά στην ηγεσία του ΚΚΕ δεν ήταν ηλίθιοι. Καταλάβαιναν πως ακόμα και στο πρόγραμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας ... η αντίδραση της αστικής τάξης και των Εγγλέζων θα ήταν λυσσαλέα κάτι που έξ´ορισμού απέκλειε κάθε πιθανότητα ειρηνικής εξέλιξης που να περιλαμβάνει ομαλό πολιτικό κλίμα και ακόμα περισσότερο, αποχώρηση των εγγλέζων. Απο τα πράγματα λοιπόν οι πολιτικές διακηρύξεις του ΚΚΕ αντικειμενικά έπαιζαν μόνο τον ρόλο της ζύμωσης στον λαό και τίποτα άλλο. Δεν είχαν καμμιά ελπίδα πρακτικής εφαρμογής μέσα σε ομαλό κλίμα ... ειδικά βλέποντας το όργιο τρομοκρατίας που είχε ξεσπάσει και τον τρόπο που έστηναν τις εκλογές που προβλεπόταν απο την συμφωνία της Βάρκιζας. Στην ηγεσία του ΚΚΕ είχαν την εκτίμηση ... πως παρά το οτι ο "στρατιωτικός" συσχετισμός είχε επιδεινωθεί σοβαρά μετά τον Δεκέμβρη και τον αφοπλισμό που ακολούθησε την Βάρκιζα ... ο κοινωνικοταξικός συσχετισμός παρέμενε συντριπτικά ευνοϊκός υπέρ του ΕΑΜ. Δεν είχαν λοιπόν τίποτα άλλο να κάνουν ... παρά να ετοιμαστούν για την ένοπλη πάλη. Το ζήτημα ήταν πως θα κλιμακωθεί όλη αυτή διαδικασία και με ποιούς τρόπους θα ανατρέψουν τον αρνητικό "στρατιωτικό" συσχετισμό ... χωρίς να προσφέρουν στην αστική τάξη και στους Εγγλέζους πολιτικά επιχειρήματα να επιτεθούν μαζικά μιά ώρα αρχύτερα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έγινε απο το 7ο Συνέδριο η πολιτική προειδοποίηση που αναφέρθηκε παραπάνω. 
    
