Για αυτό το ιστολόγιο

Σκέψεις και δεδομένα που νομίζω πως βοηθάνε να βρούμε την πραγματική μας κοινωνική θέση ... και να αποκοπούμε απο τον ρόλο που θέλουν να μας επιβάλουν.
Ας πετάξουμε απο πάνω μας το "κουστούμι" που μας έχουν φορέσει. Δεν είναι στα μέτρα μας. Μας πνίγει.


Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Νίκου Μπελογιάννη: Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα (ΙI)

   Στην προηγούμενη ανάρτηση (Νίκου Μπελογιάννη: Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα (Ι)) παρακολουθήσαμε τον Μπελογιάννη να εξιστορεί τις περιπέτειες του ελληνικού κράτους απο την επανάσταση του 1821 και μετά. Γρήγορα στην εξιστόρηση του ο κομμουνιστής Μπελογιάννης ... ικανός να μένει πιστός στην μαρξιστική-λενινιστική ανατομία της ελληνικής κοινωνίας ... πιάνει τον ταύρο απο τα κέρατα: Ακόμα και η πιο εξαρτημένη χώρα, με τον πιο άθλιο τρόπο απο το ξένο κεφάλαιο όπως ήταν η Ελλάδα ... όσο βυθίζεται στον μονοπωλιακό καπιταλισμό ... αργά ή γρήγορα θα παγιδευτεί στην ιμπεριαλιστική μανία των ντόπιων πλουτοκρατών.

   Στην Ελλάδα που βρισκόταν κάτω απο τον ασφυκτικό έλεγχο της "τρόικας" της εποχής (ΔΟΕ) ... τα διάφορα τμήματα της ελληνικής αστικής τάξης έκαναν τους σχεδιασμούς τους ... ενόψει της έναρξης του πρώτου ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Να πως περιγράφει την κατάσταση ο Μπελογιάννης ... "Οι μεγαλοαστοί εμποροκαπιταλιστές, εφοπλιστές και τραπεζίτες, με επικεφαλής τον Βενιζέλο, στενά δεμένοι με το αγγλογαλλικό κεφάλαιο, τάχτηκαν με το μέρος της Αντάντ, γιατί κοντά στα άλλα είδαν οτι οι ιμπεριαλιστικές τους βλέψεις θα πραγματοποιούνταν σε βάρος της Τουρκίας και της Βουλγαρίας που´πεφταν στην αγκαλιά της Γερμανίας. Ο γαμπρός όμως του Κάιζερ, μαζί με τον πράκτορα των Γερμανών Μεταξά και το κόμμα του Γούναρη κηρύχτηκαν υπέρ της ουδετερότητας, βοηθώντας έτσι μόνο έμμεσα την Γερμανία, γιατί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας δεν τους επέτρεπε να ταχθούν ανοιχτά με τους Γερμανούς ιμπεριαλιστές. Έτσι ανάμεσα στις δυό τούτες αστοτσιφλικάδικες παρατάξεις άρχισε ένας αγώνας εξοντωτικός, που πέρασε απο διαφορετικές φάσεις και προκάλεσε στη χώρα και στο λαό παραπανίσιες συμφορές. Στην αρχή επικράτησε ο Κωνσταντίνος κι αργότερα, με τις μπαγιονέτες των Σενεγαλέζων και των Γάλλων, ο Βενιζέλος, που οδήγησε την Ελλάδα στον πόλεμο, στο πλευρό των αγγλογάλλων ιμπεριαλιστών, δηλαδή του εγγλέζικου, του γαλλικού και του αμερικάνικου χρηματιστικού κεφαλαίου. Μέχρι τότε τους προσφέραμε τον άφθονο ιδρώτα μας, τώρα θυσιάζουμε και το αίμα μας. ... Πρώτα πρώτα ρίξανε πάνω στο λαό όσους φόρους μπόρεσαν. Οι μεγαλοεισοδηματίες, που μ´ένα νόμο του 1910 είχε φορολογηθεί το εισοδημά τους, κατάφερναν ακόμα να ξεφεύγουν και συνολικά η απόδοση του φόρου δεν έφτανε ούτε το 1 εκατομμύριο ! Οι εφοπλιστές που άρχισαν να θησαυρίζουν με την ψυχή τους, δεν πλήρωναν και αυτοί τίποτα. Και έτσι, όσα και αν έπαιρναν απ´τη φτωχολογιά δεν έφταναν σε καμμία περίπτωση για τα τεράστια πολεμικά έξοδα και τους χιλιάδες πραιτωριανούς, πράκτορες και μπράβους της κάθε παράταξης. Τότε, λοιπόν, οι μεγάλες εμπόλεμες Δυνάμεις, στην αμιλλά τους ποιά να μας πάρει με το μέρος της, προσφέρθηκαν με γενναιοδωρία να μας ανοίξουν πιστώσεις. Κι αρχίζει απο εδώ και πέρα η κωμωδία των "πιστώσεων", που για τη χώρα μας κατάληξε σε δράμα."
