Για αυτό το ιστολόγιο

Σκέψεις και δεδομένα που νομίζω πως βοηθάνε να βρούμε την πραγματική μας κοινωνική θέση ... και να αποκοπούμε απο τον ρόλο που θέλουν να μας επιβάλουν.
Ας πετάξουμε απο πάνω μας το "κουστούμι" που μας έχουν φορέσει. Δεν είναι στα μέτρα μας. Μας πνίγει.


Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Χάσμα γενεών


   Πάντα οι διακοπές δημιουργούν διαθέσεις γενικότερων ανασκοπήσεων, χαλαρής ίσως και ανάλαφρης αυτοκριτικής όπως και τάσεις βαθύτερης φιλοσοφικής αναζήτησης και επιβεβαίωσης.

    Οι διακοπές είναι τόσο λίγες αλλά τόσο πολύ φορτωμένες με εικόνες, με σχέδια, με προσμονή. Οι διακοπές είναι ... εξ΄ορισμού ... νιάτα. Δεν προλαβαίνουν να γεράσουν. Τελειώνουν ... “νέες”.

    Στις χαλαρές κουβέντες των διακοπών (ειδικά φέτος) το θέμα έφτανε συχνά ... στην νέα γενιά. Κάποιοι ήταν αισιόδοξοι για την μορφωμένη νέα γενιά που θα βρεί τον δρόμο της, κάποιοι προβληματισμένοι για την παθητικότητα των νέων και κάποιοι “βραχυκυκλωμένοι” απο τα αμφίσημα και αγωνιώδη μηνύματα που εκπέμπει χρόνια τώρα η νεολαία.


    Πολλοί απ΄τους συνομιλητές (και εν΄γνώσει τους οι περισσότεροι) ... δεν έβρισκαν πιό εύκολο και εύσχημο τρόπο ... να τελειώνουν τέτοιους προβληματισμούς παρά με την “χρήση” του χάσματος των γενεών.
    - Τι συζητάμε ... δεν έχει νόημα ... είναι άλλη γενιά. Δεν τους καταλαβαίνουμε και δεν μας καταλαβαίνουν. Αυτοί θα προσπαθούν να κάνουν το δικό τους και μείς τελικά το μόνο που καταφέρνουμε ... είναι να τους καταπιέζουμε !!!
    - Γιά περιμένετε λίγο ... το χάσμα των γενεών είναι γενικό κοινωνικό φαινόμενο ?? Διαπερνά όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες και τάξεις ... σαν κόκκινη γραμμή ?? Που εξαφανίζεται το “χάσμα” ... όταν το τέκνο της αστικής τάξης κατόπιν σπουδών στο London School of Economics … “αναλαμβάνει” την επιχείρηση του περήφανου μπαμπά ?? Που ακριβώς έχει κρυφτεί το “χάσμα” όταν ο γιός του εργάτη ... δεν έχει άλλη επιλογή παρά να πάρει την θέση του πατέρα του, “ευχαριστώντας” τον ίδιο καπιταλιστή ?? Που είναι το “χάσμα” όταν το παιδί των μεσαίων στρωμάτων ... θα βολοδέρνει μιά ζωή με δανεικά μαζί με τους γονείς του για την επιβίωση ?? Που είναι αυτό το χάσμα όταν αλλεπάλληλες γενιές βιώνουν την σκληρή διάψευση των ελπίδων κοινωνικής ανέλιξης ?? Πως γίνεται το χάσμα να αφορά μόνο τους τύπους επικοινωνίας των γενεών ... και να μην αφορά την ίδια την ζωή τους ?? Τι διάολο χάσμα είναι αυτό που οδηγεί την νέα γενιά ... κάθε φορά να κάνει με διαφορετικό περιτύλιγμα, το ίδιο ακριβώς με την προηγούμενη ??

    Μήπως το “χάσμα” των γενεών είναι μόνο ... ένα εύκολο θέμα για τις εκθέσεις του λυκείου ??
Μήπως τελικά ... μέσα σε αυτό το “χάσμα” προσπαθούν να κρύψουν την ουσία ??

    Ποιά ουσία ?? Την άκρατη επιδίωξη του ατομισμού και την άρνηση της συλλογικότητας. Ο καθένας για το προσωπικό του συμφέρον μπορεί να εκμεταλλεύεται “νόμιμα” ... οποιαδήποτε κατάσταση και όσο περισσότερους ανθρώπους μπορέσει. Αυτό και μόνο αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν στην νεολαία. Ετσι κι΄αλλοιώς στην νεολαία λένε ... πως αυτούς που μπορείς να εκμεταλλευτείς ... είναι μειονεκτικοί, είναι πτωχοί επειδή δεν κάναν “σωστές επιλογές” !!! Μπορείς να τους εκμεταλλευτείς ... επειδή θα έχουν την ανάγκη σου !!! Μπορείς επειδή εσύ είσαι ανώτερος !!! Θα σε ευχαριστούν και από πάνω. Λένε κάθε μέρα στους νέους πως το μέλλον τους ... εξαρτάται μόνο απο την δυνατότητα να τσεπώσουν τον ιδρώτα (και το αίμα) μειονεκτικών, ηλίθιων και κατώτερων. Εκφασίζουν κάθε μέρα τον κάθε νέο και την κάθε νέα ... για να κρύψουν τις δικές τους ... καλοπληρωμένες ... πομπές. Εκφασίζουν τα νιάτα και την διαδικασία την βαφτίζουν ... αριστεία ... την ίδια στιγμή που κρύβουν απ΄τους νέους πως οι άριστοι τελικά θα είναι τόσο λίγοι όσους θα χρειάζεται κάθε φορά το σύστημα και τόσο βρώμικοι όσο και τα πιστοποιητικά φρονημάτων που θα κληθούν να υπογράψουν !!! Εκφασίζουν την νέα γενιά ... για να την φέρουν σε μονοδρομικά αδιέξοδα.