   Οι εκλογές ορίστηκαν για την 31 Μάρτη του 1946. Ηδη απο τον Οχτώβρη του '45 το 7ο Συνέδριο περιέγραφε το κλίμα μέσα στο οποίο η χώρα βάδιζε σε αυτές τις εκλογές ... "Εκλογές κάτω από τις σημερινές συνθήκες, της τρομοκρατικής ασυδοσίας του ΣΑΝ, του γενικού διωγμού του κινήματος Εθνικής Αντίστασης, της πλαστής ανασύνταξης των εκλογικών καταλόγων, που έκανε ο Βούλγαρης, αποτελούν νομιμοφανές πραξικόπημα κατά της λαϊκής θέλησης, αφού θα 'χουνε σαν σκοπό να αποκλείσουνε το ΕΑΜ από την πολιτική ζωή και οδηγούνε τον τόπο σε καινούρια ανωμαλία και σε νέα αναστάτωση. Το ΚΚΕ, σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕ του ΕΑΜ, εμμένει στην αποχή και δηλώνει πως σε καμιά περίπτωση δε θα δώσει κύρος και νομιμότητα σε τέτοιου είδους πραξικόπημα". [Σημείωση: Η αποχή που αναφέρεται σε αυτό το απόσμασμα ... δεν αφορά την αποχή απο τις εκλογές. Αφορά την αποχή απο την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους που είχε αποφασιστεί απο το ΕΑΜ ... και η οποία βέβαια ανακλήθηκε αργότερα τον Γενάρη του '46]. Μέσα σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας και εκλογομαγειρεμάτων ... ακόμα και η κυβέρνηση Σοφούλη ... διασπάστηκε και πολλά στελέχη της κατήγγειλαν το όργιο βίας και νοθείας, φτάνοντας δε μερικά στελέχη να δηλώσουν αποχή απο τις εκλογές !!! 
   Στις 7 Φεβρουαρίου του 1946 ... "η ΚΕ του ΕΑΜ, έχοντας για γνώμονα το εθνικό συμφέρον, διακηρύσσει ακόμη μια φορά την προσήλωσή της προς τις ομαλές δημοκρατικές λύσεις, τις οποίες εξασφαλίζουν μόνο ελεύθερες και γνήσιες εκλογές. Ομως τέτοιες εκλογές είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν μόνον κάτω από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Αντιπροσωπευτική δημοκρατική κυβέρνηση, με ευρεία συμμετοχή των κομμάτων του ΕΑΜ.
β. Κατάπαυση της τρομοκρατίας, πραγματική διάλυση και αφοπλισμός των τρομοκρατικών οργανώσεων, αποκατάσταση της τάξεως και ισοπολιτείας σ' όλη τη χώρα.
γ. Γενική πολιτική αμνηστία των αγωνιστών της Εθνικής Αντιστάσεως.
δ. Γενική και εγγυημένη εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.
ε. Απομάκρυνση από τον στρατό, τα σώματα ασφαλείας και τον κρατικό εν γένει μηχανισμό τουλάχιστον όλων, που υπηρέτησαν στα Τάγματα Ασφαλείας ή συνεργάστηκαν ανοικτά με τον εχθρό.
Αν δεν πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, τα κόμματα του ΕΑΜ είναι υποχρεωμένα να δηλώσουν και πάλι επίσημα και κατηγορηματικά ότι δε θα μετάσχουν στις εκλογές, γιατί απλούστατα θα πρόκειται περί εκλογικής κωμωδίας, η οποία, όμως, θα έχει τα πιο τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα.
Την ευθύνη για το μεγάλο κακό, που θα προξενηθεί στο έθνος, θα τη φέρουν ολοκληρωτικά η κυβέρνηση και ο παλιός δημοκρατικός κόσμος, χωρίς να αποτελεί γι' αυτούς κανένα ελαφρυντικό η ξενική επέμβαση, την οποία τυφλά και αντεθνικά υπηρετούν"
   Στο ΚΚΕ παρόμοια απόφαση για την εκδοχή αποχής από τις εκλογές της 31ης Μάρτη 1946 πήρε η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ που έγινε στο διάστημα 12 - 15 Φεβρουαρίου 1946 ... δηλαδή μέρες μετά την απόφαση του ΕΑΜ. Μάλιστα η 2η Ολομέλεια άφησε την πρωτοβουλία της τελικής απόφασης για το θέμα της στάσης στις εκλογές, στο ΠΓ του Κόμματος και στο ΕΑΜ.
   Στην ηγεσία του ΚΚΕ και του ΕΑΜ γίνονταν μέχρι την τελευταία στιγμή ζυμώσεις και προσπάθειες, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, που να εξασφαλίζει με κάποιο τρόπο συμμετοχή στις εκλογές, χωρίς όμως και να τις νομιμοποιεί στη συνείδηση του κόσμου. Πρέπει να σημειωθεί πως και το ΚΚΣΕ είχε δώσει στο ΚΚΕ ... σύσταση συμμετοχής στις εκλογές. Η συμμετοχή στις εκλογές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επιχειρήθηκε από το ΚΚΕ και τον ΕΑΜικό πολιτικό συνασπισμό και αυτό βεβαιώνεται με κατηγορηματικό τρόπο από τα ιστορικά στοιχεία. Συγκεκριμένα: Στην απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκε στο "Ριζοσπάστη" στις 15 Μάρτη του 1946 αναφέρεται ... "Το ΚΚΕ, με την πρότασή του προς τους ηγέτες του παλαιοδημοκρατικού Κέντρου, για κοινή εκλογική εμφάνιση με κοινούς συνδυασμούς και με 50 προς 50% ανάμεσα στη δημοκρατική Αριστερά και στο παλαιοδημοκρατικό Κέντρο κατανομή πάνω στις έδρες που θα πετύχει ο συνασπισμός της Δημοκρατίας, έδειξε, για μια πρόσθετη φορά, τη συγκαταβατικότητα και υποχωρητικότητά του και την προσήλωσή του στις ομαλές εξελίξεις. Το ΚΚΕ και σήμερα ακόμα επιμένει στην πρότασή του αυτή. Το γεγονός ότι οι ψευδοδημοκράτες του κ. Σοφούλη δε δέχτηκαν την πρόταση αυτή, που τους είναι απόλυτα και αναπάντεχα ευνοϊκή, δείχνει πως, τόσο αυτοί, όσο και η Αγγλία, που τους κρατά στην αρχή και τους εμπνέει, δε θέλουν την εσωτερική ομαλότητα και ξεπουλάν και αρνιούνται τη Δημοκρατία".
   Όμως οι προσπάθειες του ΚΚΕ για συμμετοχή στις εκλογές δεν εξαντλήθηκαν μόνο με προτάσεις συνεργασίας στο Κέντρο. Σαν τελευταία προσπάθεια το ΠΓ αποφάσισε ... με πρόταση του Ζαχαριάδη ο οποίος δεν ήθελε να αποκρούσει την σύσταση του ΚΚΣΕ για συμμετοχή στις εκλογές ... να υπάρξει συμβολική συμμετοχή στις εκλογές, με έναν υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια, ώστε και νομιμοποίηση να μην παρέχεται στο εκλογικό πραξικόπημα, και συμμετοχή στις εκλογές να υπάρξει. Ο Ζαχαριάδης λέει οτι η απόφαση αυτή του ΠΓ απορρίφθηκε από το ΕΑΜ, με ευθύνη των Σιάντου - Παρτσαλίδη, που εκπροσωπούσαν εκεί το Κόμμα. Πάντως απορρίφθηκε απο το ΕΑΜ. Εξάλλου φαίνεται σίγουρο οτι αν κάποια απο τις μορφές συμμετοχής του ΕΑΜ στις εκλογές υλοποιούνταν τελικά ... εαν υπήρχε η πιθανότητα να καταγραφεί η λαική αποδοχή του ΕΑΜ ... θα την τορπίλιζαν. 
Στιγμιότυπο απο εκείνες τις εκλογές
   Ηταν εμφανές οτι οι εκλογές ήταν για την ελληνική αστική τάξη και τους εγγλέζους ένα εργαλείο ... ή καθυπόταξης του λαϊκού κινήματος, του ΕΑΜ και του ΚΚΕ ... ή ένα εργαλείο όξυνσης της κατάστασης προς την ένοπλη εξέλιξη. Απο αυτή την σκοπιά λοιπόν οι εκλογές εκείνες δεν μπορούσαν να προσφέρουν τίποτα στον λαό. Ούτε ειρηνική δημοκρατική εξέλιξη στη χώρα ... ούτε αδιάβλητη έκφραση της λαϊκής θέλησης ... ούτε δυνατότητα να γίνει σεβαστή από τους εγγλέζους και την ελληνική αστική τάξη μια λαϊκή ετυμηγορία υπέρ του ΕΑΜ και του ΚΚΕ ... ούτε ήταν δυνατό να αποχωρήσουν τα βρετανικά στρατεύματα από την Ελλάδα και να αποκτήσει η χώρα την ανεξαρτησία της ... ούτε ήταν δυνατόν να πάρει τέλος ο μονόπλευρος εμφύλιος πόλεμος που ασκούσε το κράτος, οι εγγλέζοι και οι μοναρχοφασιστικές συμμορίες ... ούτε ήταν δυνατό να ανοίξουν αυτές οι εκλογές τον δρόμο προς τη λαϊκή δημοκρατία και το σοσιαλισμό. Το μόνο που πρόσφεραν αυτές οι εκλογές ... ήταν να καταδείξουν οτι είχε ωριμάσει απολύτως η ανάγκη για την ένοπλη πάλη ... και πάλι. Αντικειμενικά λοιπόν ... η αποχή απο εκείνες τις εκλογές ... δεν ήταν λάθος. 
   Αν κάποιος ψάχνει λάθος σε εκείνη την απόφαση κάτω απο τις συνθήκες που πάρθηκε ... θα μπορούσε να μιλήσει μόνο για λάθος τακτικής ... με την προϋπόθεση οτι η ηγεσία του ΚΚΕ συνειδητά επέμενε ακόμα στον ειρηνικό δρόμο. Αραγε επέμενε ?? Θα το δούμε παρακάτω.