   Θα παρακολουθήσουμε την περιγραφή του Μπελογιάννη για την ιστορία αυτών των πιστώσεων ... και για έναν ακόμα σημαντικό λόγο. Για να διαπιστώσουμε μέσα απο τα βάθη της ιστορίας ... ένα ακόμα καταπληκτικό εργαλείο που διέθετε τότε η ελληνική αστική τάξη το οποίο βέβαια χρησιμοποιούσε για να κάνει δουλειές με φούντες πάνω στο σβέρκο του εξαθλιωμένου λαού. Αυτό το όπλο ήταν ... το εθνικό νόμισμα ... η δραχμούλα !!! [Το παρακάτω απόσπασμα είναι αφιερωμένο εξαιρετικά στους ... αριστερούς εραστές της δραχμής ... ας είναι και της καπιταλιστικής] ...
   Το ιμπεριαλιστικό παιχνίδι που χώθηκε η χώρα ήταν τόσο χοντρό που τα δύο κύρια τμήματα της ελληνικής αστικής τάξης έφτασαν στο σημείο να βρεθούν ... με μια δικιά του κυβέρνηση το κάθε ένα. Μια κυβέρνηση του "εθνάρχη" Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη, την οποία πριν είχαν καταλάβει στρατιωτικά οι αγγλογάλλοι (μαζί με την Κέρκυρα), με την οποία κυβέρνηση ο Βενιζέλος παζάρευε την έξοδο στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ ... και μια κυβέρνηση στην Αθήνα ελεγχόμενη απο το παλάτι και τον Μεταξά, τον κατοπινό δικτάτορα, που βέβαια εξυπηρετούσε με κάθε τρόπο τα γερμανικά συμφέροντα. Για να μην μείνουν παραπονεμένοι οι σύμμαχοι της κυβέρνησης της Αθήνας ... ο Μεταξάς "υπερασπιζόμενος το έθνος" ... παρέδωσε στους γερμανοβούλγαρους το Ρούπελ και ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία. Οι αγγλογάλλοι για να εκβιάσουν την κατάσταση στην παλιά Ελλάδα ... κήρυξαν ναυτικό αποκλεισμό της Αθήνας προκαλώντας κάμποσες χιλιάδες θανάτων από πείνα. Τελικά το 1917 η Αντάντ κατάφερε να διώξει τον Κωνσταντίνο και ο Βενιζέλος να επιστρέψει στην Αθήνα με την προστασία των εγγλέζικων θωρηκτών. Τελικά η ελληνική αστική τάξη ... είχε ποντάρει με τον Βενιζέλο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ... στο "σωστό" άλογο. Τώρα η ελληνική αστική τάξη, με το μέρος των νικητών του πολέμου ... ήταν έτοιμη για τα μικρασιατικά μεγαλεία !!! Οι Έλληνες πλουτοκράτες ... γράφει ο Μπελογιάννης ... "βάλθηκαν να ξαναθεμελιώσουν την βυζαντινή αυτοκρατορία με κάθε τρόπο, έστω και πάνω στα κουφάρια των παιδιών του ελληνικού λαού, που το άνθος του το παράσυραν στα βάθη της Μικρασίας και το εξόντωσαν. Μια τόσο μεγάλη επιχείρηση, ανεξάρτητα και απο πολλούς άλλους παράγοντες που την έκαναν απραγματοποίητη, χρειαζόταν και αμαξοστοιχίες ολόκληρες -που λέει ο λόγος- από λεφτά. Οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθήσανε να τα βγάλουν πέρα με τις περίφημες ψευτοπιστώσεις, που συνεχίσανε να τις επαιτούν, με φόρους καινούργιους και δάνεια εσωτερικά, με ζητιανιές στο εξωτερικό και με βοήθεια της Εθνοτράπεζας. ... Κοντά σ´αυτά κατάφυγαν και στα "έντοκα γραμμάτια εθνικής αμύνης" ... οι πλούσιοι τα αγόρασαν σχεδόν όλα με μεγάλη προθυμία γιατί έδιναν ψηλό τόκο, ήταν πέρα για πέρα απαλλαγμένα απο κάθε φορολογία και έδιναν στους πλουτοκράτες θαυμάσια ευκαιρία να ντύσουν τα λεφτά τους, χωρίς να πληρώνουν φόρο. Και είχαν πιά συσσωρεύσει μεγάλα κεφάλαια. Οι εφοπλιστές βγάζανε λεφτά με ουρά και οι έμποροι του θανάτου θησαύριζαν ατέλειωτα. Καινούργιες τράπεζες άρχισαν να ξεφυτρώνουν και οι νεόπλουτοι πλήθαιναν ασταμάτητα. ... Οχτώ χρόνια τώρα πόλεμος κι επόμενο ήταν ο λαός να έχει καταεξαντληθεί και ο στρατός να αδυνατίζει αδιάκοπα απο την αιμορραγία που του προξενούσαν οι μάχες κι ο κλεφτοπόλεμος, κι απο την πείνα και τις στερήσεις. Ο λαός στέναζε απο το βάρος των φόρων, τη ληστεία του πληθωρισμού και τις συμφορές του πολέμου." ...