... Ή βρωμίζεις ... ή πεθαίνεις.

    Τέτοια διλήμματα ... σε ένα νέο άνθρωπο είναι προφανώς απορριπτέα ... και για τον λόγο αυτό πρέπει να “χρυσωθούν” για να γίνει η “κατάποση”. Εδώ αρχίζουν τα τεχνητά χάσματα”, τα λεπτεπίλεπτα πειράματα μαζικής ψυχολογίας, εδώ αρχίζουν ένα κάρο “επιφάσεις ελευθερίας” με προκαθορισμένη ημερομηνία ξεφουσκώματος, τα όνειρα της μεγάλης ζωής, οι “επαναστατικές εξάρσεις” της σπασμένης βιτρίνας και της κουκούλας που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να ξευτιλίζουν γρήγορα και κυρίως αποτελεσματικά την έννοια της αντίστασης και της ανατροπής στα μάτια του νέου ανθρώπου κλπ κλπ κλπ ... όλα τα όπλα για να αναγκασθεί η νέα γενιά να υποκύψει στον ατομισμό.

    Οσο το “χάσμα” των γενεών δεν πυροδοτεί την επανάσταση ... πάντα θα παίζει τον ρόλο ενός ακόμα ακίνδυνου “αμορτισέρ” του συστήματος.

    Γουστάρω πολύ ... αυτά τα παλληκάρια και αυτά τα κορίτσια

   Μόνο και μόνο επειδή επιμένουν να μην ψάχνουν το “χρυσωμένο” χάπι. Τον ξέρουν τον “άλλο”, τον “εύκολο” τρόπο ... αλλά τον αρνούνται. Τώρα στα δύσκολα ... δεν τρέχουν σαν τρομοκρατημένα ποντικάκια να κρυφτούν σε χαωτικούς προσωπικούς δρόμους και σε ατομικά “βολέματα” ... οργανώνονται, παλεύουν και ας φαντάζουν εκτός μόδας στα μάτια των συνομηλίκων τους που είναι “μαθημένοι” αλλοιώς. Δεν αναθέτουν την τύχη τους, δεν γυρεύουν ανταλλάγματα ... έχουν να δώσουν, θέλουν να δώσουν. 





   Αυτά τα κορίτσια και αυτά τα παλληκάρια ... δεν έχουν έχουν κανένα λόγο να στρέφονται ενάντια στις μεγαλύτερες γενιές. Δεν το κάνουν ... επειδή βλέπουν κατάματα τον πραγματικό αντίπαλο ... και όχι αυτόν που θέλουν κάποιοι να τους δείχνουν. 

   Δεν φαντασιώνονται να καταστρέψουν τους προηγούμενους ... για να πάρουν την θέση τους. Δεν τσιμπάνε σε “χάσματα”. Ξέρουν πως δεν χρειάζεται να γκρεμίσουν ανθρώπους ... αλλά το συστημά τους. Αγαπάνε τους ανθρώπους ... επειδή ξέρουν πως ο καθένας κουβαλάει δυό σπόρους μέσα του ... έναν φωτεινό και έναν σάπιο. Αυτά τα παιδιά ... δεν σημαδεύουν ανθρώπους ... στον καλό σπόρο του καθένα ποντάρουν και κυρίως στον δικό τους.

2 σχόλια:

  1. "Γουστάρω πολύ ... αυτά τα παλληκάρια και αυτά τα κορίτσια" και εμείς σε γουστάρουμε γι' αυτό και σε διαβάζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ ωραιος ρε.Τα παιδακια μας,η νιοτη του κοσμου.(κι εμεις φυσικα). Πλεμπας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1. Δεν σχολιάζω σχολιαστές ... εκτός επιλεγμένων περιπτώσεων. Περιπτώσεων με ζουμί και ουσία και σε σχέση πάντα με το θέμα της ανάρτησης
2. Δεν με ενοχλούν τα μπινελίκια ... αρκεί να περιέχουν πολιτική ουσία
3. Επαναλαμβανόμενα στερεότυπα μηνύματα ... δεν προσφέρουν τίποτα
4. Οχι οτι τα ψευδώνυμα προσφέρουν κάτι σημαντικό ... αλλά χρειάζονται σαν ελάχιστη βάση "συννενόησης". Προτιμούνται τα ψηφιακά !!!
5. Μακρυά απο εδώ φασιστικά και κρυφοφασιστικά "τραγουδάκια" με την μορφή άποψης
6. Επιφυλάσσομαι για τον χειρισμό των τρόλ και των ερειστικών επιτηδείων ... κατά περίπτωση
7. Αλλο πολιτική αντιπαράθεση ... και άλλο παθολογικός αντικομμουνισμός. Η διαφορά βγάζει ... μάτι