Για αυτό το ιστολόγιο

Σκέψεις και δεδομένα που νομίζω πως βοηθάνε να βρούμε την πραγματική μας κοινωνική θέση ... και να αποκοπούμε απο τον ρόλο που θέλουν να μας επιβάλουν.
Ας πετάξουμε απο πάνω μας το "κουστούμι" που μας έχουν φορέσει. Δεν είναι στα μέτρα μας. Μας πνίγει.


Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Δικομματικό brain game

   # Σήμερα θα ασχοληθώ κατά μιά έννοια με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Εκείνων που πιστεύουν ακόμα πως ο καπιταλισμός μερεμετίζεται και συμμορφώνεται. Που πιστεύουν ακόμα πως η "ανάπτυξη" που θα έρθει ... χρωστάει και ένα μεράδι και σ΄αυτούς. Πως η "ανάπτυξη" που περιμένουμε δεν θα στέκεται πάνω στα τεντωμένα τομάρια των εργαζόμενων. 
   # Μέσα σε αυτή την τεράστια δεξαμενή που γράφει ... "ο ανθρώπινος και ελεγχόμενος καπιταλισμός είναι το αύριο και η μοίρα μας" ... βεβαίως περιλαμβάνονται όλες οι λαικές μάζες που σήμερα πείθονται απο την εθελόδουλη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αστική τάξη και τους μηχανισμούς της ... αλλά και εκείνες οι μάζες που ακόμα πείθονται απο κάποιες τάχα ριζοσπαστικές δυνάμεις που βλέπουν την σωτηρία μας μέσα σε έναν διαφορετικό - φαντασιακό - καπιταλισμό που τάχα μιά παράξενη και αλλόκοτη αστική τάξη ... δεν θα διστάσει να "σώσει" τον λαό εφαρμόζοντας κάποια μαγικά ριζοσπαστικά προγράμματα που θ΄απαρνηθούν τo ιερό δισκοπότηρo του euro !!! ... εαν χρειαστεί ... επειδή μπορεί και να μην χρειαστεί, αρκεί να διαπραγματευτούμε τσαμπουκαλίδικα όπως μας κορόϊδεψε πως θα το κάνει ο Αλέξης (αλλά δεν τόκανε το κωλόπαιδο) ... γειά σου Γιάνη, γειά σου Παναγιώτη, γειά σου Ζωή, γειά σου και σένα Ραχήλ ... γειά σας ωρέ παιδιά της δημοκρατίας για όλους, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους ... υπομονή κι΄ ο ουρανός θα γίνει πιό γαλανός ...

   # Εξω απο αυτή την τερατώδη δεξαμενή ... υπάρχει και αγωνίζεται μιά συντριπτική μειοψηφία του ελληνικού λαού. Αλλά είπαμε πως δεν θα ασχοληθούμε με αυτούς σήμερα. Για την ώρα ας αναλογιστούμε μόνο ... πόσες τρύπες θα αποκτούσε η πανίσχυρη δεξαμενή ... εαν εξω απ΄αυτή βρισκόταν μια μειοψηφία του 15, του 20 ή του 30 % !!! Σκέτο σουρωτήρι !!!
   