   Οι εγκληματικοί ιμπεριαλιστικοί τυχοδιωκτισμοί της ελληνικής αστικής τάξης και οι συνεπειές τους δημιούργησαν όπως ήταν επόμενο στον λαό ... διαθέσεις που οπως εξηγεί ο Μπελογιάννης δεν μπορούσαν να βρούν φιλολαϊκή διέξοδο. Το λαϊκό καζάνι που έβραζε ... το εκμεταλλεύτηκε ένας τάχα προοδευτικός στρατιωτικός ... κάνοντας "επανάσταση" τάζοντας στο λαό ειρήνη, ψωμί και τιμωρία των ενόχων. Εκτέλεσε έξι βασιλικούς στο Γουδί (λες και οι βενιζελικοί δεν είχαν καμμία ευθύνη για την καταστροφή) ... και άρχισε μετά μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και δημαγωγίας να φορτώνει φόρους και δάνεια τον λαό. Οταν το καζάνι ξεφούσκωσε ... παρέδωσε την πρωθυπουργία στον "εθνάρχη" Βενιζέλο που το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αποκαταστήσει τον βασιλιά Γεώργιο τον Β´. Όλα μέλι γάλα έγιναν ... με τις υπηρεσίες του "δημοκράτη" Πλαστήρα ... του μελλοντικού εκτελεστή του Μπελογιάννη !!! Σχεδόν ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη είχε καταλαγιάσει ... με την πολύτιμη συνεισφορά της βρωμερής σοσιαλδημοκρατίας ... το επαναστατικό κύμα που προκάλεσε ο πρώτος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, με το καπιταλιστικό σύστημα να μπαίνει σε περίοδο σχετικής σταθεροποίησης σε βάρος των λαών. Ο καπιταλισμός με εμπεδωμένα βαθύτερα τα μονοπωλιακά του, παρασιτικά χαρακτηριστικά ... μπαίνει στην περίφημη ... "ανάπτυξη". Για την Ελλάδα της εποχής το συσσωρευμένο ξένο κεφάλαιο μπουκάρει ασύστολα ... και η χώρα κυριολεκτικά βγαίνει στο σφυρί. “Το ξένο κεφάλαιο μπαίνει και τοποθετιέται όχι μονάχα σε τοκογλυφικά ληστρικά δάνεια μα – με ρυθμό, μάλιστα, αδιάκοπα επιταχυνόμενο – και σε επιχειρήσεις, όχι όμως πλουτοπαραγωγικές, αλλά τέτοιες που μπαίνουν εμπόδιο και φραγμός στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων.” Αιντε λοιπόν ... για να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τι πάει να πεί ανάπτυξη. “Σύμφωνα με τις συμβάσεις για τα “παραγωγικά έργα”, οι τοκογλύφοι – κοντά στους άλλους ανήκουστους όρους – δάνειζαν τα λεφτά τους στην κυβέρνηση και ύστερα με τα λεφτά τούτα αναλάμβαναν την εκτέλεση των έργων. ... Οι λαικές μάζες, ξεγελασμένες στην αρχή απο την δημαγωγία, είχαν τώρα πειστεί με την τόσο σκληρή πείρα τους οτι στην ουσία δεν άλλαξε τίποτα με την εγκαθίδρυση της άδειας απο περιεχόμενο δημοκρατίας.”