   2η Ολομέλεια ΚΕ του ΚΚΕ (12 - 15 Φεβρουαρίου 1946) 
   Δεν έχω τις γνώσεις και δεν διαθέτω τα δεδομένα για να κρίνω εάν η ηγεσία του ΚΚΕ οργάνωσε τον νέο ένοπλο αγώνα ... με τεχνική στρατιωτική επάρκεια σε χρόνους συμβατούς με τα δεδομένα της συγκυρίας. Επίσης δεν μπορώ καθόλου να κρίνω εάν και τι μπορούσε να γίνει πιό έγκαιρα και πιό οργανωμένα όσο αφορά την ένοπλη πάλη που φαινόταν και ήταν ... οριστικά αναπόφευκτη την χρονική στιγμή που γινόταν η 2η Ολομέλεια του ΚΚΕ. Επίσης δεν κατέχω τις μεθόδους της ιστορικής έρευνας που θα μπορούσαν να φωτίσουν τις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς που αντικειμενικά έβαζαν στην ηγεσία του ΚΚΕ οι συγκυρίες. 
   Πάντως ο μηχανισμός του ΚΚΕ έπρεπε όσο το δυνατόν πιό γρήγορα και αποτελεσματικά να οργανώσει τα απαιτούμενα της νέας ένοπλης πάλης ... να αναστρέψει στην πράξη τα αποτελέσματα του αφοπλισμού της Βάρκιζας, να οργανώσει τον νέο στρατιωτικό μηχανισμό μαζί με την υποστηριξή του και την επιμελητεία ... την ίδια ώρα που θα έπρεπε να εξασφαλίσει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς μηχανισμούς υποστήριξης οι οποίοι προφανώς θα αφορούσαν τα γειτονικά κράτη Αλβανία, Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία σε συνεργασία βέβαια με την καθοδήγηση του ΚΚΣΕ, πράγμα που σημαίνει πως έπρεπε να τηρηθούν όλοι οι γεωστρατηγικοί περιορισμοί της στιγμής και ... ταυτόχρονα οι μηχανισμοί του ελληνικού κράτους και οι Εγγλέζοι να μην πάρουν τίποτα χαμπάρι ... την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έπρεπε να προετοιμάζεται για τα επερχόμενα ... με σαφείς μεν, αλλά πολιτικο-νομικά "αποδεκτές" διακηρύξεις. Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε οτι στις 18 Ιούνη του 1946 (δηλαδή μόλις δυόμιση μήνες μετά τις ψευτοεκλογές) ... ψηφίστηκε στην ψευτοβουλή το περιβόητο Γ´ Ψήφισμα !!! Για το ψήφισμα αυτό, που η πλήρης ονομασία του ήταν «Περί εκτάκτων μέτρων κατά των επιβουλευομένων την δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότητα του κράτους», ο Ν. Αλιβιζάτος γράφει ότι «εγκαινίασε, πράγματι, μία νόθο περίοδο, η οποία χαρακτηριζόταν από την τυπική ανοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος και μιας σειράς άλλων μαζικών οργανώσεων, που ακολουθούσαν παραπλήσια με αυτό πολιτική και ταυτόχρονα από την αδυσώπητη δίωξη της δράσης των οπαδών του και όλων εκείνων που διακήρυσσαν την προσήλωσή τους στις αρχές που εξέφραζε το ΕΑΜικό κίνημα» Τρεις μόλις μέρες μετά την ψήφιση του Γ´ Ψηφίσματος, συγκροτήθηκαν τα πρώτα έντεκα έκτακτα στρατοδικεία των οποίων οι αποφάσεις ήσαν τελεσίδικες. Σε λίγο άρχισαν και οι εκτελέσεις ... την ίδια ώρα που τα φασισταριά αλώνιζαν ανεξέλεγκτα. 
   Η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ ... συνέπεσε με την πρώτη επέτειο από τη συμφωνία της Βάρκιζας !!! Καθόλου τυχαίο. Η ουσία είναι πως αυτή η Ολομέλεια ... παρότι διατηρούσε την αντίληψη της πίεσης για δημοκρατική εξέλιξη και ελεύθερες εκλογές (οι οποίες δεν είχαν γίνει ακόμα και το ΚΚΕ με το ΕΑΜ ακόμα συνέχιζαν τις προσπάθειες για να βρεθεί αποδεκτός τρόπος συμμετοχής στις εκλογές) ταυτόχρονα προωθούσε και την προοπτική του ένοπλου αγώνα, ως γενίκευση της μαζικής λαϊκής αυτοάμυνας προσπαθώντας να συγκεράσει ολα τα αντιφατικά αντικειμενικά δεδομένα της περιόδου και όλες τις απόψεις και τους προβληματισμούς στην ηγεσία του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. 
   Έχει υπάρξει τρομερή φιλολογία σχετικά με το εάν εκείνη η Ολομέλεια έθεσε με σωστούς όρους το ζήτημα του ένοπλου αγώνα ... φιλολογία που έμπλεξε και με τις κατοπινές εξελίξεις στο ΚΚΕ. Δεν θα ασχοληθώ με τα αποσιωπητικά στο σημείο 4 της πολιτικής απόφασης και την σημασία τους ... αλλά θα περιοριστώ να αναφέρω μόνο το σημείο 3 εκείνης της πολιτικής απόφασης που είναι εύγλωττο ... "Το ΕΑΜ πρέπει αμέσως να πάρει όλα τα οργανωτικά - τεχνικά μέτρα που θα επιτρέψουν στο λαό μας ν' αποκρούσει τη δολοφονική τρομοκρατία και να ματαιώσει τα φασιστικά σχέδια των εκμεταλλευτών του. Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι να σταματήσει ο λαός με τη Μαζική Λαϊκή Αυτοάμυνα και με τα ίδια μέσα που χρησιμοποιούν οι δολοφόνοι του την εξοντωτική τρομοκρατία που εξασκούν ενάντιά του οι συμμορίτες του Μαύρου Μετώπου και τα κρατικά όργανα. Ιερή, υπέρτατη και απαραβίαστη υποχρέωση για τον κάθε Ελληνα πολίτη και τις λαϊκές δημοκρατικές οργανώσεις του είναι να παλέψουν με όλα τα μέσα και να δώσουν όλες τις θυσίες για να υπερασπίσουν τη λευτεριά, τη Δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία. Το καθεστώς του μονόπλευρου εμφυλίου πολέμου του δωσιλόγου και πλουτοκρατικού νεοφασισμού ενάντια στο λαό, απ' εδώ και μπρος πρέπει να γίνει απαράδεκτο και πρέπει στους εχθρούς μας ν' απαντήσουμε με τα ίδια σκληρά μέσα αποφασιστικά και μέχρι τη νίκη." 
Δηλαδή δεν ξέρω, πως αλλοιώς έπρεπε να πούνε ... "Ετοιμαστείτε για ένοπλο αγώνα" !!! 
Εκείνο που ξέρω είναι πως η πρώτη στην ουσία στρατιωτική ενέργεια της μάχης του ΔΣΕ ήταν η επίθεση στο Λιτόχωρο ... μόλις 15 νύχτες απο τότε που τελείωσε τις εργασίες της η 2η Ολομέλεια. Ήταν η νύχτα της παραμονής των εκλογών ... η νύχτα 30 προς 31 Μάρτη του 1946. 
ΔΣΕ
   Είναι απαραίτητο νομίζω να αναφερθεί οτι απο την Ολομέλεια εκείνη παρέμεινε αδημοσίευτη η εισήγηση του Ζαχαριάδη, οτι υπάρχουν ισχυρές μαρτυρίες πως υπήρξε μυστική παράγραφος στην πολιτική απόφαση της Ολομέλειας που ήταν γνωστή μόνο στα ανώτερα στελέχη της ΚΕ, και ακόμα οτι μετά το τέλος της Ολομέλειας ακολούθησε στρατιωτικοπολιτική σύσκεψη που φαίνεται να ασχολήθηκε διερευνητικά και σε αρχικό στάδιο με την μορφή ενός ένοπλου αγώνα (εξέγερση στις πόλεις ή αντάρτικο στα βουνά), χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες και κυρίως να καταλήξει σε στρατιωτικό σχέδιο. Ολα τα στοιχεία δείχνουν πως στην 2η Ολομέλεια μπήκε θέμα ένοπλου αγώνα. Και οταν μπαίνει τέτοιο θέμα ... ή απορρίπτεται ή αρχίζει η επεξεργασία. Δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να παραπέμπει σε απόρριψη αυτής της συζήτησης. Εξάλλου όπως είδαμε ... ενδεχόμενο ένοπλου αγώνα ... διατύπωνε και η επίσημη πολιτική απόφαση που δημοσιεύτηκε. 
   Λίγο μετά την 2η Ολομέλεια ο Ζαχαριάδης έφυγε για Τσεχοσλοβακία (20 Μάρτη '46. Στις εκλογές δεν ήταν εδώ). Στην Σόφια συνάντησε τον Δημητρώφ και πιθανότατα στην Μόσχα τον ίδιο τον Στάλιν. Αρχίζουν οι επαφές με τα αδερφά κομμουνιστικά κόμματα για τα ζητήματα στήριξης του ένοπλου αγώνα. Σε εκθέσεις του ΚΚΕ βλέπουμε πως το καλοκαίρι του 1946 βρίσκονται εξοπλισμένοι στα βουνά ... 4.000 αντάρτες και τον Μάρτη του '47 η δύναμη έχει ανέβει στις 20.000 μαχητές με ενιαία οργάνωση και καθοδήγηση.
   Ουσιαστικά ... ένα χρόνο και λίγους μήνες μετά τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ ... ο μηχανισμός του ΚΚΕ με την σοβαρότατη υλικοτεχνική (και οικονομική) συνδρομή των Λαϊκών Δημοκρατιών και βεβαίως της ΕΣΣΔ ... καθώς και με την στρατηγικής σημασίας διεύρυνση του βάθους του πεδίου στα νώτα των ταξικών δυνάμεων που πρόσφεραν Αλβανία, Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία ... κατόρθωσε να είναι έτοιμος για την κλιμάκωση του αγώνα που ήδη είχε αρχίσει στο Λιτόχωρο και συνεχιζόταν με αντάρτικες ενέργειες σε όλη την διάρκεια του '46 ... ταυτόχρονα με την κλιμάκωση της στρατολογίας. Ήδη απο τις 28 Οχτώβρη του 1946 (στην Τσούκα Αντιχασίων) είχε ιδρυθεί ο ΔΣΕ και είχε αρχίσει σχεδιασμένα η κεντρική ενοποίηση των αντάρτικων δυνάμεων με επικεφαλής τον Μάρκο Βαφειάδη που είχε βγεί στο βουνό ήδη απο τον Αύγουστο του '46. Δηλαδή μόλις έξι μήνες μετά την 2η Ολομέλεια !!!
   Η τακτική λοιπόν την περίοδο ... αμέσως μετά την 2η Ολομέλεια ... ήταν σταδιακή κλιμάκωση του ένοπλου αγώνα ανάλογα με τις δυνατότητες ... με παράλληλη εξάντληση των ειρηνικών μέσων ... με την σύμφωνη γνώμη και την σοβαρή διεθνιστική βοήθεια της ΕΣΣΔ και των Λαϊκών Δημοκρατιών. 
   Τον Απρίλη του 1947 ... αφού προφανώς είχαν διευθετηθεί τα ζητήματα της διεθνιστικής βοήθειας προς τον ΔΣΕ ... σε απόρρητες οδηγίες των Ζαχαριάδη-Ιωαννίδη προς τον Μάρκο Βαφειάδη μεταβιβάστηκαν οι οδηγίες για τον τακτικό σχεδιασμό του ΔΣΕ ... "μετατροπή σημερινού ανταρτοπόλεμου σε τακτικό πόλεμο με άμεση επιδίωξη τη δημιουργία ελεύθερης περιοχής όχι μόνο σε ορεινές περιοχές, μα σε βασικές απ' την οικονομικοπολιτική σημασία τους περιφέρειες/απελευθέρωση Μακεδονίας-Θράκης/κατάληψη Θεσσαλονίκης" ... δηλαδή 14 μόλις μήνες μετά την 2η Ολομέλεια !!! 
Όσο αφορά το θέμα της καθυστέρησης της γενίκευσης του ένοπλου αγώνα ... θα παραθέσω ένα μόνο σημαντικό ιστορικό στοιχείο που δεν είναι πολύ γνωστό στην σημερινή ελληνική "αριστερά" ... για ευνόητους λόγους ... Τον Δεκέμβρη του 1946 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε τη σύσταση και αποστολή στην Ελλάδα Διεθνούς Επιτροπής Ερευνας, η οποία θα διερευνούσε τις καταγγελίες της κυβέρνησης των Αθηνών, για παραβιάσεις των συνόρων της χώρας από τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία και ενίσχυση του ΔΣΕ με στρατιωτικές δυνάμεις αυτών των χωρών. Η Διεθνής Επιτροπή ήρθε στην Ελλάδα στις 29 Ιανουαρίου του 1947 και έμεινε περίπου τρεισήμισι μήνες, διεξάγοντας έρευνες, διενεργώντας ανακρίσεις κλπ Πρακτικά αυτό σήμαινε πως στην κρίσιμη φάση της προπαρασκευής του ΔΣΕ μέχρι τον Μάη του ´47 σχεδόν διακόπηκαν οι αποστολές βοήθειας προς τον ΔΣΕ απο τα βόρεια σύνορα της χώρας.
Τα δίκτυα υποστήριξης του ΔΣΕ σε πλήρη ανάπτυξη
   Το ουσιώδες γεγονός είναι οτι το ΚΚΕ στην κρίσιμη ώρα του διλήμματος ... υποταγή ή ένοπλος αγώνας ... εγκατέλειψε τις οπορτουνιστικές φαντασιώσεις ... της αποσύνδεσης του εκδημοκρατισμού και της επίλυσης αστικοδημοκρατικών προβλημάτων ... απο την εξουσία που θα ηγείται ή εργατική τάξη άσχετα εάν δεν κατέχει αποκλειστικά μόνη της την εξουσία. Εγκατέλειψε τις αυταπάτες πως η εργατική τάξη σαν ισότιμος κυβερνητικός εταίρος της αστικής τάξης σε συνεργασία με τους συμμάχους εγγλέζους (παρότι ιμπεριαλιστές) σε πρώτο στάδιο θα εκδημοκρατίσουν και θα αναπτύξουν την Ελλάδα και τότε θα παλέψει η εργατική τάξη για τον σοσιαλισμό. Θα ήταν όλο αυτό, στις άγριες εκείνες περιστάσεις, ένας εύσχημος τρόπος να κρυφτεί η υποταγή. Αντίθετα το ΚΚΕ ... με ηγέτη τον Ζαχαριάδη (έτσι είναι και ας "πονάνε" πολλοί σήμερα) ... είπε ξεκάθαρα στο λαό πως η ελληνική αστική τάξη όσο θα χώνεται στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό δίχτυ, ούτε θα θέλει, ούτε θα μπορεί να εκδημοκρατίσει την χώρα και να λευτερώσει τον λαό. Αυτά μπορεί να συμβούν μόνο με μια λαική εξουσία που θα έχει σαν βάση της την συμμαχία εργατών ,αγροτών, μεσαίων στρωμάτων ... μόνο με μία εξουσία που θα την καθοδηγεί η εργατική τάξη ... μόνο με μια εξουσία που θα στρέφεται ενάντια στην αστική τάξη και στον ιμπεριαλισμό ... μόνο με μιά επαναστατική εξουσία. Το ΚΚΕ και οι κομμουνιστες το 1945 ... ξαναενοποίησαν διαλεχτικά τον στατηγικό στόχο με την τακτική ... και ρίχτηκαν στον μόνο δρόμο που δεν οδηγούσε στην υποταγή ... στον δρόμο του ένοπλου αγώνα ... στον δρόμο του ηρωικού ΔΣΕ. 