   # Ας χωθούμε ξανά στην δεξαμενή του καπιταλισμού της κοινοβουλευτικής "δημοκρατίας" ... Τι βλέπουμε και τι ακούμε ??
      ... λέει ο ένας ... εγώ δεν είμαι λαϊκιστής, είμαι φιλελεύθερος 
      ... απαντά ο άλλος ... εγώ δεν είμαι νεοφιλελεύθερος, είμαι αριστερός
      ... ξαναπετιέται ο πρώτος ... ποιά αριστερά, σοβιετία είστε παναγίτσα μου· ο θεός να μας φυλάξει
      ... εμείς βρέ !!! εμείς είμαστε αγνοί κομμουνιστές απο 15 χρονών παιδάκια. Εχουμε αγωνιστικό DNA εμείς (ποτέ τους δεν λυγίζουνε) ... αντέξαμε 17 ολόκληρες ώρες, έρπη βγάλαμε !!!
      ... αγωνιστές εσείς !!! εδώ γελάμε. Εμείς είμαστε οι πραγματικοί αγωνιστές ... απο 6 μηνών βρέφη στην εξορία !!!
      ... εσείς είστε το παλιό, η διαφθορά και η διαπλοκή. Εσείς και οι άλλοι μας φέρατε ως εδώ ... αλλά ξέρω εγώ. Θα την σβήσω την διαπλοκή σας, θα την κάνω δικιά μου μιά και καλή.  
      ... εδώ πετιέται μια πορδή με μυρουδιά υστερίας ... είμαστε εμείς το παλιό ?? εμείς είμαστε οι πραγματικοί αριστεροί ... οι σοσιαλδημοκράτες !!!
      ... ελάτε μαζί μας να σωθείτε ... κοιτάξτε τους παλιούς σας συντρόφους. (Πράγματι hot-spot προσφύγων του ΠΑΣΟΚ έχουν καταντήσει)
      ... εδώ πετιέται μιά πορδή με μυρουδιά λαγού ... εγώ είμαι το καινούργιο, οικουμενική κυβέρνηση για να σωθούμε !!! Εγώ δεν καταλαβαίνω τίποτα, εγώ πάω με όλους ... αρκεί να πάω 
      ... εκλογές τώρα για να σωθεί η χώρρρρρα. Είμαι έτοιμος να αναλάβω αυτό το τεράστιο βάρος ... εμένα που με βλέπετε σε εφτά χρόνια έβγαλα τρία μεγάλα πανεπιστήμια (είναι αυτό διαφήμιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ??) ενώ εσείς κάνατε δέκα χρόνια για ένα ψωροπολυτεχνείο 
      ... εδώ πετιέται μιά πορδή με μυρουδιά βοθροπόταμου ... και εμείς μπορούμε να σηκώσουμε το τεράστιο βάρος, παίξτε μας και εμάς  
      ... εκλογές θα γίνουν όταν οι φίλοι μας οι αμερικάνοι μας ρυθμίσουν το χρέος, εκλογές θα γίνουν όταν φορέσω γραβάτα !!! 
      ... μέχρι τότε θα έχετε καταστρέψει τη χώρα με την ανικανοτητά σας να εφαρμόσετε το δικό σας μνημόνιο
      ... το δικό μας μνημόνιο ?? Εμείς το ψηφίσαμε επειδή αυταπατηθήκαμε· Δεν το θέλαμε !!!
      ... και εμείς δεν το θέλαμε !!! Το ψηφίσαμε για να σώσουμε τη χώρα.
      Σε αυτό το σημείο ... οι πορδές ενός δικομματισμού που σέβεται τον εαυτό του περνούν ευγενικά σε δεύτερο πλάνο μέχρι να κληθούν να παίξουν τον γνωστό ρόλο της τσόντας ... οι δυό πρωταγωνιστές παραμένουν στο προσκήνιο ... την ίδια στιγμή που εμφανίζονται τα μαύρα φίδια τρίβωντας τα χέρια τους μονολογώντας ... συνεχίστε έτσι ... λίγο ακόμα !!! 

   # Απ΄όλα έχει ο μπαχτσές. Οτι τραβάει η ψυχή σου. Διαλέγεις οτι γουστάρεις στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ακόμα και να μην διαλέξεις μπορείς. Ακόμα καλύτερα γι΄αυτούς. Στο τέλος όμως τον ξυρίζουν τον γαμπρό. Οσο μένεις στο παιχνίδι ... καταλαβαίνεις πως τελικά οι επιλογές περιορίζονται σε δύο ... μόνο. Η παγίδα έχει κλείσει. Αυτό ακριβώς είναι ο πετυχημένος δικομματισμός. Σε αυτό το σημείο διαλέγεις "ελεύθερα" ότι θέλεις. Ακόμα και ψεύτη και άτιμο και κλέφτη και ελεεινό υποκείμενο μπορείς να πείς αυτόν που δεν γουστάρεις. Αρκεί κάποιον να διαλέξεις. Δεν έχει καμμία σημασία που σε λίγο θα αποκαλείς απατεώνα τον πρώην σωτήρα σου. Η κατάσταση θυμίζει το παλιό καλό παιχνιδάκι λογικής.
   # Ενας φυλακισμένος (ο λαός) βρίσκεται κλειδαμπαρωμένος σε ένα κελί με δύο πόρτες. Λένε στον κρατούμενο ... "Η μία πόρτα είναι ελεύθερη ... βγαίνεις και φεύγεις !!! Η άλλη κρύβει πίσω της ένα οπλοπολυβόλο. Αν βγείς απο αυτή ... τελείωσες !!!"  Στο ίδιο κελί υπάρχουν δύο φύλακες που ξέρουν τι κρύβει η κάθε πόρτα. Ο όρος του παιχνιδιού είναι πως ... ο ένας φύλακας λέει πάντα αλήθεια και ο άλλος πάντα ψέματα. Στην πραγματική ζωή τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: Λένε ψέματα και οι δυό. Αλλά ας συνεχίσουμε ... δεχόμενοι πως ο λαός πάντα πιστεύει πως κάποιος απο τους δύο του λέει την αλήθεια. Ο τελευταίος όρος είναι πως ... ο φυλακισμένος δικαιούται μόνο μία ερώτηση σε όποιον φύλακα θέλει !!!
   