   Και όταν στα μέσα της δεκαετίας του ΄20 η απαιτητικότητα των μαζών άρχισε να ανεβαίνει απότομα και πάλι – μαζί με την άνοδο της επιρροής του ΚΚΕ – και το αστικό καθεστώς άρχισε και πάλι να τρεκλίζει ... η “δημοκρατία” με τον υπηρέτη της Εθνοτράπεζας, Μιχαλακόπουλο και την άδεια ή την ανοχή όλου του αστικού πολιτικού συστήματος ... έστησε άλλη μιά διχτατορία με σκοπό να πνίξει το λαικό κίνημα. Ηταν η διχτατορία του Πάγκαλου. Και όταν η κάθε διχτατορία ... έχει τελειώσει την αποστολή της ... τι κάνει η “δημοκρατία” ?? Επανέρχεται με δόξες και τιμές ... σχεδόν πάντα με κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή αλλοιώς οικουμενική ... “η συμφωνία όλων των αντιμαχόμενων μερίδων του ντόπιου κεφαλαίου για ένα οργανωμένο συστηματικό και “ειρηνικό” ξεζούμισμα του λαού, που πάντα πάνω στο κεφάλι του και στους ώμους του ξέσπαγαν κι οι φαγωμάρες κι οι αγάπες τους” ... γράφει ο Μπελογιάννης !!! Η ίδια και απαράλλαχτη πολιτική ... οδήγησε την “δημοκρατία” στα τέλη της δεκαετίας του ΄20 ... να ψάχνει σαν μοναδικό γιατρικό της ... και πάλι τον “εθνάρχη” Βενιζέλο ... “το πρώτο και καλύτερο μαντρόσκυλο του αστοτσιφλικάδικου καθεστώτος” !!! ... “Μόλις πέρασαν οι πρώτοι ενθουσιασμοί και οι εργαζόμενοι άρχισαν να διαισθάνονται ότι και πάλι τίποτα δεν άλλαξε στην ουσία, ο Βενιζέλος έβαλε τον Ζαβιτσάνο, εκπρόσωπο της Εθνοτράπεζας, να ψηφίσει το ιδιώνυμο που έριξε στις φυλακές και στα ξερονήσια εκατοντάδες και χιλιάδες απο τα καλύτερα παιδιά του ελληνικού λαού, κι ύστερα άφησε τους συνεργάτες του να επιδοθούνε στο αντιλαικό τους έργο.” Οπως εξηγεί ο Μπελογιάννης ... όλη η Ελλάδα είχε ήδη βγεί στο σφυρί ... με αποτέλεσμα οι διεθνείς τοκογλύφοι (και ο ΔΟΕ μαζί) ... “δεν επιτρέπανε το δανεισμό παρά μόνο στην περίπτωση που το δάνειο θα χρησιμοποιούνταν για παραγωγικά έργα, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαν οι ομολογιούχοι να εξασφαλίσουν με τον καλύτερο τρόπο τα τοκοχρεολύσια. Για να καταλαβαίνουμε τους πραγματικούς λόγους της προσφοράς του Βενιζέλου στην καπιταλιστική ανάπτυξη της χώρας. Καταλήγει ο Μπελογιάννης ... Δεν είναι η ανάγκη των παραγωγικών έργων που γέννησε τα δάνεια, αλλ΄αντίθετα η ανάγκη των δανείων και της εξοικονόμησης συναλλάγματος γέννησαν τα παραγωγικά έργα ! ... “Ο μεγάλος πολιτικός της κυρίαρχης τάξης, αφού χαντακώθηκε η πολιτική της Μεγάλης Ιδέας, θέλησε να εξυπηρετήσει την τάξη του επιχειρώντας μια πρόχειρη “ανόρθωση” της οικονομίας της χώρας προς όφελος του ντόπιου και ξένου χρηματιστικού κεφαλαίου ... στηριγμένη πάνω στην εκμετάλλευση του λαού” ... Η πολιτική του Βενιζέλου ... “έφερε ανάπτυξη στην ντόπια βιομηχανία, στην ελαφρή όμως που έβγαζε εμπορεύματα άμεσης κατανάλωσης, κι έτσι αν και την προσπάθεια τούτη την πλήρωσε ακριβά ο λαός, η βιομηχανική μας ανάπτυξη πήρε χαρακτήρα καθαρά παρασιτικό και δεν απαλλαχτήκαμε καθόλου απο την εξάρτηση των ξένων καπιταλιστών. Μας θυμίζει κάτι αυτό ??

   Και τι ακριβώς περιμένει τον λαό και την χώρα ... μετά απο μιά τέτοια "ανάπτυξη" ?? Η χρεοκοπία. Αιντε φτού κι΄απ΄την αρχή ... οι διαπραγματεύσεις με τους "θεσμούς" της εποχής για να καθοριστούν το "κούρεμα" και οι τρόποι που θα αποζημιωθούν οι ομολογιούχοι !!! Παλιά μου τέχνη, κόσκινο ... "... οι διαπραγματεύσεις τράβηξαν πολύ καιρό. Αυτή ήταν η κλασική τους μέθοδος. Κερδοσκοπούσαν στην αγορά μ΄αυτό τον τρόπο και συγχρόνως μας εκβιάζανε τελικά να υποχωρήσουμε, γιατί αυτή η εκκρεμότητα των συνεννοήσεων νέκρωνε την οικονομική ζωή της χώρας. ... Πάλι η πατρίδα μας βρίσκεται σ΄αγωνία περιμένοντας την απόφαση των εκμεταλλευτών της. Τότε η δημοσιονομική επιτροπή της ΚΤΕ (Κοινωνία των Εθνών) για να επηρεάσει τις συζητήσεις προς όφελος των ομολογιούχων και να εκβιάσει έτσι τη λύση, δίνοντας ένα γερό όπλο στους τοκογλύφους και μιά εύκολη δικαιολογία στο Λοβέρδο (τραπεζίτης και υπουργός οικονομικών) δημοσίεψε μιά έκθεση, με την οποία διαπιστώνει βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας." Εμένα όλο αυτό ... ειδικά σήμερα που ο Τσίπρας "πέτυχε" πλεόνασμα 4 δίσ. ... δε μου θυμίζει απολύτως τίποτα !!!