   Καθυστέρησαν ?? Έπρεπε να κλιμακώσουν την ένοπλη πάλη πριν προλάβουν να μπούν οι αμερικάνοι στο παιχνίδι ?? Μπορούσαν νωρίτερα να δώσουν το αποφασιστικό χτύπημα ?? Η δεδομένη τακτική του ΚΚΕ επέδρασε αρνητικά αποσυσπειρώνοντας την λαϊκή μάζα ?? Εκαναν τακτικά λάθη στον τρόπο οργάνωσης του ένοπλου αγώνα όσο αφορά την ενεργοποίηση των μελών του κόμματος και την στρατολογία ?? Είχαν γίνει σημαντικά λάθη όσο αφορά την προσαρμογή του παλιότερου στελεχιακού δυναμικού στην νέα τακτική ?? Είχε βρεθεί το ελληνικό ταξικό κίνημα σε μιά κατάσταση παρόμοια με εκείνη που περιέγραφε ο Λένιν με το περίφημο απόσπασμα περί τακτικής ... "Χθες ήταν νωρίς - αύριο θα είναι αργά" ??
   Δύσκολες οι απαντήσεις παρότι σε πολλά απο αυτά τα ζητήματα θα δοθούν απο τις ίδιες τις εξελίξεις στον ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ. Είναι όμως δεδομένο πως ο ένοπλος αγώνας του ΔΣΕ στην τακτική κλίμακα της κατάληψης της εξουσίας ... δεν θα μπορούσε ούτε καν να ξεκινήσει ... χωρίς την αλλαγή λογικής της ηγεσίας του ΚΚΕ ... που μετά την Βάρκιζα και με την συμβολή του Ζαχαριάδη ... ενοποίησε στην δράση του την στρατηγική με την τακτική ... και χωρίς την διεθνιστική βοήθεια της ΕΣΣΔ και των ΛΔ. 