   # Υπάρχει άραγε τρόπος να σωθεί ?? Εαν ο φυλακισμένος λαός αποφασίσει να εμπιστευθεί την σωτηρία του σε έναν απο τους δύο ... ρισκάρει κατά 50% τον χαμό του. Αν αποφασίσει να ρωτήσει ... "τι πρέπει να κάνω για να σωθώ" και την ερώτηση τύχει να την απευθύνει στο ψεύτη όπως όλοι καταλαβαίνουμε θα έχει χαθεί. Αν τύχει να την απευθύνει σε αυτόν που λέει αλήθεια ... θα έχει σωθεί ... στο παιχνίδι μόνο. Στην πραγματική ζωή ... έχει ήδη καταστραφεί επειδή την τελευταία φορά που αποφάσισε να απευθυνθεί στον "εκ΄προοιμίου" ειλικρινή Τσίπρα και όχι στους αποδεδειγμένα ψεύτες της πασοκονεοδημοκρατίας ... δεν υπολόγισε πως απο την στιγμή που ο αριστερός μορφονιός αποδέχτηκε τον ρόλο του ανθρωποφύλακα της αστικής τάξης ... είχε πάψει να ενδιαφέρεται για την τύχη του λαού. Είχε σμπαραλιάσει στα μάτια του λαού που τον εμπιστεύθηκε ... ακόμα και τον απλό κανόνα ενός απλού παιχνιδιού. Την ειλικρίνεια.
   # Αλλά ούτε στη ζωή, ούτε και στο απλό παιχνιδάκι τα πράγματα είναι τόσο απλά. Ας επιστρέψουμε ξανά στο παιχνίδι και ας σκεφτούμε ... Αν κάθε φύλακας είχε μιά ταμπέλα που δήλωνε την αληθινή ιδιοτητά του (ποιός είναι ο ψεύτης και ποιός ο ειλικρινής) ... τότε το παιχνίδι θα είχε καταρρεύσει. Δεν θα μπορούσε καν να παιχτεί. Το παιχνίδι στηρίζεται ακριβώς πάνω σε αυτή την συγκάλυψη. Υπάρχει ο ειλικρινής, υπάρχει και ο ψεύτης ... αλλά το ουσιώδες χαρακτηριστικό είναι η συγκάλυψη ... του ποιός είναι τί. Αυτή η συγκάλυψη δημιουργεί ένα δυναμικό δίπολο των φυλάκων ... κάτω απο το οποίο και οι δυό φύλακες αποκτούν την ίδια ελκυστικότητα στη λογική του κρατούμενου όταν του απευθύνονται ... "επέλεξε εμένα για να σωθείς"
   # Αλλά και πάλι δεν έχουμε φτάσει στον πυρήνα του ζητήματος. Εξετάζοντας την κατάσταση απο την πλευρά του φυλακισμένου λαού που προφανώς βρίσκεται σε μιά διλημματική κατάσταση απόγνωσης ... πρέπει μα σταθούμε στην ύπαρξη αυτού του δυναμικού πεδίου που οδηγεί μονοδρομικά τον κρατούμενο ... μακρυά απο την ορθή λύση του προβλήματος. Ο φυλακισμένος θεωρεί μονόδρομο την προσπάθεια ... να αποκαλύψει τον ψεύτη και τελικά να επιλέξει τον ειλικρινή φύλακα. Το ίδιο κάνει και στην πραγματική ζωή. Ποντάρει. Ολη η σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας είναι ένα τέτοιο ποντάρισμα. Ασχετα εαν πολλές φορές πίσω απο την κακιά πόρτα δεν υπήρχε ένα οπλοπολυβόλο αλλά λίγα ψίχουλα που όλο και λιγόστευαν. Το 2010 τοποθετήθηκε τελικά το οπλοπολυβόλο.  Η καλή η πόρτα ... απλά δεν άνοιξε ποτέ.
   # Τι άλλο μας δείχνει η πρόσφατη πολιτική ιστορία ?? Ενα σωρό πρωθυπουργούς με τις παρατρεχάμενες κάστες τους ... πεταμένους σαν στιμμένες λεμονόκουπες και την ταμπέλα του ψεύτη και του απατεώνα. Και λοιπόν ?? Ολοι αυτοί ζούν ζωή χαρισάμενη, παίζουν με καμάρι τον ρόλο του σοφού πολιτικού πατέρα του έθνους και διαλαλούν απο εδώ και απο κεί την δικιά τους αλήθεια. Ολοι αυτοί έχουν μιά αλήθεια να πούν ... και αυτό είναι αλήθεια. Ολοι τους ακούνε για ένα μόνο λόγο: επειδή όταν τους παραπέταξαν στα αζήτητα σαν ψεύτες ... εμπιστεύθηκαν κάποιον άλλο ανθρωποφύλακα που τους είπε την δικιά του αλήθεια κρύβοντας το ίδιο ψέμα που έκρυψαν και οι προηγούμενοι ... Οτι ο καπιταλισμός βελτιώνεται !!! Και το παιχνίδι παίζεται ακόμα στην πραγματική ζωή. Ετσι είναι η πραγματική ζωή ... ένα τέτοιο παιχνίδι. 
   # Οταν λοιπόν το παιχνίδι το εξετάσουμε απο την πλευρά των δύο φυλάκων ... παρότι ο βασικός όρος είναι πως ο ένας θα λέει πάντα αλήθεια και ο άλλος πάντα ψέματα σε οποιαδήποτε ερώτηση του φυλακισμένου ... τίποτα δεν μας εξασφαλίζει πως ο ειλικρινής ενδιαφέρεται μόνο για την σωτηρία του κρατούμενου και ο ψεύτης για την καταστροφή του. Απλά το στήσιμο του παιχνιδιού ... δίνει και στους δύο φύλακες την απεριόριστη δυνατότητα να ισχυριστούν οτι και οι δύο ενδιαφέρονται για την σωτηρία του φυλακισμένου. Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται ... η αλήθεια του κάθε φύλακα και το κοινό τους ψέμα. Η αλήθεια του καθένα στηρίζεται στην απλή συνύπαρξη με τον άλλον. Στο οτι υπάρχουν στο παιχνίδι. Η αλήθεια του ειλικρινή φύλακα είναι ... "λέω αλήθεια· αν βρείς ένα τρόπο να με αποκαλύψεις ... σώθηκες !!!" Η αλήθεια του ψεύτη είναι ... "λέω ψέματα· αν βρείς ένα τρόπο να με αποκαλύψεις ... σώθηκες !!!"  Ομως έχουν γνώση οι φύλακες ... ο ψεύτης ξέρει πως το δικό του ψέμα φαίνεται σαν αλήθεια στα μάτια του κρατούμενου επειδή απλά υπάρχει ο ειλικρινής ... και ο ειλικρινής ξέρει οτι η αλήθεια του φαίνεται σαν ψέμα επειδή απλά υπάρχει ο ψεύτης. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το κοινό τους ψέμα. Μπορούν να λένε και οι δύο ... "Βρές τον ψεύτη ... δεν είμαι εγώ ... Δείξε μου εμπιστοσύνη και θα σωθείς". Εντάξει στο παιχνίδι μας οι φύλακες απαντάνε μόνο ... αλλά στην πραγματική ζωή συνεχώς αυτό λένε και συνεχίζουν ... "Δεν υπάρχει άλλος δρόμος"
   # Στο παιχνίδι βέβαια υπάρχει η πιθανότητα 50% σωτηρίας. Δεν το λές αυτό σωτηρία αλλά τέλος πάντων. Ετσι όμως όπως είναι στημένο το παιχνίδι στην πραγματική ζωή ... τελικά η καλή η πόρτα δεν σε οδηγεί στην σωτηρία ... αλλά στο επόμενο κελί που θα παιχτεί ξανά το ίδιο παιχνίδι. Με μαθηματική βεβαιότητα κάποια στιγμή θα συναντήσεις την καταστροφή. Αυτό ακριβώς είναι το κοινό τους ψέμα. Και ο φαινομενικά κακός και ο φαινομενικά καλός σου τάζουν την σωτηρία ... ενώ σε οδηγούν στην καταστροφή. Κάποτε σε μιά παρέα που γινόταν παρόμοιες κουβέντες κάποιος αιθεροβάμονας ιδεαλιστής μας είπε ... "Δεν μπορεί, κάποια ιστορική στιγμή ο ειλικρινής φύλακας θα στρέψει το όπλο του ενάντια στον ψεύτη !!! Η σωτηρία !!!"  Και έτσι να γίνει, στα μάτια του κρατούμενου δεν αλλάζει τίποτα. Και εαν ο ψεύτης είχε στρέψει το όπλο του ενάντια στον ειλικρινή και ισχυριζόταν τότε πως είναι ο ειλικρινής ?? Αδιέξοδο. 