   Και τι ακριβώς κάνει πάντα η αστική τάξη όταν η κατάσταση γίνεται έκρυθμη, όταν δηλαδή οι αντιθέσεις ανάμεσα στα διάφορα τμηματά της παίρνουν μορφή ανοιχτής σύγκρουσης ?? ... "Και τότε όλοι οι αντιδραστικοί πλουτοκρατικοί κύκλοι του εσωτερικού και του εξωτερικού, με πρώτη την Εθνοτράπεζα, με τις συμβουλές και την έγκριση του Βενιζέλου, με την ανοχή των ψευτοδημοκρατικών κομμάτων και με τις ευλογίες και τα χειροκροτήματα των ομολογιούχων, άρχισαν να κηρύχνουν την πολιτκή της "συμφιλίωσης". Οργανο για την πραγματοποιησή της θά ΄ταν ο δεύτερος Γεώργιος Γκλίξμπουργκ, που τον τάιζε δώδεκα ολόκληρα χρόνια η Χάμπρο. Φτάνει να ΄ρχόταν ο βασιλιάς για να αγαπηθούν βενιζελικοί κι αντιβενιζελικοί και να ζήσει ο λαός ευτυχισμένος." Αραγε σήμερα ... τι κόλπο να ΄χουν στο μυαλό τους για την επόμενη "εθνική συμφιλίωση" ?? Πάντως τότε ... κάνανε τον Γ. Κονδύλη αντιβασιλέα ... και αυτός έκανε δημοψήφισμα !!! ... "Κι έτσι η Ελλάδα απόχτησε πάλι βασιλιά και σε λίγο και "εθνικό" κυβερνήτη, οι ομολογιούχοι εξασφάλισαν, όπως θα δούμε, το ποσοστό που ζητούσαν, και τον ελληνικό λαό ανάλαβε να τον επαναφέρει στα ειρηνικά του έργα ο Μανιαδάκης."
   Αλλά όπως μας διδάσκει η κακούργα η ιστορία ... η "εθνική συμφιλίωση" στην αστική δημοκρατία ... δεν γίνεται για να συμφιλιωθούν "και να αγαπηθούν" οι πλουτοκράτες μεταξύ τους ... αλλά για να γονατίσει ο λαός. Καμμιά "εθνική συμφιλίωση" ποτέ δεν σταμάτησε καμμία καπιταλιστική κρίση και ποτέ δεν σταμάτησε τις άγριες αντιθέσεις των καπιταλιστών. Κάθε "εθνική συμφιλίωση" ... όλα αυτά τα "λύνει" πάνω στο σβέρκο των λαών. Και όταν τα αδιέξοδα γίνονται βουνό ... τι μας έχει μάθει οτι κάνει η "κοινοβουλευτική δημοκρατία" ?? Πάλι και πάλι ... στρώνει το κόκκινο χαλί ... στον επόμενο δικτάτορα. Ηταν η 4η Αυγούστου και ο μοναρχοφασίστας Μεταξάς.

   Στο τέλος του βιβλίου ο Μπελογιάννης κάνει την ανασκόπηση των 120 χρόνων εμπλοκής του ξένου κεφαλαίου στην Ελλάδα. Παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία και εξετάζει τις επιπτώσεις σε κάθε τομέα της οικονομίας. Κυρίως όμως ο Μπελογιάννης, όλη αυτή την ανάλυση την κάνει ... χρησιμοποιώντας με τρόπο μαεστρικό την ... λενινιστική θεωρία του ιμπεριαλισμού-μονοπωλιακού καπιταλισμού. Καταδείχνει και φωτίζει όλες τις πλευρές δράσης του ξένου κεφαλαίου στην χώρα, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού και της ντόπιας αστικής τάξης ... αναλύοντας τους μηχανισμούς εξάρτησης που αναπόδραστα γεννά η εμφάνιση του ξένου κεφαλαίου. Απο την ανάλυση του Μπελογιάννη ... θα κρατήσω για το τέλος ... ένα κομμάτι με ιδιαίτερο ζουμί ... και ένα στοιχείο (πίνακας) της εργασίας του ... που σπάει κόκκαλα ...