   Ο ελληνικός λαός, μέσα σε λίγα χρόνια, εξαναγκάστηκε ... να υποταχτεί ... ή να πολεμήσει ενάντια ... και στις τρείς ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εκείνης της εποχής. Ο γερμανικός, ο εγγλέζικος και ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, ένας μετά τον άλλον, σαν τους βιαστές ... απο το '40 ως το '49 ... έστηνε τις χοντρές δουλειές του (τα αποτυπωματά τους τα βλέπουμε παντού σήμερα γύρω μας) ... και ξετρύπωνε με τις κάνες του τους πρόθυμους, πολύτιμους συνεργάτες. Κανείς απο αυτούς δεν πήγε χαμένος. Ήταν η νέα ελληνική αστική τάξη. 
   Η μάζα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υποτάχθηκε στον ιμπεριαλισμό ... και στην αναδυόμενη εθελόδουλη ιμπεριαλιστική ελληνική αστική τάξη ... πιστεύοντας σε μια καλύτερη ζωή ... τελικά με τον ιδρώτα και το αίμα της ... έφτιαξε ένα τέρας σαν αυτά που έχει γεμίσει ο πλανήτης και ζητάνε κι' άλλο αίμα πάλι. 
   Η ανυπότακτη μάζα που σκέφτηκε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο την δικιά της εξουσία ... έναν μόνο σύμμαχο και καθοδηγητή βρήκε δίπλα της. Το ΚΚΕ και τις λαϊκές εξουσίες των άλλων λαών. Κανέναν άλλον. Τελικά οι ανυπότακτοι ηττήθηκαν ... και με "βαθειά ψυχή" άρχισαν πάλι να τριβελίζονται απο τις ιδέες πως είχαν κάνει λάθος που αρνήθηκαν τότε την εθνική ενότητα. 
   Χρειάστηκαν να περάσουν σχεδόν εβδομήντα χρόνια για να φανεί τι ακριβώς ... παθαίνει ένας λαός στον ιμπεριαλισμό ... απο την εθνική ενότητα.
     