   # Υπάρχει λύση ?? Ναι !!! Να πηδήξεις πάνω απο την ειλικρινή ψευτιά, την ψεύτικη αλήθεια και το κοινό ψέμα των ανθρωποφυλάκων. Να εξουδετερώσεις το πλεονέκτημα που τους δίνει το ίδιο το σχέδιο του παιχνιδιού ... να αποδιαρθρώσεις την δομή του. Ρωτάς οποιονδήποτε φύλακα ... "Εαν ρωτήσω τον άλλον φύλακα ποιά πόρτα θα μου δείξει για να σωθώ ??" Εαν έχεις κάνει την ερώτηση στον ψεύτη ... αυτός την απάντηση του ειλικρινή (δηλαδή την αληθινή υποδειξή του για την καλή πόρτα) θα την αντιστρέψει (αφού είναι ψεύτης) και θα σου δείξει σαν πόρτα σωτηρίας αυτή με το οπλοπολυβόλο. Εαν την ερώτηση την έχεις κάνει στον ειλικρινή ... αυτός την απάντηση του ψεύτη (δηλαδή πως η πόρτα της σωτηρίας είναι αυτή με το οπλοπολυβόλο) θα στην μεταφέρει αυτούσια (αφού λέει αλήθεια) και θα σου δείξει σαν καλή πόρτα ... την ίδια με τον ψεύτη !!! Bingo !!! 
   # Ετσι και στην πραγματική ζωή ... απο την στιγμή που αποφασίζεις να παίξεις σαν φύλακας στο παιχνιδάκι του καπιταλισμού έστω και με τις καλύτερες προθέσεις ... τελικά θα οδηγείς τον φυλακισμένο λαό στην καταστροφή. Οσο για τον λαό ... τα πράγματα τελικά είναι απλά. Η σωτηρία βρίσκεται πάντα στην αντίθετη κατεύθυνση απο εκεί που σου δείχνουν όλοι ανεξαιρέτως οι ανθρωποφύλακες του συστήματος. Μόνο που η πραγματική ζωή δεν είναι τόσο αθώα σαν το παιχνιδάκι μας. Οταν θα βρείς την πόρτα την καλή ... πριν την ανοίξεις για να βγείς ... πρέπει να έχεις φροντίσει τον τρόπο να αφοπλίσεις τους φύλακες του συστήματος.
   # Διαφορετικά ... όλοι αυτοί ... θα σου ρίξουν στην πλάτη.      
                           