   Πόσο πιό απλά μπορεί να θεμελιώσει κάποιος πως ... όπου πάει το ξένο κεφάλαιο υποδουλώνει λαούς και χώρες ... "απελευθερώνοντας" τους πλουτοκράτες και τις αστικές τάξεις απο τον βραχνά των λαών τους ?? 
   Χρειαζόμαστε και απόδειξη ?? 
   Μας την προσφέρει η μελέτη του Μπελογιάννη ... με ένα μικρό πινακάκι !!! Εκατόν είκοσι χρόνια δράσης του ξένου κεφαλαίου στην Ελλάδα μελέτησε ο Μπελογιάννης. Να η συμπυκνωμένη ουσία ...
   Με μιά μόνο λέξη ... Ιμπεριαλισμός        
   

11 σχόλια:

  1. ΟΥΦ......... Μιλάμε τρομερός .....σεχταριστής......ο Μπελογιάννης. Μα Ιμπεριαλιστική Ελλάδα απο το 1910. ΑΡΑΒΑΝΗ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ τους ρώτησε.....χοχοχοχοχοχοχοχοχο. Μα αφού ζούμε στην Σκλαβιά..... ΑΡΕ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ Απογόνους που άφησες. ΑΞΙΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Καθοδήγηση του Κόμματος είχε πέσει σε χέρια ανάξια το 1922..... ΑΜΑΝ Γέλια........ρε τι .....σεχτεριστικά....... λόγια είναι αυτά απο τον Μπελογιάννη. Αφού ακόμα στο 2017 .....εξαρτημένη χώρα είμαστε....... Τον Φαρμακοποίο ..... απο την Λευκάδα γρήγορα πολύ .....σεχταρισμός χοχοχοχοοχοχοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το καρκίνωμα του Οπορτουνισμού χτύπησε αυτή την φορά στο Κ.Κ των Λαών της Ισπανίας με Φράξια προσπαθώντας να διαλύση το Κόμμα. Για άλλη μια φορά φαίνεται ξεκάθαρα ποιός είναι ο Πραγματικός εχθρός για την Αστική Τάξη και ο τρόπος που χρησιμοποιεί. Ευχομαι στους Ισπανούς Συντρόφους γερό ξεκαθάρισμα και πάντα επαγρύπνηση απέναντι στους Σοσιαλφασίστες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρακολουθώ διαλόγους για την τραγωδία στην Βενεζουέλα μετά απο 19 χρόνια ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ με τον λαό στην Εξαθλίωση. Και για την τραγωδία στην Κούβα με τις Καταστρεπτικές αποφάσεις των 2 τελευταίων Συνεδρίων του Κ.Κ που έχουνε ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για τον Καπιταλισμό. Το ότι έρχονται οι Οπορτουνιστές και χρησιμοποιούνε τα Αποτελέσματα της Καταστρεπτικής τους δράσης Δεκαετίες δεν είναι καθόλου παράξενο. Οτι έγινε εγινε μας λένε πάρτε για Δεδομένα τα Εγκλήματα μας και ελάτε να υποστηρίξουμε .....αντιιμπεριαλιστικά..... την Βενεζουέλα και την Κούβα στον Καταστροφικό κατήφορο που την σπρώξαμε. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι η Θολούρα που δημιουργείται στο μυαλό σωστών Ανθρώπων και πέφτουνε σε αυτή την λούμπα των 5ο Φαλαγγιτών. Πραγματικά λύπη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι λοιπόν σύμφωνα με τα ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΑΓΙΑ Αραβανή Πετρόπουλο απο την 1η Γενάρη του 1959 έχουνε Δικτακτορικό καθεστώς που καταπιέζει τον Κουβανικό λαό. Και προφανώς θα απελευθερωθεί απο εδω και πέρα με τις Καταστροφικές αποφάσεις του Κ.Κ για επιστροφή στον Καπιταλισμό. Μόλις γίνουνε και Αστικές εκλογές αποκαταστάθηκε η ...δημοκρατία για αυτούς τους ΑΘΛΙΟΥΣ. ΑΛΗΤΕΣ.