24 σχόλια:

  1. Mε πρωτοβουλια Ιωαννιδη στγκαλειται η Κ.Ε. με οσα μελη ηταν παροντα και ηδη λιγες μερες με την διαλυση της Διεθνους εισηγείται ο Ιωαννίδης την διαλυση του κκε σε ένα κομμα λαικης δημοκρατιας. Τελικο αποτέλεσμα ηταν το ανοιγμα του κομματος σε μεσαια στρωματα και διανοουμενους χωρις προβλεψη για το χωνεμα των αλλαγων αυτων.

    Αναπαντητο ερωτηματικο, γιατι ενώ τον Ιουνιο 45 βγαινει ο Αρης με τον Νέο Ελας (ο πολεμος τελειωσε 2 Μαη στο Βερολινο) υπαρχει η καθυστερηση των 17 μηνων.

    Ν.Ιβκοβιτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Απάντηση στο ερώτημα είναι εύκολη για την καθυστέρηση που αναφέρεις και είναι ακόμα μεγαλύτερη στην πραγματικότητα. Χωρίς ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΔΣΕ δεν θα υπήρχε. Ο ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΣ δρόμος ήταν έτοιμος όπως έγινε παντού όπου δεν πέρασε ο Κόκκινος Στατός. Ολα είναι ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Να θυμίσω οτι η ΟΚΝΕ το 1943 διαλύθηκε όπως και το Κ.Κ στην Κύπρο. Και παραδέχονται μόνοι τους στην εκδήλωση του Συνασπισμού για τα 40 χρόνια του ...εσωτερικού.... το 2008 οτι είχανε ετοιμη την μετατροπή του ΚΚΕ σε ...ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ....και τους τα χάλασε όλα ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με τον ΔΣΕ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Το κλείσιμο που κάνεις είναι όλα τα λεφτά. Τα πάντα τα χρωστάμε στον λαό και στον ΗΡΩΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Χωρίς αυτόν ΔΣΕ δεν θα υπήρχε. Οτι καθυστέρησε να πέσει όλο το βάρος στον ΔΣΕ είναι αναμφισβήτητο και πρόλαβε να οργανωθελι το Αστικό κράτος. Το οτι καθυστερούσε να βγάλει το ΚΚΕ παράνομο τα λέει όλα. Παρόλα αυτά αν δεν έκλεινε τα Σύνορα το 1948 ο ΤΙΤΟ διαφορετική εξέλιξει θα υπήρχε. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ γνωστό και πάντα συντριπτικό κατα την γνώμη μου. ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδά ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ν.Ιβκοβιτς Καθυστέρησε και γιατι ... η έναρξη του ένοπλου αγώνα του ΔΣΕ ?? Έχεις ήδη μπει στην επόμενη ανάρτηση.
    Γενική απάντηση: Οι αμφισημίες των αντικειμενικών συνθηκών έτσι οπως είχαν διαμορφωθεί (αναπόφευκτο ένοπλου αγώνα αμέσως μετά την σοβαρή επιδείνωση των συσχετισμών) και ... το γεγονός οτι απο το ΠΓ του ΚΚΕ, την ΚΕ του ΕΑΜ ... ως την βάση αυτού του κινήματος ... η λογική του οπορτουνισμού εξακολουθούσε να υπάρχει και να δρα όχι σαν τέτοια (δηλαδή καταστρεπτική και άμεσα καταδικάσιμη), αλλα ... σαν η αποδεκτή άλλη άποψη απο τον Ζαχαριάδη και απο τα πιο βαθειά συνειδητοποιημένα τμήματα του ΚΚΕ και του κινήματος. Εκείνος προσπάθησε όσο μπορούσε να την "πνίξει", υπήρχαν και ζητήματα στα οποία δεν υπήρχαν οι καθαρές απαντήσεις που διαμορφώθηκαν αργότερα (κυρίως αναφέρομαι στον προοδευτικό ρόλο που θα μπορούσαν θεωρητικά να παίξουν κάποια δεδομένα τμήματα της ελληνικής αστικής τάξης καθώς και η υποτίμηση των αμφιταλαντεύσεων των μεσαίων στρωμάτων) ... αλλα ούτε λόγος σε εκείνη την φάση για πιο ριζικό ξεκαθάρισμα και βέβαιη διάσπαση.
    Τετοια κατάσταση δημιουργεί συνεχή διαπάλη και συνεπώς αναποφασιστικότητα δράσης. Αν όμως δεν υπήρχε ο Ζαχαριάδης ... όχι ΔΣΕ δεν θα υπήρχε ... ούτε τους σπόρους του σημερινού ΚΚΕ δεν θα βρίσκαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο αφορά τους παράγοντες καθυστέρησης σε σχέση με την διεθνιστική βοήθεια της ΣΕ, να αναφέρω μονο πως ... ήδη απο τον Μαρτη/1946 ο Τσώρτσιλ είχε κηρύξει επίσημα τον Ψυχρό πόλεμο (Φουλτον-Μισουρι) ... ενώ ακόμα δεν είχαν υπογραφεί οι συνθήκες ειρήνης και τερματισμού του 2ου παγκόσμιου πολέμου. Αυτές τελικα υπογράφηκαν στο Παρίσι στις ... 10 Φλεβάρη του 1947 !!!