1 σχόλιο:

  1. Οταν λοιπόν βρεις την πόρτα την καλή πριν την ανοίξεις πρέπει να έχεις φροντίσει τον τρόπο να αφοπλίσεις του φύλακες του συστήματος με πρώτους τους .....υποτιθέμενους ....φίλους....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1. Δεν σχολιάζω σχολιαστές ... εκτός επιλεγμένων περιπτώσεων. Περιπτώσεων με ζουμί και ουσία και σε σχέση πάντα με το θέμα της ανάρτησης
2. Δεν με ενοχλούν τα μπινελίκια ... αρκεί να περιέχουν πολιτική ουσία
3. Επαναλαμβανόμενα στερεότυπα μηνύματα ... δεν προσφέρουν τίποτα
4. Οχι οτι τα ψευδώνυμα προσφέρουν κάτι σημαντικό ... αλλά χρειάζονται σαν ελάχιστη βάση "συννενόησης". Προτιμούνται τα ψηφιακά !!!
5. Μακρυά απο εδώ φασιστικά και κρυφοφασιστικά "τραγουδάκια" με την μορφή άποψης
6. Επιφυλάσσομαι για τον χειρισμό των τρόλ και των ερειστικών επιτηδείων ... κατά περίπτωση
7. Αλλο πολιτική αντιπαράθεση ... και άλλο παθολογικός αντικομμουνισμός. Η διαφορά βγάζει ... μάτι