      Διαγραφή
  5. Απο την Χαφιεδοσελίδα Αραβανής Πετρόπουλος. Ποτέ ηγέτης στην Λ.Αμερική δεν είχε τόσο μεγάλη δημοκρατική νομιμότητα όσο ο ΤΣΑΒΕΣ στην Βενεζουέλα. ΘΑΥΜΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. Ενας Σοσιαλδημοκράτης Αστός Πολιτικός που 19 χρόνια πουλάνε παραμύθια για ....σοσιαλισμό...... καλύτερος απο τους Φιντέλ Ραούλ ΚΑΣΤΡΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ Σιενφουέγος κ.α. Γιατί λέει κερδίζει συνεχώς ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Μανιαδάκη ζεις εσυ τους οδηγείς ΑΞΙΟΙ..................... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Βενεζουέλα φεύγει απο τον Ο.Α.Κ γιατί είναι λεει Ιμπεριαλιστικός Οργανισμός. ΣΩΣΤΑ. Η ΡΩΣΣΙΑ ΚΙΝΑ ΙΡΑΝ που θέλουνε Στρατιωτική βάση σε Νησί της Βενεζουέλας και έχουνε Μονωπόλια στην χώρα τι ακριβώς κάνουνε ....αντιιμπεριαλιστικο αγώνα...... Μιλάμε για πολλά γέλια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Απόγνωση του μεγάλου ...ιστορικού....πετρόπουλου στην γνωστή Χαφιεδοσελίδα ξεχιλίζει. Συνεχίζει το παραμιλητό του για τον 2ο Τόμο για την ανακοίνωση στα 50 χρόνια της Αστικης Δικτακτορίας και για τις υπόλοιπες που έρχονται. Τι μας λέει ο ποιητής της Αστικής Τάξης. Απαγορεύεται οι Κομμουνιστές να βγάλουνε συμπεράσματα απο τις αιτίες τις Καταστροφής του Κ.Κ γιατί έτσι λέει προσβάλουμε δήθεν τους νεκρούς του αγώνα. Ενω κατα την γνώμη του δεν θα τους προσβάλαμε αν δεν είχαμε βγάλει κανένα συμπέρασμα απο την καταστροφή και πέφταμε το 2012 στον Βόθρο του Σύριζα απο τον οποίο σήμερα παίρνει συσίτιο. Υπενθυμίζουμε λοιπόν στον Κύριο. Το 1935 στην Κ.Δ επικράτησε η 5η Φάλαγγα του Οπορτουνισμού με τους Μπολσεβίκους Μειοψηφία που με τα Πολιτικά μέτωπα κατέστρεψε τα πάντα. Το ίδιο και στην ΕΣΣΔ μετά το 1956. Αφήνουμε το συγκεκριμένο ρετάλι να Σκούζει. Τιμάμε την 10χρονη Ιστορία του ΚΚΕ βγάζοντας πολύτιμα συμπεράσματα απο την Καταστροφή του Δ.Κ.Κ. ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ. Κύριε Πετρόπουλε έχεται χαιρετισμούς απο τους Μαίλη Παπαρήγα. Για το Τσούξιμο που σας ξεβρακώσαν περαστικά ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Το αφήνω εδω γιατί στην ..ισκρα... του Λαφαζάνη δεν δέχονται σχόλια. Ανάρτηση του ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΗ Νταβανέλου κατηγορεί το ΚΚΕ για τις αποφάσεις του 20ου Συνεδρίου ως ...σεχτεριστικές... επειδη αρνείται την Συνεργασία με τον Οπορτουνισμό και δεν έχει ...μεταβατικό πρόγραμμα και οτι βοηθάει τον Καπιταλισμό επειδή αρνείται να σφάξει τον λαό με Δραχμή και με τους ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ Ρωσσίας Κίνας μαζί με Εθνικιστές Φασίστες και τα τμήματα της Αστικής Τάξης που τους στηρίζουν. Αυτα μας λέει ο ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΗΣ Νταβανέλος της ΔΕΑ. ΜΑΛΙΣΤΑ... Ταυτόχρονα οι Μανιαδάκηδες Αραβανής Πετρόπουλος Καλαματιανός κατηγορούνε το ΚΚΕ για ...τροτσκιστικό..... επειδή μιλάει για ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και αυτοί δηλώνουν ...σταλινικοί..... και λένε ακριβώς τα ίδια με τον ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΗ Νταβανέλο. ΟΙ Φασίστες μπροστά τους είναι Αγγελούδια. ΑΛΗΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Ο Μανιαδάκης Πετρόπουλος του Αντικομμουνιστικού αγώνα σε πραγματικό παραλήρημα τον έτσουξε το βιβλίο του ΚΚΕ για την περίοδο της Αστικής Δικτακτορίας 1967 1974 και η κριτική που κάνει στις Συλλογικές αποφάσεις του Κόμματος με τα ...