      Διαγραφή
    2. Αναφέρει οτι το ΚΚΕ είχε μετατραπεί σε ...ομόσπονδο κόμμα.... και μετά ρωτάει γιατί καθυστέρησε το 2ο Αντάρτικό. ΜΠΙΓΚΟ......... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Αντίβαρω. Εγω δεν μιλάω για καθυστέρηση σε σχέση με την ΕΣΣΔ. ΜΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΏ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. Παναγιώτη η απάντηση για την ΕΣΣΔ δεν αναφέρεται σε σένα.

      Διαγραφή
    6. ΟΚ. Σε ευχαριστώ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. Νέο Αντικομμουνιστικό λιβελογράφημα απο τους Χαφιέδες του Μανιαδάκη. Νόμος την ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και της Ε.Ε μετατρέπει τους Συνεταιρισμούς σε Καπιταλιστικές Επιχειρήσεις. ΟΙ Κομμουνιστές στην ΣΑΜΟ αποχώρησανε και πολύ σωστά απο την ένωση Αμπελουργών. Οχι λέει ο Μανιαδάκης. Δεν είναι ....καπιταλιστική επιχείρηση.... και όλοι μαζί με ΛΑΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Σια στηρίζουνε τις επιλογές της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και της Ε.Ε που τάχα διαφωνούν. ΑΛΗΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Στο σημερα, υπαρχουν αυτάπατες για την περπτωση πολεμου;
    Yπαρχουν 'καλοι' αστοι με τους οποιους το διεθνες κομμ, κινημα πρεπει να επιδιωξεινα συνεννοηθεί.
    Το κκ παλαιστινης πχ βρίσκεται ακριβως στον τυπο αυταπάτης που ηταν το κκε το 41.
    Σε περιπτωση κατοχης της ελλαδας, πρεπει οι κομμουνιστες να κρυψουν τα λαβαρα τους και να αγωνιζονται μονο για εθνικη ανεξαρτησια, αφήνοντας την παλη των ταξεων για μετα την πληρη απελευθερωση; Aυτο δηλαδή που κανει το κκ της παλαιστινης το οποιο εχει παγωσει κάθε δραση που δεν εντάσσεται στην Ο.Α.Π.
    Τι πρεπει να κανουν οι κομμουνιστες σε περιπτωση κατοχης;

    Στ λωριδα της Γαζας, υπαρχει κενο εξουσιας (δυνητικα επαναστατικη κατασταση) το οποιο όμως ελλειψη κκ το καλυπτει η χαμας. Στο κουρδισταν (άλλη επαναστατικη κατασταση) φαινεται ότι συνεργάζονται με τις μεγαλες δυναμεις. Στην Συρια διαλεξαν τον μικροτερο ιμπεριαλιστή. Γενικα υπαρχει μια κατασταση οπορτουνισμου στον περιγυρο μας. Η αμεση πειρα μετραει περισσοτερο από την ιστορικα συσσωρευμενη τετοια. (με αλλα λογια οι λαοι και τα κομματα είναι καταδικασμένα να επαναλαμβανουν τα ιδια λαθη ξανα και ξανα, ακομμα και τα λεγομενα κομμουνιστικα) Μονη οαση πανω στο θεμα το κκε.


    Ν.Ιβκοβιτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην ΕΣΣΔ το Κόμμα των Μπολσεβίκων είχε την Εξουσία έκανε τους 2 ΕΛΙΓΜΟΥΣ διέσπασε τους Καπιταλιστές και νίκησε και καλά έκανε . Για τα υπόλοιπα Κ.Κ της Κ.Δ που δεν είχανε την εξουσία είμαι στο πλευρό της ΕΣΣΔ σήμαινε ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΙΓΜΟΙ χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ και την ώρα που αποχωρούν οι Γερμανοί απο την κάθε χώρα ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ. Π.Χ ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1944. Πράγμα που ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ δεν γίνεται όταν είσαι σε ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Στην Κολομβία το Αντάρτικο παρέδωσε τα όπλα μετά της συμφωνία στην ....Αβάνα.... Αποτέλεσμα Πολιτικοί κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας γιατί δεν έχουν απελευθερωθεί και ταυτόχρονα συνεχίζεται η σφαγή απο τους Παρακρατικούς μηχανισμού του Αστικού κρατους. Η Εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού στην Κούβα και η πορεία της προς την Ανατροπή του Σοσιαλισμού έχει τα τραγικά της αποτελέσματα εκτος απο την Κούβα και στην Κολομβια. Τα συμπεράσματα είναι Καταπέλτης. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  5. O Rαουλ παντως από μικρος ηταν επιρρεπης στο τροτσκισμο. Όλα δενουν.

    Κατσαντωνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΙΝΤΕΛ ΡΑΟΥΛ ΤΣΕ ΚΑΜΙΛΟ κ.α κάνανε Επανάσταση στην Κούβα νίκησαν και οικοδομήσανε Σοσιαλισμό. ΟΙ Αποφάσεις στα Κ.Κ είναι Συλλογικές και ποτέ ενος Ανθρώπου. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει σήμερα στην Κούβα. ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. .....ΖΑΒΑΡΑΚΑΤΡΑΝΕΜΙΑ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καινούργιο Αντικομμουνιστικό παραλήρημα απο την Χαφιεδοσελίδα των Αραβανή πετρόπουλο μέσω κάποιου Γιαννουλά. Δεν τους άρεσε το Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο του ΠΑΜΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ και τους Ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Και τι μας προτείνουν για λύση. Να φτιάξουμε λέει ....παλαικό...Πολιτικό Μέτωπο μαζί με Εθνικιστές Φασίστες Φαρμακοβιομήχανους Ξενοδόχους και τους ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΙΝΑΣ ωστε να επιστρέψουμε στον ...ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ.... και εκει θα λυθούν όλα. Δεν πρέπει να λέμε για Εργατική Λαική Εξουσία και Σοσιαλισμό γιατί θα νευριάσουν οι ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ. ΑΞΙΟΙ ΧΑΦΙΕΔΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες μου την γνώμη σου σε κάτι. Οποιος ζητάει δημοψήφισμα για Εξοδο απο την Ε.Ε και το Ευρώ τι ακριβώς στόχο έχει..... Αν αυτόν τον καταγγείλεις οτι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ταυτίζεται με Εθνικιστές Φασίστες και τμήματα της Αστικής Τάξης είναι σωστό η λάθος..... Αυτός που το καταγγέλει αυτό είναι ...σεχταριστής.... και κάνει ζημιά στο ΚΚΕ η όχι....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Τι έγινε πάλι ρε Παναγιώτη ??

      Διαγραφή
    3. Τίποτα απλά σκέφτομαι μήπως κάνω ζημιά.... στο ΚΚΕ όταν ταυτίζω όλους αυτούς με Εθνικιστές και Φασίστες. Μήπως είμαι λάθος......ΟΥΦ........ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Ο οπορτουνιστής και ο φασίστας σίγουρα δεν έχουν κοινή κοινωνική αφετηρία ... αλλα έχουν κοινή κατάληξη. Μέχρι τοτε προφανώς δεν ταυτίζονται ούτε στην δράση, ούτε και στην επιχειρηματολογία. Τείνουν όμως σε καμπές κρίσης της αστικης εξουσίας ... στην ουσία να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον ... τουλάχιστον στις αποφάσεις αν όχι και στην δράση επειδή μπορει αντικειμενικά να μην εξυπηρετούν παντα ταυτόσημα τμήματα της αςτικης τάξης. Θυμόμαστε τι όμορφα και ωραία βρέθηκαν δίπλα-δίπλα στον τσιπροδημοψηφισμα το '15 ... αλλα αργότερα τα φασισταριά άρχισαν λίγο να το αλλάζουν το τροπάρι σε σχέση με το € ... και στον χώρο του οπορτουνισμού να χάνει το παιδί τη μάνα με το τι ακριβώς ζητούν σε σχέση με εξοδο απο € ή/και απο ΕΕ κλπ κλπ. Άρα αντικειμενικά δεν μπορει να ταυτίζονται σε όλο το φάσμα της τακτικής τους. Ταυτίζονται απόλυτα στον κύριο σκοπό τους ... να αποτρεψουν με κάθε τροπο τον ταξικό αγώνα. Σε ενα μελλοντικό δημοψήφισμα για το € ... πιθανότατα θα βρεθούν στην ίδια μεριά του διλήμματος ... αλλα καθόλου δεν αποκλείεται κάποιοι να αναλάβουν κόντρα ρόλους απο την αστική εξουσία. Το πως θα τεθεί ενα δίλημμα σε ενα δημοψήφισμα για το € ... χωράει τοσο πολύ νερό, καθώς και ποιες δυνατότητες παραπλάνησης της μάζας θα αφήνει. Αν απο τώρα λοιπόν ... προδικαζεις ταύτιση θέσης οπορτουνιστών και φασιστών ... μάλλον κάνεις λάθος άσχετα αν οι πιθανότητες ειναι περισσότερες να ταυτίζονται.

      Διαγραφή
    5. Σωστός. Και ποια πρέπει να είναι η Στάση των Κομμουνιστών σε περίπτωση Δημοψηφίσματος για το Ευρώ.. η ακόμα και για την Ε.Ε.... Εγω λέω η ίδια με το δημοψήφισμα του 2015. Εξοδος απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Με την ίδια λογική της Συμμετοχής στις ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ απο Θέσεις Εργατικής Λαικής Αντιπολίτευσης. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. Ο ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΗΣ Νταβανέλος της ΔΕΑ ου συμμετέχει σρτην ΛΑΕ τα βάζει με τον ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΗ Μαυροειδή του ΝΑΡ γιατί λέει σαμποτάρουνε το Πολιτικό Μέτωπο και το ....μεταβατικό πρόγραμμα.... που είναι πάγια θέση τους.... Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ...σταλινικοί.... Αραβανής Πετρόπουλος του Αντικομμουνιστικού αγώνα για την δημιουργία του νεου Οπορτουνιστικού Αναχώματος. Κατα τα άλλα το ΚΚΕ που μιλάει για ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ είναι .....τροτσκιστικό...... Συνεχίζουνε να τους Φτύνουν και αυτοί νομίζουν οτι βρέχει...... Κουράγιο Γεράσιμε ΡΟΧΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

1. Δεν σχολιάζω σχολιαστές ... εκτός επιλεγμένων περιπτώσεων. Περιπτώσεων με ζουμί και ουσία και σε σχέση πάντα με το θέμα της ανάρτησης
2. Δεν με ενοχλούν τα μπινελίκια ... αρκεί να περιέχουν πολιτική ουσία
3. Επαναλαμβανόμενα στερεότυπα μηνύματα ... δεν προσφέρουν τίποτα
4. Οχι οτι τα ψευδώνυμα προσφέρουν κάτι σημαντικό ... αλλά χρειάζονται σαν ελάχιστη βάση "συννενόησης". Προτιμούνται τα ψηφιακά !!!
5. Μακρυά απο εδώ φασιστικά και κρυφοφασιστικά "τραγουδάκια" με την μορφή άποψης
6. Επιφυλάσσομαι για τον χειρισμό των τρόλ και των ερειστικών επιτηδείων ... κατά περίπτωση
7. Αλλο πολιτική αντιπαράθεση ... και άλλο παθολογικός αντικομμουνισμός. Η διαφορά βγάζει ... μάτι