σταδια.... και πιστεύωντας ο αφελής οτι θα δημιουργήση σύγχηση κάνει πως υποστηρίζει τον Καπετάν Γιώτη που τάχα το ΚΚΕ τον προσβάλει. Πάμε αναλυτικά λοιπόν στα βοθρολύματα του ...Κυρίου.... Η Στρατηγική του ΚΚΕ με τα πολιτικά μέτωπα και τα Στάδια.... είχανε καταστροφικά αποτελέσματα σε ολόκληρη την ιστορία του απο το 1935 που επικράτησε ο ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ στην 3η Κ.Δ με τους Μπολσεβίκους Μειοψηφία. Τα αποτελέσματα καταστροφικά με ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ και το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ να μη πάρει την εξουσία τον Οκτώβρη του 1944. Η δράση της ....ΕΔΑ.... στην καταστροφή του ΚΚΕ τεράστιες. Λέι ο Πετρόπουλος ήταν σωστή η τότε....στρατηγική..... γιατί είχαμε Δικτακτορία..... ΤΟΜΠΟΛΑ Αρα Κύριε Πετρόπουλε σωστά το ....Κ.Κ στην Κούβα το 1953 αποκύρηξε για ...τυχοδιώκτες.... τους Επαναστάτες στην Μονκάδα. ΕΥΓΕ.... Οσο για τον χαρίλαο και το ότι το ΚΚΕ τον προσβάλει ας αλλάξει πλευρό. ΟΙ Κομμουνιστές πάντα εφαρμόζουνε τον Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό Το ΚΚΕ όταν ανέλαβε ο Χαρίλαος το 1973 έβγαινε απο το 1925 παράνομο απο το 1943 χωρίς ΟΚΝΕ απο το 1949 στην Πολιτική προσφυγιά απο το 1958 χωρίς Κ.Ο και το πρόγραμμα του 1953 με ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ με τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ να τον έχουνε υποχρεώση να το αποσύρει το 1955 απο το ΚΚΣΕ ΧΡΟΥΤΣΟΦ. Να υπενθυμίσω οτι ο Χαρίλαος πέθανε μέλος του ΚΚΕ το 2005 και δεν το πρόδωσε ποτέ και ήταν παρών στο 15ο Συνέδριο το 1996 όταν καταργήσαμε τα Πολιτικά μέτωπα και τα Στάδια. Αφήνουμε τον Πετρόπουλο με το ΤΣΟΥΞΙΜΟ ΤΟΥ. Συνεχίζουμε τον Δρόμο μας και ακολουθούν οι υπόλοιπες επεξεργασίες που έρχονται. Αφήνουμε τα Οπορτουνιστικά Σκυλιά να γλείφουν τον Σύριζα και την Αστική Τάξη Ξεβράκωτοι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Συμπέρασμα λοιπόν σύμφωνα με τον ...ιστορικό.... πετρόπουλο και τον Μικροαστό απο την Λευκάδα. Ποτέ το Κ.Κ δεν πρέπει να έχει Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό απλά διακοσμητικό. Πάντα υπάρχει ένα ....στάδιο.... ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1944 δεν γίνεται...πως θα σωθεί ο καπιταλισμός. Μετά το 1949 δεν γίνεται.... το 1967....δεν γίνεται είναι δικτακτορία.....το 1974 κάτσε δεν γίνεται μόλις έπεσε.....πάμε γαιτανάκι..... το 1981....δεν γίνεται κάτσε να φύγει η ...δεξιά..... το 1989 δεν γίνεται.....πρέπει να ενωθεί η ....αριστερά μετά το 1991 δεν γίνεται φταίει η ήττα.... σήμερα δεν γίνεται πεινάει ο κόσμος απο το μνημόνιο..... Και αν ποτέ γίνει καμμία Επανάσταση παρόλο που δεν την θέλουμε θα τα διαστρεββλωσουμε όλα οτι τάχα έγινε με ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑ. Γειά σου Πετρόπουλε ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

1. Δεν σχολιάζω σχολιαστές ... εκτός επιλεγμένων περιπτώσεων. Περιπτώσεων με ζουμί και ουσία και σε σχέση πάντα με το θέμα της ανάρτησης
2. Δεν με ενοχλούν τα μπινελίκια ... αρκεί να περιέχουν πολιτική ουσία
3. Επαναλαμβανόμενα στερεότυπα μηνύματα ... δεν προσφέρουν τίποτα
4. Οχι οτι τα ψευδώνυμα προσφέρουν κάτι σημαντικό ... αλλά χρειάζονται σαν ελάχιστη βάση "συννενόησης". Προτιμούνται τα ψηφιακά !!!
5. Μακρυά απο εδώ φασιστικά και κρυφοφασιστικά "τραγουδάκια" με την μορφή άποψης
6. Επιφυλάσσομαι για τον χειρισμό των τρόλ και των ερειστικών επιτηδείων ... κατά περίπτωση
7. Αλλο πολιτική αντιπαράθεση ... και άλλο παθολογικός αντικομμουνισμός. Η διαφορά βγάζει ... μάτι